Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Uuden Koulunmäen C-rakennuksen suunnitelmakuva ulkoapäin.
Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

Koulunmäen koulun C-rakennus on Äänekoskella ensimmäinen kohde, jolle haetaan Rakennustiedon ympäristöluokitus. Ympäristön huomioiva rakennus säästää vettä ja energiaa, tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja säästää rahaa elinkaarensa aikana.

– RTS-ympäristöluokitukseen liittyviä ratkaisuja on mietitty kaikissa kohteen suunnittelun ja rakentamisen vaiheissa, aina maaleista lähtien. Ympäristöluokitusta haetaan sitten, kun rakennus on valmis ja käytössä. Arvioinnissa huomioidaan kokonaisvaltaisesti koko projekti ja kaikki rakennuksen olosuhteet: että se on rakennettu oikein, ympäristöystävällisesti ja energiatehokkaasti. Lisäksi huomioidaan mm. puhtauden ja kosteuden hallintaa sekä tilojen monikäyttöisyyttä. Aina ei tarvitse mennä kalliiden ratkaisujen mukaan ja me tavoittelemme RTS-luokituksessa 3-4 tähteä, vs. rakennuttajapäällikkö Erika Räihä kertoo.

Uuden Koulunmäen C-rakennuksen sijoittuminen tontilla.

Huomattavaa energiatehokkuutta

Uudessa rakennuksessa energiatehokkuus on isossa roolissa ja siihen on kiinnitetty paljon huomiota. Ilmanvaihtoa ja muuta talotekniikkaa ohjaa automaatio ja säädöt voidaan tehdä käytön mukaan. Lämmöntalteenotto on jopa niin hyvä, että hyötysuhde on parhaimmillaan 80%, jolloin kaukolämmön tarve pienenee.

Kaupungin kaikissa uudiskohteissa käytetään kaukolämmön lisänä aurinkovoimaa ja rakennuksen katolle tulee etäseurattavat aurinkopaneelit.

Myös ensi keväänä valmistuvaan Koiviston päiväkotiin tulee samat energiatehokkaat ratkaisut talotekniikkaan sekä aurinkovoimaa.

Kierrätysaste on korkea

Kierrätys huomioidaan uudiskohteessa monella eri tapaa. Vanhan koulun purkujäte on kierrätetty ja materiaalia hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan kaupungin muihin rakennusprojekteihin, kuten tienpohjien rakentamiseen.

Rakentamisessa syntyy paljon muovi-, puu-, pahvi- ja metallijätettä ja kaikki jäte kierrätetään tarkasti.

Muutenkin kaupungin rakennuksissa jätteidenkierrätys on hyvällä mallilla ja muovinkeräys saadaan kiinteistöihin myöhemmin.

Uuden Koulunmäen C-rakennuksen suunnitelmakuva ulkoapäin.

Koulu, musiikkiopisto ja nuorisotilat saman katon alle

Uuden koulurakennuksen käyttöaste tulee olemaan ainutlaatuisen, koska se sopii koulupäivien lisäksi monenlaiseen iltakäyttöön. Uudisrakennukseen saadaan isot tilat Ala-Keiteleen musiikkiopistolle ja uudet nuorisotilat nykyisen Nuorisokeskus Spotin tilalle. Myös koulun uusi liikuntasali saadaan iltaisin harrastuskäyttöön.

Käyttäjien toiveita on kuultu projektin alusta asti laajasti. Koulun, musiikkiopiston ja nuorisotoimen väki on saanut osallistua suunnitteluun.

Musiikkiopiston opetustiloihin tulee mm. vinot seinät akustiikan parantamiseksi. Musiikkiopisto voi käyttää lisäksi myös koulun tiloja tarvittaessa.

Uudet nuorisotilat saa oman sisäänkäynnin ja keittiön ja ne sopivat hienosti monipuoliseen nuorisotila- ja nuorisokahvilatoimintaan. Nuorisotilojen vieressä on kotitalousluokka, joka voidaan ottaa myös iltaisin käyttöön tarvittaessa.

Kaksikerroksinen Koulunmäen koulun C-rakennus on hieman isompi kuin vanha koulu, 5 120 neliön kokoinen. Rakennus on ulkopuolelta selkeä, eikä niin värikäs kuin viereinen uudempi koulu. Rakennuksen sisäänkäyntien kohdalle tulee puupanelointia ja muuten yksiväristä tiilipintaa. Koulun pääsisäänkäynnistä tullaan pääaulaan ja pienille opinportaille, jotka soveltuvat monenlaiseen kokoontumiseen.

Sisälle seiniin tulee puupanelointia, tekstiililaattaa ja voimakkaitakin sävyjä.

Aineopetuksen luokat ovat hyvin perinteisiä luokkia, myös kotitalousluokka ja teknisen työn luokka. Koulurakennukseen tulee monikäyttöinen iso kirjasto, oppilaiden oma olohuone. Henkilökunnalle ja oppilaskunnalle tulee myös omat tilat. Ruokasalia ei ole, vaan kouluruokailu tapahtuu Koulunmäen A-rakennuksessa.

Rakennuksen perustuksia tehdään parhaillaan ja runko nousee syksyn aikana. Rakennus valmistuu kevääseen 2025 mennessä.

Esimerkkikuvia sisustussuunnitelmasta ja värimaailmasta:

Sisustussuunnitelman värimaailmakuva "yleisilme".
Sisustussuunnitelman värimaailmakuva "aula ja opinporras".
Sisustussuunnitelman värimaailmakuva "musiikki".
Sisustussuunnitelman värimaailmakuva "liikunta".
Sisustussuunnitelman värimaailmakuva "yleisopetustilat".

Lisätietoja:

Vs. rakennuttajapäällikkö Erika Räihä, 040 762 3811, erika.raiha@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 24.10.2023

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023