Ilmasto ja ympäristö on Keski-Suomen kuntien yhteinen asia

”Äänekoski on ilmastotyön edelläkävijäkunta”

Ryhmätyöskentelyä, hymyileviä ihmisiä pöytäryhmittäin.
– Kuntien ilmastotapaaminen järjestettiin Äänekoskella Keski-Suomen Liiton aloitteesta, koska Äänekosken tekemä ympäristö- ja ilmastotyö on herättänyt kiinnostusta koko maakunnassa. Voimme olla ylpeitä tekemisistämme, koska Äänekoskea pidetään ilmastoasioiden edelläkävijänä, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen sanoo.

Keski-Suomen kuntien yhteinen ilmastotapaaminen järjestettiin Äänekosken kaupungintalolla 17.8.2023. Mukana oli 40 vierasta 16 muusta Keski-Suomen kunnasta. Mukana oli kuntien johtoa ja asiantuntijoita ympäristön, kaavoittamisen, teknisen ja elinvoiman toimialoilta.

– Saimme runsaasti positiivista palautetta siitä, että Äänekoskella on hyvä yhteistyön ja tekemisen meininki, ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen toteaa.

Ryhmätyöskentelyä, hymyileviä ihmisiä pöytäryhmittäin.

Ilmastotyö on jalkautettu vahvasti toimialoille

Keski-Suomen kunnat halusivat tutustua Äänekosken kaupungin tekemään ympäristö- ja ilmastotyöhön ja ottaa mallia hyvistä käytänteistä. Äänekoski on mukana kuntien energiatehokkuussopimuksessa ja liittyi ensimmäisenä keskisuomalaisena kuntana Hiilineutraalit kunnat (HINKU) -verkostoon.

Äänekosken kaupunkistrategiassa kestävä ympäristö on yksi tärkeimmistä tavoitteista ja ilmasto- ja ympäristönäkökulma on jalkautettu vahvasti jokaisen toimialan tekemiseen. Äänekosken kaupunki tekee myös aktiivista ja vaikuttavaa viestintää tekemistään toimista.

– Äänekoski on ollut suunnitelmallisessa ilmastotyössään edelläkävijä keskisuomalaisten kuntien joukossa. Kuulimme peräti kymmenen eri toimialan esitystä Äänekosken kaupungin ilmastotyöstä. Niissä näkyy, kuinka ilmastotyö Äänekoskella on esimerkillisesti saatu jalkautettua laajasti toimialoille ja se tosiaan läpileikkaa kaupungin organisaatiota, Keski-Suomen liiton aluekehitysasiantuntija Suvi Bayr sanoo.

Bayr painottaa, että yhteistyö sekä kuntien kesken, että kuntien sisällä on tärkeää näin monisyisen ilmiön kuin ilmastonmuutos huomioimiseksi.

– Keski-Suomessa on alkamassa uusia kuntien ilmastohankkeita, joissa on mukana peräti 12 kuntaa. Toivottavasti näiden joukosta löytyy myös lisää HINKU-kuntia Äänekosken ja Viitasaaren jalanjäljissä.

Ihmisiä valtuustosalissa.

Ilmastotyö tuo kustannussäästöjä

Äänekosken kaupunki tekee ja tukee kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan. Tavoitteena on, että olemme hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Huolehdimme ympäristöstämme niin, että voimme jättää sen tuleville sukupolville parempana.

– Voi helposti syntyä mielikuva, että ympäristötoimi vastaa kaikesta ympäristö- ja ilmastotyöstä, kun oikeasti konkreettinen toiminta tapahtuu meidän kaikilla toimialoillamme osana päivittäistä työtä. Äänekoskella ilmastotyö kuuluu jokaisen työnkuvaan ja se ylittää toimialarajat, Hanna Ahonen kuvailee.

Äänekosken kaupunki tekee ilmasto- ja ympäristötyötä läpileikkaavasti niin johtamisessa, päätöksenteossa, viestinnässä, hankinnoissa, energiaratkaisuissa, maankäytön suunnittelemisessa, rakentamisessa, ympäristösuunnittelussa, opetuksessa, kasvatuksessa, ruokapalveluissa kuin liikuntapalveluissa. Ilmastontyön toteutumista myös seurataan aktiivisesti ja siinä tukena on mm. ympäristö- ja ilmastovahtipalvelu.

– Ympäristö- ja ilmastotyö on tuonut Äänekosken kaupungille kustannussäästöjä, lisäresursseja rahoituksien myötä. Lisäksi se rakentaa kaupungin imagoa, yhteisöllisyyttä ja edistää sidosryhmäyhteistyötä, Ahonen listaa.

Ilmastotapaamisen järjestivät yhdessä Keski-Suomen Liiton Tukea Keski-Suomen kuntien ilmastotyöhön -hanke ja Äänekosken kaupungin Elämän kestävä Äänekoski -hanke.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 683, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Keski-Suomen Liiton tiedote 18.8.2023

Uutinen julkaistu , muokattu 22.12.2023 klo 12:37

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023