Äänekoskella otetaan askel kohti entistä määrätietoisempaa hyvinvointiopetusta

Tyttö puhaltaa saippuakuplia.

Tervetuloa HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin! 

Julkaisutilaisuudessa esitellään HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman tavoitteet ja sisällöt, jotka ovat ilmaiseksi kaikkien vapaassa käytössä ja ladattavissa Positive Educationin verkkosivuilla positiivinenoppiminen.fi julkaisutilaisuuden jälkeen.

Opetussuunnitelman tavoitteena on tarjota toimiva rakenne ja perusteet sille, miten kouluissa voidaan tulevaisuudessa systemaattisesti ja johdonmukaisesti edistää sekä vahvistaa hyvinvointia ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä. 1-9. -luokille kirjoitettujen perusteiden ja tavoitteiden lisäksi sivuilta löytyy runsaasti videoita, materiaalia ja tehtäväsisältöä laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen toteuttamiseen perusopetuksen 1-9. -luokille. Suuri osa materiaalista on helposti hyödynnettävissä myös varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. 

Hyvinvointiopetuksen edelläkävijöinä

Äänekosken ja Kauniaisten kaupungit ovat laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen edelläkävijöitä. Molemmissa kaupungeissa on tehty pitkäjänteistä ja johdonmukaista työtä hyvinvointiopetuksen kehittämisen ja opettamisen puolesta vuodesta 2016 saakka. Näiden vuosien aikana hyvinvointiopetus on muodostunut molemmissa kaupungeissa osaksi koulukulttuurin rakenteita ja opetus on koskenut lapsia ja nuoria varhaiskasvatuksesta perusopetuksen 9. luokalle saakka.

Äänekoskella lasten ja nuorten hyvinvointi on nähty tärkeänä kouluyhteisöjen yhteisenä tavoitteena, joka on luonut perustaa ja suuntaa kouluyhteisöjen toiminnalle. Syksyllä 2023 otetaan merkittävä askel kohti entistä määrätietoisempaa hyvinvointiopetusta, kun Positive Educatonin kanssa yhteistyössä rakennettu HYVÄÄ KASVUA - Hyvinvointitaitojen opetussuunnitelma julkaistaan ja otetaan virallisesti käyttöön 20.9.2023. Tämä paikallinen opetussuunnitelma ohjaa Äänekoskella perusopetuksen päivittäistä opetus- ja kasvatustyötä rakentaen vahvaa yhteistä suuntaa hyvinvointitaitojen opetukselle ja oppimiselle.

Opettajia on koulutettu systemaattisesti ja pitkäjänteisesti

Äänekosken kaupunki on investoinut positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen opettajankoulutukseen jo vuosien ajan ja kehittänyt koulujen osaamista pitkäjänteisesti hyvinvointitaitojen opetuksen osalta. 

Vuoden mittaisen täydennyskoulutuksen käyneitä positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen opettajia on Äänekosken kouluissa ja varhaiskasvatuksessa ensi talvena jo yhteensä 75. 

Positiivinen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen koulutusohjelma perustuu hyvinvointitaitojen ja kouluhyvinvoinnin tutkimukseen ja käytännön sovelluksiin oppilailla. Positiivisen pedagogiikan tutkimuksista on saatu vahvistavaa näyttöä siitä, että harjoitteilla, kuten tunne- ja vuorovaikutustaitojen sekä myönteisen yhteisöllisen toimintakulttuurin rakentamisella, voidaan vaikuttaa edistävästi oppilaiden hyvinvointiin ja oppimistuloksiin. 

Hymyileviä ihmisiä ruusuineen ryhmäkuvassa.

Tervetuloa mukaan!

HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman -julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan! Tapahtumaan voi osallistua myös webinaarissa: mukaan mahtuu 1000 ensimmäisenä ilmoittautunutta ja kaikki ilmoittautuneet saavat tallenteen. 

Ilmoittaudu webinaariin tämän linkin kautta.

Sydämellisesti tervetuloa mukaan!

Lisätietoja:

Erityisluokanopettaja Sari Terävä, 0400 115 198, sari.terava@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 22.8.2023, muokattu 5.10.2023 klo 14:15

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023