Vieraslajit

Lupiineja pellolla.
Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Vieraslajeiksi on luokiteltu tällä hetkellä kasveista mm. jättiputki, jättipalsami, lupiini ja kurtturuusu.

Jos havaitset Äänekosken alueella vieraslajeiksi määriteltyjä lajeja, asiasta pyydetään ilmoittamaan suoraan kansalliseen havaintojärjestelmään. Lisätietoa vieraslajeista ja niiden tunnistamisesta.

Tiedote vieraslajeista 28.6.2023: Äänekosken kaupunki kartoittaa alueellaan esiintyviä vieraslajeja

Soolotalkoot - Haaste omalle talkooporukalle!

Ota haaste vastaan ja kokoa talkooporukka kasaan kitkemään vieraslajeja asuinalueesi lähistöltä. Katso tästä Soolotalkoiden vieraslajit. Mikäli vieraslajeja esiintyy omalla tontillasi, kannattaa ne ehdottomasti kitkeä pois leviämisen pysäyttämiseksi. 

Jos haluat kitkeä vieraslajeja vapaaehtoisesti kaupungin maalta, toimi näin:

  • Kokoa porukka ja ilmoittaudu mukaan sähköisellä lomakkeella (ilmoittautumisaika koko kasvukauden ajan).
  • Äänekosken kaupunginpuutarhuri tarkistaa, että ehdottamasi alue on kaupungin omistuksessa ja antaa porukalle kitkentäluvan.

Luvan saatuasi voit kitkeä vieraslajeja koko kesän ajan. Vieraslajien kitkentään tarvitaan maanomistajan lupa ja kaupunki varmistaa, ettei kasveja kitketä vahingossa yksityisessä omistuksessa olevilta mailta.

Torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa

Kasvien kitkeminen ja maan kaivaminen vaatii aina maanomistajan tai haltijan luvan. Tämä koskee myös yleisiä alueita kuten kunnalle kuuluvia ulkoilualueita, puistoja ja uimarantoja. Kasveja voi jokamiehenoikeuden perusteella kerätä, mutta kaivaminen, kitkeminen ja haitallisten vieraslajikasvien esiintymien hävittäminen muualta kuin omalta maalta ei ole sallittua ilman lupaa.

Kitke vieraslajit omalta tontiltasi

Yksityisen kiinteistönomistajan vastuulla on ehkäistä vieraslajien leviäminen omistamiltaan alueilta. Tee ekoteko ja hävitä omistamallasi maalla kasvavat vieraslajit. Ole sinnikäs, sillä vieraslajikasvien torjunta ja hävittäminen vie vuosia: maaperän siemenvarastosta tai juurakoista nousee alkuja tai versoja vuosienkin jälkeen. Huomaathan, jos tonttisi rajautuu kaupungin maalle, voit kitkeä vieraslajeja myös kaupungin maalta ilman erillistä lupaa.

Pienen määrän vieraslajikasvia voi laittaa omaan sekajäteastiaan, isommat määrät voi viedä Sammakkokankaan lajitteluasemalle. Pakkaa kasvit jätesäkkiin. Isompien vieraslajierien osalta pyydämme olemaan etukäteen yhteydessä jätekeskukseen.

Lisätietoja:

Äänekosken kaupungin omistamien ja hallinnoimien alueiden osalta asian yhteyshenkilö on:

Kaupunginpuutarhuri
Tiina Nejlik
040 528 5553
tiina.nejlik@aanekoski.fi

 

 

Ympäristö ja luonto