Äänekoskella omakotitalojen ja loma-asuntojen rakentaminen on vilkastunut

Äänekoskella omakotitaloille haettiin viime vuonna lupia enemmän kuin useaan vuoteen. Johtavan rakennustarkastaja Arto Tavaststjernan mukaan merkittävin tekijä oli Kotakennäs 2 -alueen rantatonttien tulo myyntiin. – Parhaita omakotitonttialueita tällä hetkellä on Kotakennään alueen tontit, jossa on myöskin kaksi omarantaista tonttia, Äänekosken kaupungin maankäyttöpäällikkö Juha Koskinen komppaa.

Vaikka rakentamisen raaka-aineet ovat kallistuneet, rakentaminen on nyt vilkasta. Uusia omakotitaloja rakennettiin Äänekoskelle viime vuonna peräti 19 kappaletta, kun edellisenä vuonna 2020 niitä nousi seitsemän ja vuonna 2019 kahdeksan.

– Korona-aika on vilkastuttanut myös pientaloasujien rakentamista. Nyt on rakennettu poikkeuksellisen runsaasti piharakennuksia, saunoja, terasseja ja kesäkeittiöitä. Vuoden 2021 lupamäärä korkein kymmeneen viime vuoteen, Äänekosken kaupungin rakennustarkastaja Ville Vähätiitto kertoo.

Äänekoski kiinnostaa myös loma-asuntojen rakentajia

Äänekosken kaupungilla on jatkuvasti tarjolla 150 omakotitonttia. – Nyt Kotakennään tonttien lisäksi hyviä omakotitalotontteja, myös rantatontteja, on tarjolla Suolahdessa Lehtorinteen alueella sekä Sumiaisten Kukkoniemessä. Myös Ääneniemessä meillä on useita hyviä tontteja, Juha Koskinen kuvailee.

Äänekosken kaupungilla on hyvin tontteja tarjolla monenlaiseen rakentamiseen. Omakotitalojen lisäksi myös loma-asuntojen rakentaminen on kasvanut. Viime vuonna loma-asunnoille haettiin 15 rakennuslupaa, kun vuonna 2020 niitä haettiin kahdeksan ja vuonna 2019 kuusi.

Yritystontteja on hyvin tarjolla ja tontit ovat monipuolisia ja istuvat monenlaiseen liiketoiminaan. Äänekosken kaupungilta saa asiantuntevaa palvelua yrityksen sujuvaan sijoittumiseen alueelle. Yritys- ja teollisuustontteja on vapaana Hirvaskankaalla, Koukkuniemessä ja uudella Kotakennään alueella. Uutta myös kaavoitetaan jatkuvasti tarpeen ja kysynnän mukaan.

– Teollisuuden ja liikerakentamisen puolella lupamäärät vaihtelevat vuosittain melko paljon. Viime vuonna teollisuuden puolelle myönnettiin muutama pieni laajennuslupa, Arto Tavaststjerna kertoo.

– Voisi yleisesti todeta, että yritystonttien kysyntä on vilkasta ja omakotitonttien kysyntä näyttää piristymisen merkkejä vähän hiljaisemman ajan jälkeen, Juha Koskinen lisää.

Rakennuslupien käsittely sujuu Äänekoskella jouhevasti

Kaiken kaikkiaan viime vuonna haettiin rakennuslupia 424. Edellisvuonna määrä oli 409 ja vuonna 2019 jopa sata vähemmän, 313 kappaletta.

Rakennuslupien käsittelyn läpimeno sujuu Äänekoskella jouhevasti, eikä ole venynyt kuukausiin kuten monessa muussa kaupungissa. 

– Korona-aikana Lupapiste-palvelu on mahdollistanut koronaturvallisen asiakaspalvelun paikasta riippumatta ja sähköinen lupakäsittely mahdollistanut rajallisilla resursseilla lupakäsittelyn kohtuullisella viiveellä, Arto Tavaststjerna kertoo. – Lupapisteen sähköiset palvelut laajentuneet lupapiirustusten tilaamiseen Lupapiste Kaupasta 24/7-palvelulla.

Sähköiset palvelut nopeuttavat palvelua

Äänekoskella otettiin käyttöön vuonna 2018 Lupapisteen sähköinen asiointipalvelu ja -arkistointi ja viime vuoden lopussa palvelu laajentui Lupapiste Kaupalla. Lupapiste Kauppa verkossa toimiva asiointipalvelu, josta voi ostaa rakennusvalvonnan arkistoon tallennettuja rakennuspiirustuksia.

– Kaupungin rakennusvalvonnan vuosittain vastaanottamien yli 400 lupahakemuksen käsittelyyn on sähköinen palvelu tuonut merkittävää apua, johtava rakennustarkastaja Arto Tavaststjerna kertoo.

Parhaillaan tehdään paperiarkiston digitointia ja mitä pidemmälle digitointi edistyy, sitä enemmän sähköiset palvelut edistyvät. Äänekosken kaupunki on Lupapisteen yhteistyökumppani ja Lupapiste tarjoaa toiminnallisuudet, edesauttaa palvelun laadun kehittymisen sitä paremmaksi mitä pidemmälle digitointi edistyy.

Rantamaisemassa rakennuksia.

Lisätietoja:

Johtava rakennustarkastaja Arto Tavaststjerna, 0400 649 503, arto.tavaststjerna@aanekoski.fi

Maankäyttöpäällikkö Juha Koskinen, 020 632 3345, juha.koskinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 25.2.2022

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023