Joukkoliikennelautakunta käsittelee 25.1. Linkki-alueen uutta maksuvyöhykejakoa

Jyväskylän seudun joukkoliikennelautakunta kokoontuu torstaina 25.1.2024 päättämään Linkki-paikallisliikenteen asioista.

Merkittävin asia esityslistalla on toimivalta-alueen laajentumisen edellyttämä maksuvyöhykeuudistus. Vuodesta 2024 alkaen Linkki-joukkoliikenteen viranomaisalueeseen kuuluu seitsemän kuntaa. Alkuperäisten Linkki-kuntien eli Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen lisäksi joukkoliikenteen palveluja järjestetään nyt myös Äänekoskelle, Hankasalmelle, Toivakkaan ja Petäjävedelle.

Lautakunta päättää kokouksessaan myös kevään 2024 kokouksista. Esitetyt kokouspäivät ovat keskiviikko 21.2, torstai 25.4 ja torstai 30.5.

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen maksuvyöhykkeet

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen matkalippujen hinnoittelu perustuu maksuvyöhykemalliin, joka kattaa Linkin toimivalta-alueen. Nykyinen maksuvyöhykemalli koskee vanhaa viranomaisaluetta eli Jyväskylää, Laukaata ja Muuramea, ja siinä alue on jaettu neljään vyöhykkeeseen A–D. Vyöhykemalli on ollut käytössä siitä lähtien, kun Waltti-lippu- ja maksujärjestelmä otettiin vuonna 2015 käyttöön Jyväskylän Linkki-paikallisliikenteessä.

Maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevan, kuntien ja valtion välisen MAL-sopimuksen tuloksena selvitettiin vuonna 2021 joukkoliikenteen viranomaisalueen laajentamista. Selvityksen tuloksena neljä seudun kuntaa päätti liittyä Linkki-joukkoliikenteen viranomaisalueeseen, uusina

kuntina Hankasalmi, Petäjävesi, Toivakka ja Äänekoski. Maksuvyöhykkeet tulee tästä syystä ulottaa nyt koko kasvaneelle viranomaisalueelle.

Joukkoliikennelautakunta saa käsiteltäväkseen alustavan ehdotuksen uudesta maksuvyöhykemallista. Ehdotettava malli perustuu syksyllä 2023 valmistuneeseen vyöhykeselvitykseen ja sen pohjalta tehtyyn vyöhykemallivertailuun. Asiasta pyydetään vielä lausunnot viranomaisalueen kunnilta 13.2. mennessä, ja joukkoliikennelautakunta päättää vyöhykemallista kokouksessaan 21.2.

Maksuvyöhykemallien lähtökohtana on ollut Linkin olemassa olevien vyöhykkeiden sekä aiemmin käytössä olleiden Keski-Suomen ELY-keskuksen vyöhykkeiden yhdistelmä A–E. Tavoitteena on ollut muodostaa vyöhykemalli, joka ottaa huomioon Linkki tulevaisuuteen 2030 -kehittämisohjelman tavoitteet koko laajentuneella toimivalta-alueella. Selvityksessä on esitelty neljä vaihtoehtoista vyöhykemallia sekä arviot niiden soveltuvuudesta ja vaikutuksista lipputulokertymiin.

Joukkoliikennelautakunnalle esitetään valittavaksi vyöhykemalliksi kolmen maksuvyöhykkeen vaihtoehtoa 3B, jossa vyöhykerajat noudattelevat pääsääntöisesti kuntarajoja. Vähän vyöhykkeitä sisältävä malli nähdään käyttäjäystävälliseksi ja helposti omaksuttavaksi. Vähäisempi vyöhykemäärä selkeyttää lippujärjestelmää ja vähentää lippuvariaatioiden määrää. Malli noudattelee myös muilla kaupunkiseuduilla käytössä olevia vyöhykemalleja ja on siten myös alueella vierailevien matkustajien helppo hahmottaa. Malli tukee vaihtoehdoista parhaiten markkinaehtoisen liikenteen säilymistä, mikä nähdään joukkoliikenteen talouden kannalta tärkeäksi. Siten joukkoliikenteen lippuhinnat voidaan pitää edullisina myös uusien Linkki-kuntien alueilla.

