Ilmasto ja ympäristö on Keski-Suomen kuntien yhteinen asia

”Äänekoski on ilmastotyön edelläkävijäkunta”

Ryhmätyöskentelyä, hymyileviä ihmisiä pöytäryhmittäin.
– Kuntien ilmastotapaaminen järjestettiin Äänekoskella Keski-Suomen Liiton aloitteesta, koska Äänekosken tekemä ympäristö- ja ilmastotyö on herättänyt kiinnostusta koko maakunnassa. Voimme olla ylpeitä tekemisistämme, koska Äänekoskea pidetään ilmastoasioiden edelläkävijänä, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen sanoo.

Keski-Suomen kuntien yhteinen ilmastotapaaminen järjestettiin Äänekosken kaupungintalolla 17.8.2023. Mukana oli 40 vierasta 16 muusta Keski-Suomen kunnasta. Mukana oli kuntien johtoa ja asiantuntijoita ympäristön, kaavoittamisen, teknisen ja elinvoiman toimialoilta.

– Saimme runsaasti positiivista palautetta siitä, että Äänekoskella on hyvä yhteistyön ja tekemisen meininki, ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen toteaa.

Ryhmätyöskentelyä, hymyileviä ihmisiä pöytäryhmittäin.

Ilmastotyö on jalkautettu vahvasti toimialoille

Keski-Suomen kunnat halusivat tutustua Äänekosken kaupungin tekemään ympäristö- ja ilmastotyöhön ja ottaa mallia hyvistä käytänteistä. Äänekoski on mukana kuntien energiatehokkuussopimuksessa ja liittyi ensimmäisenä keskisuomalaisena kuntana Hiilineutraalit kunnat (HINKU) -verkostoon.

Äänekosken kaupunkistrategiassa kestävä ympäristö on yksi tärkeimmistä tavoitteista ja ilmasto- ja ympäristönäkökulma on jalkautettu vahvasti jokaisen toimialan tekemiseen. Äänekosken kaupunki tekee myös aktiivista ja vaikuttavaa viestintää tekemistään toimista.

– Äänekoski on ollut suunnitelmallisessa ilmastotyössään edelläkävijä keskisuomalaisten kuntien joukossa. Kuulimme peräti kymmenen eri toimialan esitystä Äänekosken kaupungin ilmastotyöstä. Niissä näkyy, kuinka ilmastotyö Äänekoskella on esimerkillisesti saatu jalkautettua laajasti toimialoille ja se tosiaan läpileikkaa kaupungin organisaatiota, Keski-Suomen liiton aluekehitysasiantuntija Suvi Bayr sanoo.

Bayr painottaa, että yhteistyö sekä kuntien kesken, että kuntien sisällä on tärkeää näin monisyisen ilmiön kuin ilmastonmuutos huomioimiseksi.

– Keski-Suomessa on alkamassa uusia kuntien ilmastohankkeita, joissa on mukana peräti 12 kuntaa. Toivottavasti näiden joukosta löytyy myös lisää HINKU-kuntia Äänekosken ja Viitasaaren jalanjäljissä.

Ihmisiä valtuustosalissa.

Ilmastotyö tuo kustannussäästöjä

Äänekosken kaupunki tekee ja tukee kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan. Tavoitteena on, että olemme hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Huolehdimme ympäristöstämme niin, että voimme jättää sen tuleville sukupolville parempana.

– Voi helposti syntyä mielikuva, että ympäristötoimi vastaa kaikesta ympäristö- ja ilmastotyöstä, kun oikeasti konkreettinen toiminta tapahtuu meidän kaikilla toimialoillamme osana päivittäistä työtä. Äänekoskella ilmastotyö kuuluu jokaisen työnkuvaan ja se ylittää toimialarajat, Hanna Ahonen kuvailee.

Äänekosken kaupunki tekee ilmasto- ja ympäristötyötä läpileikkaavasti niin johtamisessa, päätöksenteossa, viestinnässä, hankinnoissa, energiaratkaisuissa, maankäytön suunnittelemisessa, rakentamisessa, ympäristösuunnittelussa, opetuksessa, kasvatuksessa, ruokapalveluissa kuin liikuntapalveluissa. Ilmastontyön toteutumista myös seurataan aktiivisesti ja siinä tukena on mm. ympäristö- ja ilmastovahtipalvelu.

– Ympäristö- ja ilmastotyö on tuonut Äänekosken kaupungille kustannussäästöjä, lisäresursseja rahoituksien myötä. Lisäksi se rakentaa kaupungin imagoa, yhteisöllisyyttä ja edistää sidosryhmäyhteistyötä, Ahonen listaa.

Ilmastotapaamisen järjestivät yhdessä Keski-Suomen Liiton Tukea Keski-Suomen kuntien ilmastotyöhön -hanke ja Äänekosken kaupungin Elämän kestävä Äänekoski -hanke.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Lisätietoja:

Äänekosken kaupungin ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen, Elämän kestävä Äänekoski -hanke, 040 681 8813, juho.liimatainen@aanekoski.fi

Keski-Suomen Liiton tiedote 18.8.2023

Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmastovahti

Uutinen julkaistu , muokattu 22.8.2023 klo 10:22

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023