Kevään talousuutiset reilusti plussan puolella 

Äänekosken kaupungin viime vuoden tilinpäätös kääntyi vahvasti ylijäämäiseksi

Äänekosken kaupunki teki viime vuonna 2023 selvästi ennakoitua vahvemman tuloksen. Tilikauden tulos on 4,6 milj. euroa, jonka jälkeen kaupungin taseessa on kertynyttä ylijäämää reilu 7,5 milj. euroa.

Tilinpäätös on alkuperäistä talousarviota noin 4,5 miljoonaa euroa ennakoitua parempi. Hyvän tuloksen taustalla on monen tekijän summa. Verotuloja kertyi ennakoitua paremmin ja toimintatuotot sekä toimintakulut toteutuivat talousarviota paremmin. Osaltaan myös syksyllä aloitetut säästötoimenpiteet vähensivät toimintakuluja.

– Äänekoskelaisilla ja Äänekosken yrityksillä meni kuitenkin olosuhteet huomioon ottaen odotettua paremmin, joka näkyi positiivisena verotulokertymänä. Myös talouden sopeuttaminen aloitettiin viivyttelemättä oikeaan aikaan, talousjohtaja Tapani Hämäläinen kiittää.

– Positiivinen tulos ja hyvät talousuutiset piristävät näinä tiukkoina aikoina ja tuovat toivoa tulevaisuuteen. Tämä on myös osoitus siitä, että pystymme ohjaamaan laivaa haluamaamme suuntaan; onnistumme siis tehtävässämme tuottaa asukkaillemme palveluja ja hyvän elämän edellytyksiä, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

– Myös päättäjille on viestitetty pitkin vuotta, että tulos tulee olemaan positiivinen. Vaikka vuoden 2023 tulos oli erinomainen, on syytä tiedostaa, että pienenevät valtionosuudet tulevat jaksossa heikentämään talousnäkymiä, Tuononen kertoo.

Sote-muutos näkyy nyt kaupungin taloudessa

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille 1.1.2023, mikä näkyy isoina muutoksissa kuntien toiminnassa ja taloudessa.

– Sote-uudistuksessa leikattiin kuntien verotuloja ja valtionosuuksia merkittävästi, minkä vuoksi verotuloja ja valtionosuuksia kertyi huomattavasti vähemmän vuonna 2023, Hämäläinen selventää.

Äänekoskella toimintatuotot olivat vuoden 2023 tilinpäätöksessä 13,9 milj. euroa ja ne vähenivät 6,6 milj. euroa (-32,2 %) vuodesta 2022. Toimintakulut olivat 64,0 milj. euroa ja ne vähenivät 88,5 milj. euroa (-58,0 %). Tilikauden 2023 toimintakate oli 50,0 milj. euroa (2022: 131,9 milj. euroa): se pieneni 81,9 milj. eurolla edellisvuodesta.

Kaupungin verotulot laskivat 33,5 milj. euroa (-42,2 %). Kunnallisveron kertymä oli 31,2 milj. euroa (-48,5 %) edellisvuotta heikompi. Yhteisöveron kertymä laski 2,9 milj. euroa (-30,2 %) ja kiinteistöveron kertymä oli 0,6 milj. euroa (10,8 %) edellisvuotta parempi. Valtionosuudet olivat 15,6 milj. euroa ja ne vähenivät 36,7 milj. euroa (-70,2 %) edellisvuodesta.

Kaupungin vuosikate oli 13,8 milj. euroa ja se parani edelliseen vuoteen verrattuna 13,6 milj. euroa.

Suunnitelman mukaiset poistot olivat noin 8,3 milj. euroa ja ne olivat 0,1 milj. euroa suuremmat kuin edellisenä vuonna. Yhteensä poistojen määrä oli 9,2 milj. euroa.

Kaupungin lainakanta vuoden 2023 tilinpäätöksessä oli 73,2 milj. euroa. Lainakanta laski noin 0,1 milj. euroa edelliseen vuoteen verrattuna. Lainaa asukasta kohden on 4 070 (2022: 4 046) euroa. 

Investointien määrä vuonna 2023 oli 6,4 milj. euroa.

Talouden tasapainottamistoimenpiteitä on jatkettava

Kuntien taloushuolet jatkuvat tulevina vuosina. Myös Äänekosken kaupunki jatkaa määrätietoisesti suunnittelemiaan talouden tasapainottamistoimenpiteitä turvatakseen hyvät palvelut kuntalaisille myös jatkossa. Kuluvan vuoden talousarvio on vain niukasti ylijäämäinen.

– Henkilöstömme on sitoutunut talouden sopeuttamistoimiin, jotta yhteiset tavoitteet saavutetaan asukkaidemme hyväksi, Tuononen sanoo.

Äänekosken kaupunginhallitus käsittelee vuoden 2023 tilinpäätöstä maanantain 25.3.2024 kokouksessaan. Esityslista ja tilinpäätös 2023 löytyy täältä.

Ihmisiä kokoushuoneessa.

Lisätietoja: 

Kaupunginjohtaja
Matti Tuononen
040 572 3239
matti.tuononen@aanekoski.fi

Talousjohtaja
Tapani Hämäläinen
0400 115 256
tapani.hamalainen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 21.3.2024 klo 14:07

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023