Bongaa kuutosluokkalaisten ympäristötaidetta Äänekoskella!

220 teosta kootaan lopuksi yhteen Äänekosken taidepuistoon

Oppilaita ripustamassa töitä.
Osana Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaa työn alla on parhaillaan kaikkien Äänekosken 6. luokkalaisten massiivinen ympäristötaideprojekti. Yhteensä 220 taideteosta on koottu puihin kiedottuna näyttäväksi kuvataidepoluksi Äänekosken taidemuseon ja alakoulujen pihapiiriin.

– Tämä yhteisöllinen projekti sitoo tietyllä tapaa myös Äänekosken kouluja yhteen ja oppilaat pääsevät ihastelemaan myös muiden teoksia. Kaikki teokset lopuksi yhdistetään taidepuistossa, vaikka ensisijaisesti työt ovat esillä kouluilla ja museolla, Koskelan kuvataideopettaja Outi Pantsar sanoo.

Teokset ovat esillä taidemuseolla ja kouluilla vielä alkuviikon ajan (Suolahdesta kerätään teokset pois jo tänään 29.9.). Syyslomaviikoksi ne siirretään yhdeksi isoksi taidepoluksi Äänekosken taidepuistoon, jossa niitä voi käydä myös ihastelemassa ja bongailemassa. Äänekosken taidepuisto on syntynyt asukkaiden yhteiseksi iloksi vapaaehtoisvoimin kaupungin omistamalle maalle Keskuskadun varrelle. Puistoon voi kuka vain tehdä ympäristötaidetta ja se on aina auki, kesät talvet.

Kuutosluokkien ympäristötaideprojektin teemana on ”Klassikoista kaupunkitaiteeksi". Äänekosken taidemuseon kokoelmista valittiin eri tekniikalla tehtyjä teoksia, joiden inspiroima oppilaat maalaavat oman teoksen. Oman taideprojektin lisäksi oppilaat pääsivät tutustumaan Äänekosken taidemuseoon ja sen näyttelyihin.

– On hienoa, että lapset saavat tietoa äänekoskelaisista taiteilijoista ja taidemuseo tulee samalla tutuksi, Pantsar kertoo.

Opettajat ja nuoret taidepuun ympärillä.

Kaikille lapsille samat mahdollisuudet

Äänekosken kaupunki panostaa lasten kulttuurikasvatukseen. Lasten ja nuorten isompi taideprojekti toteutetaan Äänekoskella joka vuosi ja tänä syksynä mukaan pääsi 13 kuutosluokkaa eli noin 220 lasta. Yleensä taideprojekti on jotain sellaista, mitä ei koulutunneilla voida tehdä. Tässä projektissa päästiin maalaamaan puulevylle akryyliväreillä, joilla ei tavallisesti koulussa maalata.

Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikoski takaa kaikille Äänekosken lapsille samat kulttuuritoimintaan osallistumisen mahdollisuudet. Päiväkodista alkava ja peruskoulussa portaittain, tavoitteellisesti etenevä kokonaisuus tutustuttaa lapset ja nuoret laajasti erilaisiin taidemuotoihin, paikalliseen kulttuuritarjontaan ja alueen kulttuuriperintöön.

Kulttuurikasvatussuunnitelma tukee lasten ja nuorten omaa tekemistä ja toimintaa ohjaavat taidekasvatuksen ammattilaiset, ja mm. Koskela-opisto on vahvasti mukana toteuttamassa projekteja. Kulttuurikoski sisältää päiväkotien ja koulujen kulttuuripolut.

Tyttö maalaa.
Taideteoksia lasten käsissä.

Lisätietoja:

Vs. kulttuurituottaja Heidi Kurtti, 040 194 7982, heidi.kurtti@aanekoski.fi

Koskelan kuvataideopettaja Outi Pantsar, outi.pantsar@gmail.com

Uutinen julkaistu 29..9.2023, muokattu 5.10.2023 klo 14:11

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.