Joukkoliikennelautakunta käsittelee 25.1. Linkki-alueen uutta maksuvyöhykejakoa

Jyväskylän seudun joukkoliikennelautakunta kokoontuu torstaina 25.1.2024 päättämään Linkki-paikallisliikenteen asioista.

Merkittävin asia esityslistalla on toimivalta-alueen laajentumisen edellyttämä maksuvyöhykeuudistus. Vuodesta 2024 alkaen Linkki-joukkoliikenteen viranomaisalueeseen kuuluu seitsemän kuntaa. Alkuperäisten Linkki-kuntien eli Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen lisäksi joukkoliikenteen palveluja järjestetään nyt myös Äänekoskelle, Hankasalmelle, Toivakkaan ja Petäjävedelle.

Lautakunta päättää kokouksessaan myös kevään 2024 kokouksista. Esitetyt kokouspäivät ovat keskiviikko 21.2, torstai 25.4 ja torstai 30.5.

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen maksuvyöhykkeet

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen matkalippujen hinnoittelu perustuu maksuvyöhykemalliin, joka kattaa Linkin toimivalta-alueen. Nykyinen maksuvyöhykemalli koskee vanhaa viranomaisaluetta eli Jyväskylää, Laukaata ja Muuramea, ja siinä alue on jaettu neljään vyöhykkeeseen A–D. Vyöhykemalli on ollut käytössä siitä lähtien, kun Waltti-lippu- ja maksujärjestelmä otettiin vuonna 2015 käyttöön Jyväskylän Linkki-paikallisliikenteessä.

Maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevan, kuntien ja valtion välisen MAL-sopimuksen tuloksena selvitettiin vuonna 2021 joukkoliikenteen viranomaisalueen laajentamista. Selvityksen tuloksena neljä seudun kuntaa päätti liittyä Linkki-joukkoliikenteen viranomaisalueeseen, uusina

kuntina Hankasalmi, Petäjävesi, Toivakka ja Äänekoski. Maksuvyöhykkeet tulee tästä syystä ulottaa nyt koko kasvaneelle viranomaisalueelle.

Joukkoliikennelautakunta saa käsiteltäväkseen alustavan ehdotuksen uudesta maksuvyöhykemallista. Ehdotettava malli perustuu syksyllä 2023 valmistuneeseen vyöhykeselvitykseen ja sen pohjalta tehtyyn vyöhykemallivertailuun. Asiasta pyydetään vielä lausunnot viranomaisalueen kunnilta 13.2. mennessä, ja joukkoliikennelautakunta päättää vyöhykemallista kokouksessaan 21.2.

Maksuvyöhykemallien lähtökohtana on ollut Linkin olemassa olevien vyöhykkeiden sekä aiemmin käytössä olleiden Keski-Suomen ELY-keskuksen vyöhykkeiden yhdistelmä A–E. Tavoitteena on ollut muodostaa vyöhykemalli, joka ottaa huomioon Linkki tulevaisuuteen 2030 -kehittämisohjelman tavoitteet koko laajentuneella toimivalta-alueella. Selvityksessä on esitelty neljä vaihtoehtoista vyöhykemallia sekä arviot niiden soveltuvuudesta ja vaikutuksista lipputulokertymiin.

Joukkoliikennelautakunnalle esitetään valittavaksi vyöhykemalliksi kolmen maksuvyöhykkeen vaihtoehtoa 3B, jossa vyöhykerajat noudattelevat pääsääntöisesti kuntarajoja. Vähän vyöhykkeitä sisältävä malli nähdään käyttäjäystävälliseksi ja helposti omaksuttavaksi. Vähäisempi vyöhykemäärä selkeyttää lippujärjestelmää ja vähentää lippuvariaatioiden määrää. Malli noudattelee myös muilla kaupunkiseuduilla käytössä olevia vyöhykemalleja ja on siten myös alueella vierailevien matkustajien helppo hahmottaa. Malli tukee vaihtoehdoista parhaiten markkinaehtoisen liikenteen säilymistä, mikä nähdään joukkoliikenteen talouden kannalta tärkeäksi. Siten joukkoliikenteen lippuhinnat voidaan pitää edullisina myös uusien Linkki-kuntien alueilla.

Lautakunnalle esitettävässä vyöhykemallissa 3B on kolme vyöhykettä. Lähtötason vyöhykemallista (= Linkin ja ELY-keskuksen viiden vyöhykkeen yhdistelmä) poiketen vyöhykkeet  B ja C sekä D ja E on yhdistetty. Jyväskylä sijoittuu mallissa kolmelle vyöhykkeelle (A, BC, DE).  Laukaa ja Muurame yhdelle BC-vyöhykkeelle sekä Petäjävesi, Toivakka ja Äänekoski yhdelle DE -vyöhykkeelle.

Toivakkalaiset ovat voineet matkustaa Waltti-lipuilla C-vyöhykkeen hinnoilla jo usean vuoden ajan Toivakan kunnan, Linkin ja ELY-keskuksen keskinäisen palvelusopimuksen ansiosta. Lipputuotteet säilyvät muutoksen yhteydessä entisellään, mutta Toivakan DE-vyöhykkeelle sijoittumisen vuoksi Toivakka–Jyväskylä -yhteysvälin lipun hinta nousee jonkin verran. Hankasalmelta, Äänekoskelta ja Petäjävedeltämatkustamisessa tulevat käyttöön kaikki Linkki-liikenteen Waltti-liput. Se tuo nykyiseen verrattuna näillä alueilla matkustavien hyödynnettäväksi huomattavasti useampia lippuvaihtoehtoja ja edullisempia lippuhintoja.

Kokouksen esityslista liitteineen on julkaistu Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://julkinen.jkl.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=15987. Vyöhykemalliselvitys karttoineen löytyy asian 6 liitteestä. Esityslistamateriaalit ovat pdf-tiedostomuodossa.

LISÄTIEDOT: 

Palvelupäällikkö Kari Ström, p. 050 60943, kari.strom[a]jyvaskyla.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 23.1.2024 klo 15:05

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023