Vieraslajit

Vieraslajeja koskevat määritelmät

Vieraslaji ja haitallinen vieraslaji (EU). Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella.

Vieraslajeiksi on luokiteltu tällä hetkellä kasveista mm. jättiputki, jättipalsami, lupiini ja kurtturuusu. Lisää vieraslajeista ja niiden tunnistamisesta löytyy tästä linkistä https://www.vieraslajit.fi/fi

Jos olette havainneet Äänekosken alueella vieraslajeiksi määriteltyjä lajeja, asiasta pyydetään ilmoittamaan suoraan kansalliseen havaintojärjestelmään: https://www.vieraslajit.fi/content/ilmoita-havaintosi

Aiheeseen liittyviä hankkeita:

VieKas LIFE (2018–2023) on Suomen suurin ja kunnianhimoisin haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden levittämiseen keskittyvä hanke. Hankkeessa suomalaiset perehdytetään haitallisiin vieraslajeihin, esimerkkilajien jättipalsamin, jättiputkien ja keltamajavankaalin avulla.
https://viekas.laji.fi/

Äänekosken kaupungin omistamien ja hallinnoimien alueiden osalta asian yhteyshenkilö on kaupunginpuutarhuri Tiina Nejlik.
etunimi.sukunimi@aanekoski.fi puh. puh. 040 528 5553

Sivu päivitetty 14.1.2020