Äänekosken kaupunki tasapainottaa talouttaan 4,5 miljoonalla eurolla

Yhteisenä tavoitteena on, että säästöt näkyisivät mahdollisimman vähän asukkaiden arjessa

Äänekosken kaupunki suunnittelee ensi vuodelle 4,5 miljoonan euron säästöjä. Päätökset talouden tasapainottamisen toimenpiteistä tekee loppuvuoden aikana kaupunginvaltuusto. Tavoitteena on, että vuoden 2024 tulos olisi tasapainossa.

Edessä ovat mittavat säästöt, kun säästötarve on lähes 10 prosenttia kaupungin koko 51 miljoonan euron vuosibudjetista. Talous pitää saada tasapainoon, jotta kaupunki selviää tulevista vuosista.

Pysyviä säästöjä kaupungin toimintaan tarvitaan, koska Äänekosken valtionosuuksiin tulee raju lasku. Valtionosuudet vähenevät jopa 5,3 miljoonaa euroa viime vuoden tasosta. Äänekosken kaupungin valtionosuuksien näin merkittävän laskun aiheutti sairaanhoitopiirin alijäämien kattaminen ja kaupungin sosiaali- ja terveysmenojen erittäin voimakas kasvu vuonna 2022.

Säästöjä etsitään jokaiselta toimialalta

– Yhteisenä tavoitteena on, että säästöt näkyisivät mahdollisimman vähän asukkaiden arjessa, mutta edessä on vaikeitakin päätöksiä. Kaupunki on ryhtynyt säästötoimenpiteisiin heti ja mm. määräaikaisten työntekijöiden palkkaamista, koulutuksia ja laitehankintoja vähennetään jo tältä vuodelta, kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoo.

Äänekosken luottamushenkilöiden kanssa on käyty talouden tasapainottamisen keinovalikoimaa läpi jo keväästä alkaen ja aiheen tiimoilta on pidetty kaksi erillistä iltakoulua. Säästöjä etsitään jokaiselta toimialalta ja kaikkea toimintaa tehostetaan. Vakauttamissuunnitelmaan ei sisälly henkilöstön irtisanomisia.

Opetus- ja kasvatustoimelle on kaavailtu noin 890 000 euron säästöjä. Minkään koulun sulkemista ei ole suunniteltu. Opetus- ja lapsiryhmiä kuitenkin pyritään yhdistämään mahdollisuuksien mukaan - kuitenkin niin, että luokkien oppilasmäärät pysyvät kohtuullisina. Lapsimäärän vähenemisellä ja ryhmäkokojen muutoksilla voidaan saada noin 400 000 euron säästöt. Lisäksi Äänekosken tarjoamaa vapaaehtoista opetusta vähennetään. Opetuksen ja kasvatuksen säästölistoilla on myös muita pienempiä säästötoimenpiteitä.

Kulttuuri- ja liikuntatoimelle on suunniteltu ensi vuodelle noin 290 000 euron säästöt. Leikkaukset kohdentuvat koko toimialan kalustoon, ulkoliikuntapaikkaverkostoon (mm. luistinradat ja hiihtoladut), yhdistysten toiminta- ja kohdeavustuksiin, kirjaston aineistomäärärahoihin sekä kulttuuritoimen tapahtuma- ja markkinointimäärärahoihin. Uimahallien ja kuntosalien pääsymaksuja on korotettu jo alkusyksystä osana talouden vakauttamisohjelmaa. Lisäksi toimialaan kohdentuu koko kaupunkia ja henkilöstöä koskevia säästötoimenpiteitä.

Elinvoimayksikölle on kaavailtu ensi vuodelle noin 380 000 euron säästöjä. Työllisyyslainsäädäntö muuttuu, mikä aiheuttaa merkittäviä muutoksia työllisyyden hoidossa ja elinvoimayksikössä: esim. palkkatukityöllistämistä tullaan karsimaan kahden vuoden aikana yhteensä 600 000 eurolla. Lisäksi erilaiset yhteistyösopimukset, työpajatoiminta, avustukset ja kuntalisät ovat osittain säästökohteina.

Kaupunkirakennetoimelle on suunniteltu 610 000 euron säästöt. Kaupunki pyrkii myymään kiinteistöjä, joita ei tarvita kaupungin omassa toiminnassa tai jotka ovat tappiollisia. Lisäksi mm. tilojen vuokrahintoja korotetaan, kaukolämmön kulutusta pyritään pienentämään sekä katuvalaistuksen kuluista pyritään säästämään.

Kaupungin investointitasoa kokonaisuutena lasketaan ja suunniteltuja investointihankkeita siirretään tuleville vuosille. Jo käynnissä olevat rakennushankkeet saatetaan loppuun mahdollisuuksien mukaan.

Myös konserniyhtiöt osallistuvat säästötoimenpiteisiin. Äänekosken kaupungin ja Äänekosken Kiinteistönhoidon yhteistyölle on kaavailtu 300 000 euron säästöt. Äänekosken Energialle on osoitettu 400 000 euron lisätuottovaatimus.

Toimialakohtaisissa säästötavoitteissa on mukana henkilöstömenoihin suunnitellut 1,1 miljoonan säästöt. Henkilöstö vähenee, kun eläköityvien ja irtisanoutuvien tilalle ei palkata uusia työntekijöitä. Tehtävänkuvat ja virantoimituspaikat voivat muuttua. Lisäksi säästöjä saadaan, kun mm. määräaikaisuuksia vähennetään ja henkilöstöetuja, koulutus- ja matkakustannuksia ja kalustohankintoja vähennetään. Myös henkilöstön lomautuksista on keskusteltu. Henkilöstömenoja vähentää myös vuonna 2024 henkilöstösivukulujen pieneneminen noin 0,6 miljoonalla eurolla. Kokonaisuudessaan henkilöstömenot vähenevät noin 1,7 miljoonalla eurolla (-4,6 %) vuonna 2024.

Talouden tasapainottamistoimenpiteenä esitetyillä kiinteistö- ja tuloveron korotuksilla saataisiin yhteensä noin 1,8 miljoonan euron lisätulot.

Talouden tasapainon saavuttaminen edellyttäisi kaikkien säästösuunnitelmien ja veronkorotuksien toteuttamista, jollei uusia keinoja säästöille tai lisätuloille löydetä. Äänekosken kaupunginvaltuusto päättää veroista viimeistään 13.11.2023 ja säästötoimenpiteistä 11.12. kokouksessa talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 040 572 3239, matti.tuononen@aanekoski.fi

Talousjohtaja Tapani Hämäläinen, 0400 115 256, tapani.hamalainen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 5.10.2023

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023