Äänekosken Monitoimiaukion, Koiviston uuden päiväkodin ja Koulunmäen koulun C-rakennuksen työmaat alkavat

Äänekosken keskustan Monitoimiaukion ja Koiviston päiväkodin rakentaminen alkaa tällä viikolla. Myös Koulunmäen koulun C-rakennuksen purkaminen aloitetaan.
Monitoimiaukion suunnitelmakuva

"Sahara" edustavammaksi

Monitoimiaukion (suunnitelmakuva yllä) työmaa-alue aidataan tämän viikon loppupuolella, jonka jälkeen varsinaiset kaivuutyöt voidaan aloittaa. Katuja ei tarvitse sulkea rakentamisen ajaksi, mahdollisia lyhyitä katkoja lukuun ottamatta. Työmaan läheisyydessä pyydetään noudattamaan varovaisuutta työmaaliikenteen vuoksi.

Tavoitteena on luoda Monitoimiaukion ja kaupungintalon edessä olevan Keskusaukion ympäristöön uusi jalankulkupainotteinen ydinkeskusta, joka houkuttelee asioimaan ja viettämään aikaa Äänekosken keskustassa. Kulkureitit, kiveykset ja valaisimet jatkavat Keskusaukion tyyliä. Aukiolle tulee myös mm. istutuksia, penkkejä, roskakoreja ja pyörätelineitä.

– Aukio rakennetaan yhtenäiseksi Keskusaukion kanssa, eli käytännössä reunakivet graniittia, pintarakenteet pääosin betonikiveystä roomalaisella ladonnalla. Lisäksi tulee koko alueelle valaistus ja istutusalueita.  Alueen kuivatusta varten rakennetaan sadevesikaivot. Kautonkadun puoleinen tontin osa rakennetaan väliaikaiseksi murskepintaiseksi pysäköintialueeksi, rakennuttajainsinööri Antti Hakkarainen kertoo.

– Aiemmin alueelle suunniteltua Toripaviljonki-rakennusta ei rakenneta. Samoin vesiaihe jää toteuttamatta kustannussyistä. Vanhat puut jätetään kaatamatta yhtä koivua lukuun ottamatta.

Urakoitsijana toimii Destia Oy ja rakennushankeen kustannusarvio on 640 000 euroa. Lempinimen ”Sahara” saanut aukio valmistuu edustavammaksi Äänekosken Monitoimiaukioksi marraskuun 2023 loppuun mennessä.

Päiväkotityömaa alkaa

Myös Koiviston uuden päiväkodin rakentaminen alkaa. Maanantaina 5.6. aloitetaan puiden poistolla tulevalla parkkipaikalla ja työmaa-alueen aitauksella. Viikon aikana maaurakoisija toimittaa kaivinkoneet ja aloittavat tekemään kyseistä pysäköintialuetta. 

Koiviston päiväkotityömaan suunnittelukuva

Töitä tehdään pääsääntöisesti arkisin klo 7-15.30 välisenä aikana pääosin koulun alueella, mutta myös vanhan puukoulurakennuksen ja päiväkodin alueella. Töistä kantautuu ajoittain viereisiin tiloihin normaalia rakentamisesta aiheutuvaa melua. Erityisen meluavista töistä, isommista käyttäjäliikennettä häiritsevistä toimituksista sekä mahdollisista sähkön, veden ja ilmanvaihdon katkoksista tiedotetaan aina erikseen mahdollisimman hyvissä ajoin etukäteen, ja pyritään järjestämään ne mahdollisuuksien mukaan sellaisina aikoina, jolloin häiriö olisi mahdollisimman pieni.

Lisäksi työmaasta aiheutuu ajoittain haittaa käyttäjä- ja asiakasliikenteelle. Työmaan tavaraliikenne kulkee Koivistonkyläntietä pitkin työmaalle, jonka vuoksi kulku koululle ja päiväkodille saattaa ajoittain tukkiutua muulta liikenteeltä muutosalueen kohdalla. Koulun liikenne ohjataan myöhemmin vanhan koulun takaa.

Pyydämme noudattamaan varovaisuutta työmaan läheisyydessä liikuttaessa ja käymään läpi lasten kanssa työmaahan ja työkoneisiin liittyvät vaarat. Työmaa ei ole leikkipaikka, eikä työmaa-aidan sisäpuolelle saa mennä ilman lupaa. Erityistä varovaisuutta pitää huomioida koulun leikkialueen ja koulun välillä liikkuvan työmaaliikenteen vuoksi.

Koiviston päiväkodin urakoitsijana toimii P2V Rakennus Oy ja kustannusarvio on 2 130 000 euroa. Uusi hirsinen päiväkoti valmistuu suunnitelmien mukaan 3.5.2024.

Koulun purkaminen aloitetaan

Koulunmäen yhtenäiskoulun C-rakennuksen purkaminen alkaa tällä viikolla. Työt aloitetaan aitaamalla työmaa-alue ja Koulunmäenkadun sekä Mikonraitin liikenteenohjaukseen tehdään järjestelyjä.

Koulunmäen purku-urakoitsija on Kasbitek Oy ja purku-urakka maksaa 215 000 euroa.

Lisätietoja:

Vs. rakennuttajapäällikkö Erika Räihä, 040 762 3811, erika.raiha@aanekoski.fi

Rakennuttajainsinööri Antti Hakkarainen, 040 687 3382, antti.hakkarainen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 6.6.2023

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.