Lautakunnalle esitettävässä vyöhykemallissa 3B on kolme vyöhykettä. Lähtötason vyöhykemallista (= Linkin ja ELY-keskuksen viiden vyöhykkeen yhdistelmä) poiketen vyöhykkeet  B ja C sekä D ja E on yhdistetty. Jyväskylä sijoittuu mallissa kolmelle vyöhykkeelle (A, BC, DE).  Laukaa ja Muurame yhdelle BC-vyöhykkeelle sekä Petäjävesi, Toivakka ja Äänekoski yhdelle DE -vyöhykkeelle.

Toivakkalaiset ovat voineet matkustaa Waltti-lipuilla C-vyöhykkeen hinnoilla jo usean vuoden ajan Toivakan kunnan, Linkin ja ELY-keskuksen keskinäisen palvelusopimuksen ansiosta. Lipputuotteet säilyvät muutoksen yhteydessä entisellään, mutta Toivakan DE-vyöhykkeelle sijoittumisen vuoksi Toivakka–Jyväskylä -yhteysvälin lipun hinta nousee jonkin verran. Hankasalmelta, Äänekoskelta ja Petäjävedeltämatkustamisessa tulevat käyttöön kaikki Linkki-liikenteen Waltti-liput. Se tuo nykyiseen verrattuna näillä alueilla matkustavien hyödynnettäväksi huomattavasti useampia lippuvaihtoehtoja ja edullisempia lippuhintoja.

Kokouksen esityslista liitteineen on julkaistu Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://julkinen.jkl.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=15987. Vyöhykemalliselvitys karttoineen löytyy asian 6 liitteestä. Esityslistamateriaalit ovat pdf-tiedostomuodossa.

LISÄTIEDOT: 

Palvelupäällikkö Kari Ström, p. 050 60943, kari.strom[a]jyvaskyla.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 23.1.2024 klo 15:05

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken kaupunki otti käyttöön työsuhdepyöräedun - Sähköpyörä lisää liikuntaa arjessa ja säästää bensaa

Äänekosken kaupunki on ottanut tänä syksynä käyttöön työsuhdepyöräedun. Liikuntavahtimestari Raine Viander tarttui tilaisuuteen heti, kun se oli mahdollista. Viander kokeili aiemmin kaupungin lainattavaa sähköpyörää ja innostui sen myötä oman pyörän hankinnasta. Viander on ollut tyytyväinen sähköpyöräänsä ja liikunnan määrä arjessa on lisääntynyt. Samalla säästyy bensaa.

Äänekosken kaupunki tekee kaikkensa alueen elinkeinoelämän rajussa muutoksessa

Äänekosken synkät uutiset jatkuivat tänään 11.10.2024, kun Valtra ja ACGO kertoivat aloittavansa muutosneuvottelut, jotka koskevat teknologiateollisuuden toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen piiriin kuuluvia henkilöitä. Neuvottelut koskevat yhteensä 100 työtehtävää Suomessa. Suolahden tehtaalla vähennys koskee noin 60 toimihenkilötyöpaikkaa. Valtralla työskentelee Suolahden traktoritehtaalla kaikkiaan noin 1 300 henkilöä. Syynä muutosneuvotteluille on markkinoiden muutos ja yhtiön uudet toimintatavat. Olemme äärimmäisen huolissamme asukkaittemme työpaikoista ja tulevaisuudesta, jos irtisanomiset toteutuvat.

Suolahden uimahallin peruskorjaus on merkittävä investointi Äänekosken liikuntapaikkoihin

Äänekosken kaupunki remontoi Suolahden uimahallin. Uimahalli peruskorjataan, jotta siitä saadaan käyttövarma uimahalli seuraavaksi 30 vuodeksi. Investointi on merkittävä satsaus Äänekosken liikuntapaikkoihin ja se täydentää Suolahden liikuntakeskittymää, johon kuuluu jäähalli, liikuntahalli, kuntosali, frisbeegolfrata, skeittiramppi, tekonurmi, monitoimiareena ja välituntipiha. Peruskorjaus on panostus yhteen lasten ja nuorten sekä ikääntyvän väestön tärkeimmistä liikkumispaikoista. Suolahden uimahalli suljetaan remontin vuoksi 25.11.2024.

