Vatten kroppar

Äänekoski är omgiven av rent vatten. Närheten till vattenmassorna ger en särpräglad atmosfär och sjönaturen är en viktig del av stadens identitet. Hållbart nyttjande av vattendrag är viktigt för Äänekoski stad.
Tillståndet för Äänekoskis stora sjöar, nämligen Keitele och Pyhäjärvi, klassas huvudsakligen som utmärkt. I deras grunda och frodiga vikar är klassificeringen på sina ställen lägre, men ändå bra.
Keitele är mångsidig i sin art och livsmiljö. Många djur och växter föredrar det klara vattnet Keiteles karga sandstränder, öppna åsar och frodiga vikar. Keitele är populär bland fiskare, fågel- och växtentusiaster.
Pyhäjärvi är nästan naturligt, kargt och med klart vatten. Däremot är övergödningen ett hot i sjöns grunda vikar och strandområden. Niinivesi, en lummig sjö som ligger på södra sidan av staden vid motorvägen, har också fått betyget bra.
Tillståndet i Saarijärvi-ledens vatten – Kiimasjärvi, Naarajärvi och Kuhnamo – är tillfredsställande på grund av spridda laster. Träindustrins effekter på Kuhnamo är fortfarande synliga, även om vattnet under träförädlingsindustrin i Äänekoski har sanerats avsevärt under de senaste decennierna.
Kuhnamo klassificeras som ekologiskt undvikande, särskilt på grund av bottentillståndet. Under vinter- och sommarskiktningen uppstår då och då syrebrist i djupet. Industriell rening av avloppsvatten har dock utvecklats avsevärt under de senaste decennierna. Kuhnamos tillstånd övervakas regelbundet och fisk planteras även i området. Dessutom förbättrades fiskflödet mellan Ala-Keitele och Kuhnamo avsevärt under våren 2020, då renoveringen av Mämmenkoski slutfördes.
Från Kuhnamo rinner vattnet genom Kapeenkoski till Vatia. Kapeenkoski är en populär fiskeplats, där även laxen, som är krävande vad gäller vattenkvalitet, trivs.
Mer information om områdets vattenförekomster finns i bl.a. Från Järvivik.
Gemensam besiktning av vattenvägen Äänekoski-Vaajakoski
Övervakningen av sträckan Äänekoski-Vaajakoski startade 1975. Övervakningsparterna är Metsä Fiber Oy, Metsä Board Oyj, CP Kelco Oy, Specialty Minerals Nordic / Äänekoski-fabrikerna och Äänekosken Energia Oy / Teräväniemi avloppsreningsverk. Uppföljningsskyldigheten baseras på verksamhetsutövarnas miljötillstånd.
Syftet med övervakningen är att ta reda på belastningen på vattenförekomsten, dess fördelning mellan de olika belastningsfaktorerna och effekten av belastningen på vattenförekomstens fysiska, kemiska och biologiska variabler. Vattenkvaliteten studeras i vattendrag och sjöbäddar ovanför belastningskällorna i referensområdet och i deras påverkansområde.
Övervakningen undersöker bl.a. tungmetallkoncentrationer i vattnet, vattenförekomstens frodighet, produktionsnivån och tillståndet för sjöbäddar och steniga stränder. Rapporten har undersökt utvecklingsriktningen för vattenkvaliteten och vattenförekomstens biologiska faktorer under lång tid.
2023 års övervakningsrapport för vattenförekomsten
Gemensam fiskeövervakning av vattenvägen Äänekoski-Vaajakoski
Fiskeövervakningen av Äänekoski-fabrikerna (Metsä Fiber Oy, Metsä Board Oyj och Nouryon Chemicals Finland Oy) och Äänekosken Energia Oy har genomförts som en gemensam övervakning. Uppföljningsskyldigheten baseras på verksamhetsutövarnas miljötillstånd.
Tillståndet för vattenvägens fiske och fiske och de förändringar som sker i dem utreds med garn- och elprovfiske, fiskekolod, tungmetall- och restanalyser samt fiskeundersökningar.
Äänekoski stad är medlem i Mellersta Finlands vatten- och miljöförbund
Äänekoski stad blev medlem i Mellersta Finlands vatten- och miljöförbund (KSVY) år 2021. Mellersta Finlands vatten- och miljöförbund är en regional vattenvårdsförening vars mål är att främja vattenvårdsåtgärder och skydd av vattenförekomster inom sitt område av operation. Föreningen är en ideell och ideell organisation vars paraplyorganisation är Finlands Vattenskyddsförbund.
Medlemmarna får stöd och expertservice av Mellersta Finlands vatten- och miljöförbund, t.ex. i anbud relaterade till vattenförvaltningsprojekt, upprättande av projektplaner och generellt i uppgifter relaterade till projektledning. På grund av de extra resurser som förbundet erbjuder har medlemskommunerna bättre möjligheter att delta i olika vattenskyddsprojekt.
Tack vare medlemskapet i Äänekoski stad är det även möjligt för kommunens medborgare att få stöd relaterade till vattenförvaltningsprojekt från föreningen till ett reducerat pris, till exempel vägledning om hur man går vidare med förberedelserna inför projektet, råd om var man kan söka hjälp för projektet, och hjälp med att utarbeta finansieringsansökan och projektplan. Dessutom erbjuder föreningen invånare i medlemskommunerna en vattenprovtagningstjänst till ett billigare pris.
Mer information om Mellersta Finlands vatten- och miljöförening på: https://k-svy.fi/
Badstränder
Badstränder och miljöhälsokontrollen ansvarar för att övervaka simhallarnas vattenkvalitet och övervaka algsituationen.