Som ett led i Äänekoski stads aktiva klimat- och miljöarbete skänks slöseri med skolmat till behövande

Inom Äänekoski stads mattjänster görs varje dag ett förtjänstfullt arbete med att utvärdera matens kvalitet. Det är mycket utmanande att bedöma matkonsumtionen i stora skolor, så det blir rester nästan varje dag. Som en del av Äänekoski stads aktiva klimat- och miljöarbete slängs inte överskottsmat från skolor i bioavfall, utan har skänkts till behövande genom samarbetspartners i åratal.
Även om stjärnmaten går till ett gott ändamål försöker vi alltid laga mat bara för att gå. Den professionella personalen utvärderar hela tiden processen i sitt arbete och Äänekoski har varit mycket framgångsrik i detta. Den mest utmanande bedömningen är i de största skolorna och de med äldre barn.
Frivilliga partners som gör gott är nyckeln
Stjärnmaten delas ut till behövande i Tähnekoske. Suolahti Työttömat ry samlar in stjärnmat för utdelning på vardagar från Suolahti samlade skola. Människorna i den rehabiliterande arbetsverksamheten letar efter stjärnfatet i Koulunmäki samlade skola från måndag till torsdag. De har inte resurser att hämta mat på fredagar och då ägnas mycket uppmärksamhet åt mängden mat som tillagas. Ääneseudun Ilona ry söker stjärnmat från Äänekoski gymnasiet. Den nyaste partnern 2024 är Frikyrkan. Staden har skriftliga avtal med sina samarbetspartners.
Äänekoski stads mattjänster är verkligen nöjda med det värdefulla arbete som volontärerna gör för stjärnfatet.
Maten som ska skänkas har redan stått på spel, men den är god och hygienisk. Maten som erbjuds på linjen kan enligt livsmedelslagstiftningen inte läggas tillbaka i kylen och serveras igen dagen efter, så utan frivillig matutdelning skulle den gå till bioavfall. Kökspersonalen packar stjärnfatet i hygieniska och ändamålsenliga kärl.
All mat som ännu inte stått på raden kan serveras dagen efter på skolor och dagis.
Ibland händer det att det inte finns någon stjärnmat kvar att skänka – och det är målet nummer ett, även om det går till ett gott ändamål. Mat lagad med skattemedel säljs inte vidare, och den delas till exempel inte ut till personalen utan ges till personer som behöver det.
Små skolor och dagis med mindre än hundra barn eller elever har inte samma utmaningar med stjärnmat som på större enheter. Mängden mat kan bättre förutsäga med mindre barn.

Bioavfall så lite som möjligt
I köken på Äänekoskis skolor och dagis görs allt för att undvika att bioavfall och mat slängs. Matsvinnskörningar anordnas på skolor och broschyrer som berättar om den totala mängden bioavfall visas. Avfallsveckan firas varje år, då särskild uppmärksamhet ägnas åt matsvinn.
Varje skola och dagis har en tallrikmodell av maten serverad som bild i början av raden. Kökspersonalen jobbar på matlinjen och guidar barn och unga att ta så mycket de kan äta. Du kan alltid få hur mycket mat du vill.
– Vi har professionell personal, och våra barn och unga är välinformerade, matservicechef Raija Sällinen tacka.
Även lagen om övervakning av avfall och bioavfall har ändrats och nu har detaljerade instruktioner om avfallsmätning inkommit från departementet och ett nytt dokumentationssystem tas i bruk. Syftet är att under våren publicera mängderna matavfall från skolor och förskolor på Äänekoski stads hemsida. Informationen kommer också att vara synlig för eleverna på stora skolors skärmar.
Äänekoski food services lagar mat till cirka 3 500 personer varje dag och i personalstyrkan finns nu cirka 40 anställda. Efter Sotebytet har stadens mattjänster ett Cateringcenter i Lipstikka Suolahti, där mat görs för skolor och daghem i Äänekoski, Suolahti, Konginkanka och Sumiainte.
Hälsocentralens cafeteria-restaurang och köket i Konginkankaa servicecenter har flyttats till Mellersta Finlands välfärdsområde.
Mer information:
Matservicechef Raija Sällinen, 040 705 8460, raija.sallinen@aanekoski.fi
Nyheter publicerade 16.3.2023, ändrad den 24.9.2024/15/52 kl. XNUMX:XNUMX