Äänekosken kaupunki satsaa maahanmuuttopalveluihin

Tärkeintä on auttaa ihmistä

Äänekosken kaupungin maahanmuuttokoordinaattori siirtyi vuoden vaihteessa hyvinvointialueelle ja kaupunki palkkasi uuden maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurisen huolehtimaan Äänekosken kiintiöpakolaisista ja turvapaikanhakijoista, maahanmuuttoneuvonnasta sekä yhteistyöstä hyvinvointialueen kanssa.
Maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen.

Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on tiivistä ja monialaista

Aikaisemmin maahanmuuttopalvelut hoidettiin kaupungin sosiaalipalveluiden kautta, ja nyt kaupungin uusi maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen työskentelee osana opetus- ja kasvatustoimea. Pekurinen huolehtii Äänekosken kiintiöpakolaisista, kuntapaikoilla olevista turvapaikanhakijoista ja heidän käytännön asioistaan ja lakisääteisistä palveluista.

Pekurinen hoitaa esimerkiksi kaikki pakolaisten tuloa edeltävät alkuvalmistelut, asuntojen vuokraamisen Ääneseudun Asunnoilta, asuntojen kalustamisen ja varustamisen sekä toimii yhteyshenkilönä mm. terveysasioissa sekä lasten päiväkoti- ja kouluasioissa. Maahanmuuttokoordinaattori tarjoaa yleistä ohjausta esimerkiksi rekisteröinneistä ja matkustusasiakirjoista, ja antaa neuvontaa myös pidempään Äänekoskella asuneille maahanmuuttajille.

Äänekosken kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrän päättää kaupunginvaltuusto. Tällä hetkellä Äänekoskelle voidaan ottaa vuodessa 20 kiintiöpakolaista ja 10 turvapaikanhakijaa (tämä määrä ei koske sotaa pakenevia ukrainalaisia). Tänä keväänä Äänekoskelle muuttaa näillä näkymin 14 Iranin afgaania. Äänekoskelle tulijat ovat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n valitsemia ja Äänekoskelle on toivottu pääasiassa äitejä, lapsia ja lapsiperheitä.

Helsinki-Vantaan lentokentällä SPR:n vapaaehtoiset ottavat tulijat vastaan ja heidät kuljetetaan bussilla Äänekoskelle. Mimmi Pekurinen ottaa heidät Äänekoskella vastaan ja ohjaa heidät omiin asuntoihinsa ja auttaa kaikissa käytännön asioissa.

Vastuita kiintiöpakolaisista ja turvapaikanhakijoista jaetaan Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden ohella esimerkiksi Kela-yhteistyötä hoitaa hyvinvointialue.

– Nyt sote-muutoksen jälkeen haetaan rajapintoja hyvinvointialueen kanssa. Äänekoskella yhteistyö on ollut todella hyvää. Tunnemme toisemme jo aika hyvin ja yhteistyö on tiivistä ja monialaista, Mimmi Pekurinen kuvailee.

Äänekosken kaupungin maahanmuuttoneuvonta palvelee perinteiseen tapaan kahdesti viikossa ja sitä pyörittää Pekurisen kanssa kaksi Koskelan työntekijää ja tarvittaessa käytetään tulkkipalveluita. Maahanmuuttoneuvonta on avoin kaikille ja tarkoitettu kaikille maahanmuuttajille. Silloin tällöin järjestetään valtuustosalissa myös maahanmuuttoinfoja.

Suomeen sotaa paenneet ukrainalaiset ovat Maahanmuuttoviraston organisoiman vastaanottokeskuksen asiakkaita. He voivat hakea kotikuntamerkintää asuttuaan täällä vuoden ja Äänekoskella ensimmäiset ukrainalaiset voivat hakea kotikuntaa aikaisintaan toukokuussa. Silloin henkilö siirtyy vastaanottopalveluiden asiakkaasta kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden asiakkaaksi ja kuntalaiseksi.

Ymmärrystä maahanmuuttajan arjesta

Mimmi Pekurinen osaa hyvin englantia ja käyttää työssään tarvittaessa tulkkipalveluita. Hän on koulutukseltaan restonomi (AMK) ja hänellä on vuosien kokemus kansainvälisistä tehtävistä lähetystyössä Afrikassa.

– Olen tehnyt töitä kaikista heikoimmassa asemassa olevien ihmisten, kuten hyväksikäytettyjen naisten ja orpolasten kanssa Mosambikissa ja Etelä-Sudanissa. Osaan kohdata ihmiset ihmisinä, ehdoitta taustasta riippumatta. Sitä kautta minulla on ymmärrystä maahanmuuttajan arjesta sekä eri kulttuureiden ja uskontojen ymmärrystä. Tärkeintä on auttaa ihmistä ja se on itselleni merkityksellistä. Olen itse asunut myös niissä maissa, joista myös tulee tänne ihmisiä, Pekurinen sanoo.

– Minuun saa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä ja odotan innolla yhteistyötä eri tahojen ja vapaaehtoistyöstä maahanmuuttajien kanssa kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

Pekurinen nauttii vapaa-ajalla erityisesti Äänekosken upeasta luonnosta ja hyvistä liikuntapalveluista.

Lisätietoja:

Maahanmuuttokoordinaattori Mimmi Pekurinen, 040 627 5655, mimmi.pekurinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 27.2.2023, muokattu 24.4.2023 klo 11:29

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023