Miljöskyddstillstånd och anmälningar

Naava växer på en gren.
De miljöskyddsrelaterade tillstånd och anmälningar som utfärdas av Äänekoski stad är:
  • Miljötillstånd
  • Vattentillstånd
  • Rutin för engångsverksamhet enligt miljöskyddslagen
  • Allmänt anmälningsförfarande
  • Registrering enligt miljöskyddslagen
  • Marklov och sambearbetningstillstånd
  • Miljöskyddsmeddelanden för jordbruket
  • Tillstånd enligt väg- och vattentransportlagen

Äänekoski stad har inga miljöskyddsbestämmelser.

Skatt till Naturvårdsverket från 1.1.2024 januari XNUMX

Environmental Protection Authority skatt (prislista)

Markskatt (prislista)

Tillstånd enligt miljöskyddslagen krävs för verksamhet som medför risk för miljöförorening. Till dessa verksamheter hör till exempel skogsbruk, metall- och kemisk industri, energiproduktion, djurhem och fiskodling. Föreskrifter kan ges i miljötillståndet, t.ex. verksamhetens omfattning, utsläpp och minskning av dessa. Förutsättningen för att bevilja tillstånd är bland annat att verksamheten inte får medföra skada på hälsan eller betydande miljöföroreningar eller risk för detta.

Ansökan om miljötillstånd görs hos den tillståndsmyndighet som anges i miljöskyddslagen eller ytterligare förordning, det vill säga regionförvaltningsverket (AVI) eller kommunens miljövårdsmyndighet. I Äänekoskiområdet är den statliga tillståndsmyndigheten Västra och Inre Finlands regionförvaltningskontor och miljötillstånden övervakas av Mellersta Finlands närings-, trafik- och miljöcentral (ELY-centralen).

Anvisningar för ansökan om miljötillstånd och ansökningsblanketter finns miljöledning från sidorna.

Vattentillstånd 

Vattenlagen reglerar tillståndsfrågor för vattenvårdsprojekt. De omfattar till exempel byggande av bryggor, broar, dammar, vattenledningar och kablar i vattendrag, utnyttjande av vattenkraft, gångar och andra vattentrafikområden, virkesflottning, dränering, reglering av vattendrag och vattenuttag. Frågor om vattenföroreningar handläggs enligt miljöskyddslagen.

Ansökan lämnas till den regionförvaltningsverk inom vars område projektet ska genomföras. I Äänekoskiområdet lämnas ansökan till Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

Anvisningar för ansökan om vattentillstånd och ansökningsblanketter finns miljöledning ja regionförvaltningskontoret från sidorna.

Muddring är föremål för anmälan och/eller tillstånd 

Även den minsta, med en maximal massa på 500 m3 mekanisk muddring ska anmälas skriftligen till Mellersta Finlands centrum för näringsliv, trafik och miljö (ELY-centralen) och ägaren av vattenområdet senast 30 dagar innan arbetet påbörjas. Mer än 500 m i volym3 tillstånd för muddring ska alltid sökas hos regionförvaltningskontoret (AVI). 

För mer information miljöledning från sidorna. 

Anmälningsförfarande för engångsverksamhet enligt miljöskyddslagen

Enligt miljöskyddslagen ska viss engångsverksamhet som orsakar miljöskada anmälas till miljötillståndsmyndigheten eller tillsynsmyndigheten. Dessa funktioner inkluderar:

  • utnyttjande av avfall vid markbyggnad
  • tillfälligt buller och vibrationer (bullermeddelande)
  • experimentell verksamhet
  • exceptionella situationer
  • sanering av förorenad mark och grundvatten

Mer information och anmälningsformulär finns miljöledning från sidorna.

Allmänt anmälningsförfarande

Det allmänna anmälningsförfarandet enligt miljöskyddslagen är ett tillståndsliknande förfarande som gäller vissa verksamheter som medför mindre miljöpåverkan, såsom djurhem, sågverk, vissa lagerlokaler av farliga flytande kemikalier samt viss livsmedels- och foderindustriverksamhet. 

Anmälan ska göras minst 120 dagar innan aktivitetens start.

Mer information och anmälningsformulär finns miljöledning från sidorna.

Registrering enligt miljöskyddslagen

De verksamheter som ska registreras är majoriteten av energiproduktionsanläggningar med en bränsleeffekt på mindre än 50 MW, distributionsstationer för flytande bränsle och asfaltstationer. Dessutom ska kemiska tvätterier och verksamhet med organiska lösningsmedel som nämns i bilaga 2 till miljöskyddslagen registreras.

De som omfattas av förfarandet anläggningar ska lämna en registreringsanmälan till kommunens miljövårdsmyndighet senast 90 dagar innan driftstart.

Mer information och anmälningsformulär för anmälan finns miljöledning från sidorna.

Marktillstånd 

Att ta jordmaterial för annat än eget hushållsbruk kräver alltid tillstånd enligt 555 § jordmateriallagen (1981/4). Intag av markmaterial får inte föranleda sanktioner enligt 3 § markmateriallagen (gäller även hushållsbruk). Tillstånd att ta markmaterial söks hos Äänekoski stads miljöskyddsmyndighet.

