Äänekoskella on hyviä kiertotaloustoimijoita

”Ympäristöteot lisäävät koko kaupungin elinvoimaa”

Mies tavaroiden keskellä.
Äänekosken kaupungin ympäristö- & ilmasto-ohjelman yksi pääteemoista on kiertotalous ja sen kehittäminen. Äänekosken kaupunki on ollut aktiivisesti mukana koko kevään ajan Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa, ja aktiivisten asukkaiden lisäksi Äänekoskella on myös upeaa yritysten kiertotaloustoimintaa.

Kiertotalous tarkoittaa tavaroiden ja materiaalien säilyttämistä käytössä mahdollisimman pitkään. Materiaaleja kannattaa hyödyntää uudelleen uusien tavaroiden tuottamisessa, jolloin vähenee neitseellisten raaka-aineiden tarve.

Usein kiertotalouden yhteydessä puhutaan lajittelusta ja kierrätyksestä, mutta tavaroiden huoltaminen, korjaaminen, lainaaminen ja uudelleen käyttäminen ovat myös kiertotaloutta.

Äänekoskella lajittelun mahdollisuudet ovat erinomaiset

– Äänekoskella on hyvät mahdollisuudet lajitella erilaisia jätejakeita rakentamisen jätteistä muovipakkauksiin ja tekstiileihin. Äänekoskelaiset ovat lähteneet innolla mukaan Miljoona roskapussia -kampanjaan ja täällä eko- ja aluekeräyspisteet ovat varsin aktiivisessa käytössä, ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen kiittää.

– Useat paikalliset yritykset ovat jo löytäneet kiertotaloudesta uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Paljon potentiaalia on esimerkiksi teollisuudessa syntyvien ns. sivuvirtojen hyödyntämisessä. Ympäristöteot lisäävät koko kaupungin elinvoimaa, Liimatainen näkee.

Ilmoita oma yrityksesi YmpyräKS-verkostoon

Jos yritykset haluavat lisää vinkkejä ja tukea kiertotaloustoiminnan kehittämiseksi, Keski-Suomessa toimii YmpyräKS -yritysvastuullisuusverkosto, josta saa tietoa ympäristövastuullisesta yritystoiminnasta sekä vertaistukea. Äänekosken kaupunki on yksi verkoston organisaattoreista.

Linkin kautta voit ilmoittaa myös oman yrityksesi Keski-Suomen Liiton ylläpitämälle kiertotaloustoimijat-listalle.

Listalta löytyy tällä hetkellä Äänekoskelta: 

CRAMO konevuokraamo, EkoCenter, Huoltoasema Mikko Harjulampi, JK-kirppari, Kesport Niskanen, Mörön puoti, Pihapeto, RTV-huolto Järvenpää, Suomen polkupyöräkeskus, Suomen viestilaitehuolto, TLA-huolto, Tmi Eetu Happo, Upendo Kirppari Suolahti & Äänekoski ja Äänekosken tietokonepalvelu

Auton konepelti ja Mersun merkki.

Äänekoskella toimii jätteenlajittelun ja kierrätyspalveluiden saralla useita yrityksiä ja palvelupisteitä:

Lapset roskapussien kanssa kävelyllä.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 683, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 15.6.2023, muokattu 18.12.2023 klo 12:49

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.