Äänekoskella omakotitalojen ja loma-asuntojen rakentaminen on vilkastunut

Äänekoskella omakotitaloille haettiin viime vuonna lupia enemmän kuin useaan vuoteen. Johtavan rakennustarkastaja Arto Tavaststjernan mukaan merkittävin tekijä oli Kotakennäs 2 -alueen rantatonttien tulo myyntiin. – Parhaita omakotitonttialueita tällä hetkellä on Kotakennään alueen tontit, jossa on myöskin kaksi omarantaista tonttia, Äänekosken kaupungin maankäyttöpäällikkö Juha Koskinen komppaa.

Vaikka rakentamisen raaka-aineet ovat kallistuneet, rakentaminen on nyt vilkasta. Uusia omakotitaloja rakennettiin Äänekoskelle viime vuonna peräti 19 kappaletta, kun edellisenä vuonna 2020 niitä nousi seitsemän ja vuonna 2019 kahdeksan.

– Korona-aika on vilkastuttanut myös pientaloasujien rakentamista. Nyt on rakennettu poikkeuksellisen runsaasti piharakennuksia, saunoja, terasseja ja kesäkeittiöitä. Vuoden 2021 lupamäärä korkein kymmeneen viime vuoteen, Äänekosken kaupungin rakennustarkastaja Ville Vähätiitto kertoo.

Äänekoski kiinnostaa myös loma-asuntojen rakentajia

Äänekosken kaupungilla on jatkuvasti tarjolla 150 omakotitonttia. – Nyt Kotakennään tonttien lisäksi hyviä omakotitalotontteja, myös rantatontteja, on tarjolla Suolahdessa Lehtorinteen alueella sekä Sumiaisten Kukkoniemessä. Myös Ääneniemessä meillä on useita hyviä tontteja, Juha Koskinen kuvailee.

Äänekosken kaupungilla on hyvin tontteja tarjolla monenlaiseen rakentamiseen. Omakotitalojen lisäksi myös loma-asuntojen rakentaminen on kasvanut. Viime vuonna loma-asunnoille haettiin 15 rakennuslupaa, kun vuonna 2020 niitä haettiin kahdeksan ja vuonna 2019 kuusi.

Yritystontteja on hyvin tarjolla ja tontit ovat monipuolisia ja istuvat monenlaiseen liiketoiminaan. Äänekosken kaupungilta saa asiantuntevaa palvelua yrityksen sujuvaan sijoittumiseen alueelle. Yritys- ja teollisuustontteja on vapaana Hirvaskankaalla, Koukkuniemessä ja uudella Kotakennään alueella. Uutta myös kaavoitetaan jatkuvasti tarpeen ja kysynnän mukaan.

– Teollisuuden ja liikerakentamisen puolella lupamäärät vaihtelevat vuosittain melko paljon. Viime vuonna teollisuuden puolelle myönnettiin muutama pieni laajennuslupa, Arto Tavaststjerna kertoo.

– Voisi yleisesti todeta, että yritystonttien kysyntä on vilkasta ja omakotitonttien kysyntä näyttää piristymisen merkkejä vähän hiljaisemman ajan jälkeen, Juha Koskinen lisää.

Rakennuslupien käsittely sujuu Äänekoskella jouhevasti

Kaiken kaikkiaan viime vuonna haettiin rakennuslupia 424. Edellisvuonna määrä oli 409 ja vuonna 2019 jopa sata vähemmän, 313 kappaletta.

Rakennuslupien käsittelyn läpimeno sujuu Äänekoskella jouhevasti, eikä ole venynyt kuukausiin kuten monessa muussa kaupungissa. 

– Korona-aikana Lupapiste-palvelu on mahdollistanut koronaturvallisen asiakaspalvelun paikasta riippumatta ja sähköinen lupakäsittely mahdollistanut rajallisilla resursseilla lupakäsittelyn kohtuullisella viiveellä, Arto Tavaststjerna kertoo. – Lupapisteen sähköiset palvelut laajentuneet lupapiirustusten tilaamiseen Lupapiste Kaupasta 24/7-palvelulla.

Sähköiset palvelut nopeuttavat palvelua

Äänekoskella otettiin käyttöön vuonna 2018 Lupapisteen sähköinen asiointipalvelu ja -arkistointi ja viime vuoden lopussa palvelu laajentui Lupapiste Kaupalla. Lupapiste Kauppa verkossa toimiva asiointipalvelu, josta voi ostaa rakennusvalvonnan arkistoon tallennettuja rakennuspiirustuksia.

– Kaupungin rakennusvalvonnan vuosittain vastaanottamien yli 400 lupahakemuksen käsittelyyn on sähköinen palvelu tuonut merkittävää apua, johtava rakennustarkastaja Arto Tavaststjerna kertoo.

Parhaillaan tehdään paperiarkiston digitointia ja mitä pidemmälle digitointi edistyy, sitä enemmän sähköiset palvelut edistyvät. Äänekosken kaupunki on Lupapisteen yhteistyökumppani ja Lupapiste tarjoaa toiminnallisuudet, edesauttaa palvelun laadun kehittymisen sitä paremmaksi mitä pidemmälle digitointi edistyy.

Rantamaisemassa rakennuksia.

Lisätietoja:

Johtava rakennustarkastaja Arto Tavaststjerna, 0400 649 503, arto.tavaststjerna@aanekoski.fi

Maankäyttöpäällikkö Juha Koskinen, 020 632 3345, juha.koskinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 25.2.2022

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.