Ansökan om tillstånd att ta markmaterial görs skriftligen. De uppgifter som ska lämnas i tillståndsansökan samt tagningsplanens innehåll och struktur regleras i detalj i statsrådets förordning om marktagning (926/2005).

Hemleverans

Tillstånd enligt markmateriallagen behövs inte om materialen tas för eget vanligt hushållsbruk inom bostäder eller jord- och skogsbruk (MAL 4 § 2 mom.). Hushållsanvändning måste vara relaterad till konstruktion eller underhåll av tillträdesanslutningar.

Om mängden hushållsintag är mer än 500 fasta kubikmeter ska tagaren informera stadens miljövårdsmyndighet om platsen och omfattningen av intaget.

Anmälan om intag årligen

Den som har tillstånd att utvinna markmaterial ska senast den 31 januari årligen anmäla mängden och kvaliteten på det uttagna materialet till tillståndsmyndigheten. Uppgifterna ska lämnas elektroniskt genom informationssystemet Notto, varifrån de finns tillgängliga för både den kommunala tillståndsmyndigheten och markkontaktpersonen på ELY-centralen. Om uppgifterna lämnas på annat sätt ska tillståndsmyndigheten senast den 31 mars årligen lämna in nämnda uppgifter till Nottos informationssystem eller till Närings-, trafik- och miljöcentrum.

Ytterligare information samt tillstånds- och anmälningsformulär relaterade till markutvinning finns miljöledning från sidorna. 

Miljötillstånd och marktillstånd (gemensam förädling)

Ett projekt som rör markutvinning kan även kräva miljötillstånd för krossning och/eller brytning enligt miljöskyddslagen (527/2014). I detta fall ska mark- och miljötillståndsansökningar handläggas tillsammans och lösas med samma beslut. Förvaltningen av det gemensamma handläggningstillståndet sker enligt miljöskyddslagen.

Om det vid handläggningen av ett tillståndsärende enligt markresurslagen framkommer att miljötillstånd också behövs för verksamheten, ska den tillståndssökande lämna in en ansökan om miljötillstånd inom en skälig tid som tillståndsmyndigheten bestämmer. I annat fall kan den anhängiga tillståndsansökan lämnas utan prövning.

Om du ansöker om miljö- eller marktillstånd hos kommunens miljövårdsmyndighet och ditt projekt även innebär andra miljötillstånd kan du be tillståndshandläggaren att samordna tillståndsförfarandena. 

Tillstånd enligt vattenlagen och marktillstånd (gemensam förädling)

Marktäkt, som kräver tillstånd enligt vattenlagen utöver marklov, handläggs som ett gemensamt tillstånd på Regionförvaltningskontoret. Detta kan komma i fråga om den planerade utvinningen av markmaterial riktas under grundvattennivån, till grundvattentäktens skyddsområde eller till ett storskaligt grundvattenområde. I 587 kap vattenlagen (2011/3) föreskrivs tillståndspliktiga vattenvårdsprojekt.

Anvisningar för ansökan om marklov och sambehandlingstillstånd samt ansökningsblanketter finns miljöledning från sidorna.

Övrig samordning av miljötillståndsförfaranden

Om du ansöker om miljö- eller marktillstånd hos kommunens miljövårdsmyndighet och ditt projekt även innebär andra miljötillstånd kan du be tillståndshandläggaren att samordna tillståndsförfarandena. Ta reda på om samordningen av miljötillståndsförfaranden miljöledning på sidorna.

Miljöskyddsmeddelanden för jordbruket

Öppningsmeddelande 

Statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsnäring (så kallad nitratförordning, 1250/2014) 9 § och miljöskyddslagen (527/2014). Anmälan ska göras till kommunens miljövårdsmyndighet senast 14 dagar innan beredskapslagring påbörjas.

Mer information och blankett för avsiktsförklaring finns här. härifrån.

Meddelande om gödselspridning i exceptionella situationer

Statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jord- och trädgårdsnäringen (s.k. nitratförordning, 1250/2014) 10 § och miljöskyddslagen (527/2014). Det är möjligt att avvika från förbudstiden för gödselspridning om det under den termiska växtsäsongen har regnat betydligt mer än under normala år och avdunstningen varit så låg att åkrarna inte är täckta med maskiner på grund av väta.

Mer information och ett anmälningsformulär hittar du här. härifrån.

Tillstånd enligt väg- och vattentransportlagen

Enligt 30 § vägtrafiklagen ska tillstånd från kommunens miljövårdsmyndighet sökas för upprepad eller permanent anordnande av tävlingar och övningar med motordrivna fordon i samma terräng. Enligt 21 § vattentransportlagen ska tillstånd från kommunens miljövårdsmyndighet sökas för upprepad eller permanent anordnande av tävlingar eller övningar som utförs med motordrivna vattenfarkoster inom samma vattenområde. 

Ishallen behöver tillstånd 

Enligt terrängtrafiklagen ska tillstånd enligt terrängtrafiklagen sökas hos kommunens miljövårdsmyndighet för upprepad anordnande av övningar eller tävlingar med motorfordon på plöjd isbana.

Licensansökan för tävling eller träning enligt väg- eller vattentrafiklagen.

Miljö och natur