Wahlmanin talossa tehdään nyt työtä nuoria varten - ”Rakennamme tätä kaupunkia nuorille”

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Wahlmanin talossa tehdään nyt työtä tulevaisuutta eli Äänekosken nuoria varten. Taloon muutti alkuviikosta kaupungin omaa henkilöstöä. Samassa paikassa tekevät töitä nyt etsivän ja liikkuvan nuorisotyön, nuorten työpajatoiminnan sekä kotoutumista edistävien palveluiden väkeä. Opetus- ja kasvatustoimi on todella kiitollinen uusista, upeista tiloista, joissa tehdään nyt työtä Äänekosken nuorten eteen.

Äänekosken kaupungin hakkuualueiden liito-oravatilanne on selvitetty keväällä: ELY:n mukaan alueella ei todettu olevan liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkaa

Mediasta saatujen tietojen mukaan Keskisen Suomen liito-oravayhdistys ry on tehnyt rikosilmoituksen metsäyhtiön hakkuista Äänekoskella. Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan ja selvittää, hakkasiko Stora Enso metsää liito-oravien pesimäalueelta. Hakkuualueen omistaa Äänekosken kaupunki. Äänekosken kaupunki teki kyseisellä Sikopuron alueella Suolahdessa useita maastotarkastuksia keväällä 2024 ennen hakkuita, eikä merkkejä liito-oravasta löytynyt. Keski-Suomen ELY-keskus teki hakkuiden jälkeen kesällä 2024 maastokatselmuksia ja niiden mukaan alueella ei todettu olevan liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkaa, joten luonnonsuojelulakia ei rikottu.

Murskaustyö aiheuttaa melu- ja pölyhaittaa Suolahden keskustassa

Äänekosken kaupunki purkaa parhaillaan entistä Suolahden Asemakadun koulua. Syksyn aikana Asemakadun koululla tullaan murskaamaan betonia ja tiiltä, mikä aiheuttaa melu- ja pölyhaittaa sekä tärinää. Pyrimme vähentämään kaikessa toiminnassamme asukkaille ja ympäristölle aiheutuvaa haittaa. Säästämme luonnonvaroja hyödyntämällä myöhemmin infrarakentamisessa koulurakennuksen purettua ja murskattua betonia ja tiiltä.

Laaja-alainen johtaja Niina Rautanen tuli taloon

Filosofian maisteri Niina Rautanen, 34, aloitti elokuun alusta opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiän jäädessä eläkkeelle. Rautanen toimi ennen valintaansa hetken aikaa Koskelan toiminnanjohtajana ja rehtorina, ja sitä ennen mm. kahden kunnan yhteisen Wiitaunionin sivistystoimen toimialajohtajana. Rautanen on koulutukseltaan musiikkipedagogi ja musiikkitieteilijä. Hänellä on vankka kokemus erilaisista hallinnon töistä ja yliopisto-opinnoissaan hän on suuntautunut koulutusjohtamiseen.

Äänekosken kaupungin ja Kiinteistönhoidon yhteinen ponnistus on tuonut miljoonasäästöt

– Kuluvan valtuustokauden alussa Äänekosken luottamushenkilöt tekivät rohkean päätöksen, kun strateginen kumppanuus -toimintamalli otettiin käyttöön kaupungin ja Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n yhteistyössä. Kumppanuuden tavoitteena oli säästää miljoona euroa valtuustokauden aikana, mutta jo tähän mennessä säästöä on saatu 1,36 miljoonaa euroa ja enemmänkin. Työn laatu on parantunut, luottamus on kasvanut ja työn tekeminen tehostunut. Ja ennen kaikkea paremmalla yhteistyöllä tuotamme asukkaillemme parempaa palvelua, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

Tahtotilaa vähäpäästöisyyteen on, mutta siihen tarvitaan yhteistyötä

Ympäristöministeriön ja Äänekosken kaupungin rahoittama Resurssiviisas Äänekoski - Vähäpäästöinen tieliikenne -hankkeen tulokset ovat valmiit. Selvityksen tavoitteena on saada liikenteen päästöjä vähennettyä. Alueen toimijoilla on tahtotila saada liiketoimintansa hiilineutraaliksi ja tankkausinfrastruktuuria tarvitaan lisää. Selvityksessä lisättiin alueen toimijoiden eli yritysten, joilla on raskasta liikennettä, sekä vähäpäästöisten polttoainejakelijoiden vuoropuhelua, sekä selvitettiin kaupungin vaikutusmahdollisuuksia.

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.