Äänekoskella omakotitalojen ja loma-asuntojen rakentaminen on vilkastunut

Äänekoskella omakotitaloille haettiin viime vuonna lupia enemmän kuin useaan vuoteen. Johtavan rakennustarkastaja Arto Tavaststjernan mukaan merkittävin tekijä oli Kotakennäs 2 -alueen rantatonttien tulo myyntiin. – Parhaita omakotitonttialueita tällä hetkellä on Kotakennään alueen tontit, jossa on myöskin kaksi omarantaista tonttia, Äänekosken kaupungin maankäyttöpäällikkö Juha Koskinen komppaa.

Vaikka rakentamisen raaka-aineet ovat kallistuneet, rakentaminen on nyt vilkasta. Uusia omakotitaloja rakennettiin Äänekoskelle viime vuonna peräti 19 kappaletta, kun edellisenä vuonna 2020 niitä nousi seitsemän ja vuonna 2019 kahdeksan.

– Korona-aika on vilkastuttanut myös pientaloasujien rakentamista. Nyt on rakennettu poikkeuksellisen runsaasti piharakennuksia, saunoja, terasseja ja kesäkeittiöitä. Vuoden 2021 lupamäärä korkein kymmeneen viime vuoteen, Äänekosken kaupungin rakennustarkastaja Ville Vähätiitto kertoo.

Äänekoski kiinnostaa myös loma-asuntojen rakentajia

Äänekosken kaupungilla on jatkuvasti tarjolla 150 omakotitonttia. – Nyt Kotakennään tonttien lisäksi hyviä omakotitalotontteja, myös rantatontteja, on tarjolla Suolahdessa Lehtorinteen alueella sekä Sumiaisten Kukkoniemessä. Myös Ääneniemessä meillä on useita hyviä tontteja, Juha Koskinen kuvailee.

Äänekosken kaupungilla on hyvin tontteja tarjolla monenlaiseen rakentamiseen. Omakotitalojen lisäksi myös loma-asuntojen rakentaminen on kasvanut. Viime vuonna loma-asunnoille haettiin 15 rakennuslupaa, kun vuonna 2020 niitä haettiin kahdeksan ja vuonna 2019 kuusi.

Yritystontteja on hyvin tarjolla ja tontit ovat monipuolisia ja istuvat monenlaiseen liiketoiminaan. Äänekosken kaupungilta saa asiantuntevaa palvelua yrityksen sujuvaan sijoittumiseen alueelle. Yritys- ja teollisuustontteja on vapaana Hirvaskankaalla, Koukkuniemessä ja uudella Kotakennään alueella. Uutta myös kaavoitetaan jatkuvasti tarpeen ja kysynnän mukaan.

– Teollisuuden ja liikerakentamisen puolella lupamäärät vaihtelevat vuosittain melko paljon. Viime vuonna teollisuuden puolelle myönnettiin muutama pieni laajennuslupa, Arto Tavaststjerna kertoo.

– Voisi yleisesti todeta, että yritystonttien kysyntä on vilkasta ja omakotitonttien kysyntä näyttää piristymisen merkkejä vähän hiljaisemman ajan jälkeen, Juha Koskinen lisää.

Rakennuslupien käsittely sujuu Äänekoskella jouhevasti

Kaiken kaikkiaan viime vuonna haettiin rakennuslupia 424. Edellisvuonna määrä oli 409 ja vuonna 2019 jopa sata vähemmän, 313 kappaletta.

Rakennuslupien käsittelyn läpimeno sujuu Äänekoskella jouhevasti, eikä ole venynyt kuukausiin kuten monessa muussa kaupungissa. 

– Korona-aikana Lupapiste-palvelu on mahdollistanut koronaturvallisen asiakaspalvelun paikasta riippumatta ja sähköinen lupakäsittely mahdollistanut rajallisilla resursseilla lupakäsittelyn kohtuullisella viiveellä, Arto Tavaststjerna kertoo. – Lupapisteen sähköiset palvelut laajentuneet lupapiirustusten tilaamiseen Lupapiste Kaupasta 24/7-palvelulla.

Sähköiset palvelut nopeuttavat palvelua

Äänekoskella otettiin käyttöön vuonna 2018 Lupapisteen sähköinen asiointipalvelu ja -arkistointi ja viime vuoden lopussa palvelu laajentui Lupapiste Kaupalla. Lupapiste Kauppa verkossa toimiva asiointipalvelu, josta voi ostaa rakennusvalvonnan arkistoon tallennettuja rakennuspiirustuksia.

– Kaupungin rakennusvalvonnan vuosittain vastaanottamien yli 400 lupahakemuksen käsittelyyn on sähköinen palvelu tuonut merkittävää apua, johtava rakennustarkastaja Arto Tavaststjerna kertoo.

Parhaillaan tehdään paperiarkiston digitointia ja mitä pidemmälle digitointi edistyy, sitä enemmän sähköiset palvelut edistyvät. Äänekosken kaupunki on Lupapisteen yhteistyökumppani ja Lupapiste tarjoaa toiminnallisuudet, edesauttaa palvelun laadun kehittymisen sitä paremmaksi mitä pidemmälle digitointi edistyy.

Rantamaisemassa rakennuksia.

Lisätietoja:

Johtava rakennustarkastaja Arto Tavaststjerna, 0400 649 503, arto.tavaststjerna@aanekoski.fi

Maankäyttöpäällikkö Juha Koskinen, 020 632 3345, juha.koskinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 25.2.2022

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023