Äänekosken kaupunki satsaa maahanmuuttopalveluihin

Tärkeintä on auttaa ihmistä

Äänekosken kaupungin maahanmuuttokoordinaattori siirtyi vuoden vaihteessa hyvinvointialueelle ja kaupunki palkkasi uuden maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurisen huolehtimaan Äänekosken kiintiöpakolaisista ja turvapaikanhakijoista, maahanmuuttoneuvonnasta sekä yhteistyöstä hyvinvointialueen kanssa.
Maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen.

Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on tiivistä ja monialaista

Aikaisemmin maahanmuuttopalvelut hoidettiin kaupungin sosiaalipalveluiden kautta, ja nyt kaupungin uusi maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen työskentelee osana opetus- ja kasvatustoimea. Pekurinen huolehtii Äänekosken kiintiöpakolaisista, kuntapaikoilla olevista turvapaikanhakijoista ja heidän käytännön asioistaan ja lakisääteisistä palveluista.

Pekurinen hoitaa esimerkiksi kaikki pakolaisten tuloa edeltävät alkuvalmistelut, asuntojen vuokraamisen Ääneseudun Asunnoilta, asuntojen kalustamisen ja varustamisen sekä toimii yhteyshenkilönä mm. terveysasioissa sekä lasten päiväkoti- ja kouluasioissa. Maahanmuuttokoordinaattori tarjoaa yleistä ohjausta esimerkiksi rekisteröinneistä ja matkustusasiakirjoista, ja antaa neuvontaa myös pidempään Äänekoskella asuneille maahanmuuttajille.

Äänekosken kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrän päättää kaupunginvaltuusto. Tällä hetkellä Äänekoskelle voidaan ottaa vuodessa 20 kiintiöpakolaista ja 10 turvapaikanhakijaa (tämä määrä ei koske sotaa pakenevia ukrainalaisia). Tänä keväänä Äänekoskelle muuttaa näillä näkymin 14 Iranin afgaania. Äänekoskelle tulijat ovat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n valitsemia ja Äänekoskelle on toivottu pääasiassa äitejä, lapsia ja lapsiperheitä.

Helsinki-Vantaan lentokentällä SPR:n vapaaehtoiset ottavat tulijat vastaan ja heidät kuljetetaan bussilla Äänekoskelle. Mimmi Pekurinen ottaa heidät Äänekoskella vastaan ja ohjaa heidät omiin asuntoihinsa ja auttaa kaikissa käytännön asioissa.

Vastuita kiintiöpakolaisista ja turvapaikanhakijoista jaetaan Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden ohella esimerkiksi Kela-yhteistyötä hoitaa hyvinvointialue.

– Nyt sote-muutoksen jälkeen haetaan rajapintoja hyvinvointialueen kanssa. Äänekoskella yhteistyö on ollut todella hyvää. Tunnemme toisemme jo aika hyvin ja yhteistyö on tiivistä ja monialaista, Mimmi Pekurinen kuvailee.

Äänekosken kaupungin maahanmuuttoneuvonta palvelee perinteiseen tapaan kahdesti viikossa ja sitä pyörittää Pekurisen kanssa kaksi Koskelan työntekijää ja tarvittaessa käytetään tulkkipalveluita. Maahanmuuttoneuvonta on avoin kaikille ja tarkoitettu kaikille maahanmuuttajille. Silloin tällöin järjestetään valtuustosalissa myös maahanmuuttoinfoja.

Suomeen sotaa paenneet ukrainalaiset ovat Maahanmuuttoviraston organisoiman vastaanottokeskuksen asiakkaita. He voivat hakea kotikuntamerkintää asuttuaan täällä vuoden ja Äänekoskella ensimmäiset ukrainalaiset voivat hakea kotikuntaa aikaisintaan toukokuussa. Silloin henkilö siirtyy vastaanottopalveluiden asiakkaasta kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden asiakkaaksi ja kuntalaiseksi.

Ymmärrystä maahanmuuttajan arjesta

Mimmi Pekurinen osaa hyvin englantia ja käyttää työssään tarvittaessa tulkkipalveluita. Hän on koulutukseltaan restonomi (AMK) ja hänellä on vuosien kokemus kansainvälisistä tehtävistä lähetystyössä Afrikassa.

– Olen tehnyt töitä kaikista heikoimmassa asemassa olevien ihmisten, kuten hyväksikäytettyjen naisten ja orpolasten kanssa Mosambikissa ja Etelä-Sudanissa. Osaan kohdata ihmiset ihmisinä, ehdoitta taustasta riippumatta. Sitä kautta minulla on ymmärrystä maahanmuuttajan arjesta sekä eri kulttuureiden ja uskontojen ymmärrystä. Tärkeintä on auttaa ihmistä ja se on itselleni merkityksellistä. Olen itse asunut myös niissä maissa, joista myös tulee tänne ihmisiä, Pekurinen sanoo.

– Minuun saa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä ja odotan innolla yhteistyötä eri tahojen ja vapaaehtoistyöstä maahanmuuttajien kanssa kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

Pekurinen nauttii vapaa-ajalla erityisesti Äänekosken upeasta luonnosta ja hyvistä liikuntapalveluista.

Lisätietoja:

Maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen, 040 627 5655, mimmi.pekurinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 27.2.2023, muokattu 24.4.2023 klo 11:29

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023