”Missään muualla kuin Äänekoskella ei rakennettaisi palveluasuntoja tällaiselle paikalle”

Kuhnamo-järven rannalle rakennettuun Eerolanrantaan muutetaan tammikuussa

– Me Äänekoskella välitämme vanhuksista ja haluamme taata kaikille äänekoskelaisille arvokkaan vanhuuden ja panostaa kaiken ikäisten hyvinvointiin. Kaikki, jotka ovat olleet tekemässä Eerolanrantaa, saavat kyllä olla ylpeitä hyvästä työstään, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.
parvekenäkymä järvelle

Äänekosken uusi, upea Eerolanrannan palveluasumisyksikkö on valmistunut. Viimeisiä viimeistelytöitä ja siivouksia tehdään parhaillaan ja huonekalut saadaan tammikuun alussa. Asukkaat ja työntekijät pääsevät muuttamaan uusiin tiloihin tammikuun lopulla. Asiakkaat muuttavat suurimmaksi osaksi Tukipuusta, joka on rakennuksena ollut toiminnallisesti ja rakenteellisesti haastava.

Eerolanrannan omistaa ja sen on rakennuttanut Äänekosken Asumispalvelusäätiö Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) avustuksella. Myös Äänekosken kaupunki on edesauttanut omalta osaltaan hankkeen toteutumisessa.

Hankkeen kustannusarvio on yli kahdeksan miljoonaa euroa ja kaksikerroksinen rakennus on yhteensä noin 3 000 neliön kokoinen. Kohteen rakennuttamisen ja valvonnan tehtävät on hoitanut WSP Finland Oy:n Jyväskylän yksikkö. Rakennustyöt alkoivat syyskuussa 2021 ja rakentaminen on sujunut hyvin. KVR-urakoitsijana on toiminut YIT ja myös paikallisia urakoitsijoita on käytetty mahdollisuuksien mukaan. Lisätöitä on ollut verrattain vähän ja nekin ovat sujuneet mallikkaasti.

– Viimeistelyn taso on kyllä korkea, vs. tekninen johtaja Erika Räihä kiittää.

Rakennus sijaitsee kaupungin vuokraamalla tontilla hulppeissa maisemissa Kuhnamo-järven rannalla, Piilolanniemessä. Vuoden alusta toiminta siirtyy hyvinvointialueelle, joka järjestää palveluasumisen palvelut, vuokraa tilat säätiöltä ja tontin kaupungilta ja toimii asukkaiden vuokranantajana.

– Missään muualla kuin Äänekoskella ei rakennettaisi palveluasuntoja tällaiselle paikalle. Tämä on aivan mieletön paikka, palveluasumisen johtaja Maarit Pulli-Hattara toteaa tyytyväisenä. Eerolanrannan sijainti on optimaalinen myös siksi, että naapurissa on Kuhnamon palvelutalo.

rakennus ulkokuva

Kodikkuuteen ja toimivuuteen on panostettu

Työntekijät ovat saaneet olla mukana suunnittelemassa uutta taloa ja ovat saaneet vaikuttaa projektiin koko rakentamisen ajan. Suunnittelussa on vahvasti otettu huomioon käytettävyys, kodikkuus ja arjen toiminnot.

– Pienillä järkevillä asioilla voi helpottaa hoitajien ja asiakkaiden arkea, Pulli-Hattara sanoo.

Maarit Pulli-Hattaran mukaan uudet tilat kiinnostavat myös työpaikkana ja kyselyjä on jo tullut, vaikkei yhtään paikkaa ole vielä auki, eikä hyvinvointialueella ole tehty vielä päätöksiä uusista rekrytoinneista.

Eerolanranta tarjoaa kodinomaisen kodin ympärivuorokautisella hoidolla 60 asiakkaalle, ja osa huoneista on suunniteltu pariskunnille. Kohteessa on huomioitu erityisesti muistisairaiden tarpeet. Asiakkaat voivat tuoda omaan huoneeseensa omia huonekaluja ja sisustusta, ja yhteiset tilat ovat kodinomaisia olohuoneita.

Eerolanrannan neljä eri solua on teemoiteltu eri värein ja yhteisissä tiloissa on kauniita valokuvatapetteja. Parvekenäkymä järvelle on hieno. Ulkoilua varten on esteetön sisäpiha penkkeineen, keinuineen ja ulkoliikuntalaitteineen. Iso hissi, johon mahtuu siirrettävä sänky, tekee rakennuksesta täysin esteettömän ja helpottaa arjessa. Vesipisteitä on runsaasti, jotta hoitotyö olisi tilojen puolesta mahdollisimman vaivatonta.

Eerolanrannassa vietetään kaikille kiinnostuneille avoimien ovien päivää tiistaina 20.12.2022. Esittelykierrokselle pääsee mukaan tasatunnein pääaulasta klo 14, 15 ja 16, os. Eerolankatu 16, Äänekoski. Tervetuloa tutustumaan!

Maarit Pulli-Hattara

Lisätietoja:

Palveluasumisen johtaja Maarit Pulli-Hattara, 040 739 4901, maarit.pulli-hattara@aanekoski.fi

Muokattu 14.12.2022