Oppisopimuksella yrityksille osaavaa työvoimaa

Opsopankki -hanke vauhdittaa oppisopimuksen hyödyntämistä

– Ongelmahan meillä Äänekoskella on, että työpaikkoja on auki, mutta niihin löydy osaajia. Haluammekin muistuttaa työnantajia siitä, että oppisopimusta voidaan hyödyntää myös rekrytoinnissa ja oppisopimuksella voi saada osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa yrityksen tarpeisiin, Opsopankki-hankkeen hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma kertoo.

Äänekoskelaiset opiskelijakandidaatit on haastateltu etukäteen ja yrityksiin tarjotaan vain motivoituneita ja työkykyisiä työntekijöitä. Työnantaja voi itse haastatella heille ehdotetut työntekijät, eikä työnantajan ole pakko sitoutua pitkäksi aikaa, vaan oppisopimuspaikkaa voi tarjota lyhyenkin pätkän, jolloin opiskelija saa opinnoistaan suoritettua osan. Oppisopimusopiskelijalle maksetaan TES:n mukaista palkkaa. Yrityksen on mahdollista hakea oppisopimuspaikan järjestämisestä rahallista tukea ja lisäksi voidaan hakea Äänekoski-lisää. 

– Sen jälkeen, kun työnantaja ja työntekijä ovat ”sanoneet toisillensa tahdon”, me autamme tukien haussa, oppilaitoksen oppisopimusasioissa ja pidämme tarvittaessa yhteyttä opintojen aikana, asiakkaan tarpeen mukaan. Yhteydenpitoa on pääsääntöisesti opintojen alussa, Eeva-Monica Isoluoma kuvailee. – Työnantajan tehtäväksi jää osoittaa oppisopimusopiskelijalle työpaikkaohjaaja.

Oppisopimusopiskelijoita on Opsopankki -hankkeessa tällä hetkellä alle 10, mutta määrä on tarkoitus saada kasvuun. – Meillä Opsopankissa on nyt asiakkaita yli 40, ja heistä suurin osa on 30-50-vuotiaita, joilla on jostain syystä opinnot jääneet kesken. Nyt heillä on kova into saada työpaikka ja suorittaa ammattitutkinto, ja myös jokaiselle sopivaa alaa on pohdittu rauhassa etukäteen, Eeva-Monica Isoluoma sanoo.

– Tämän hankkeen on tarkoitus puskea ihmisiä elämässään eteenpäin ja kartoitus motivaatiosta ja sopivasta alasta on tehty etukäteen huolella. Sen jälkeen, kun päätökset oppisopimuspaikasta on yrityksen kanssa tehty, mennään rivakasti eteenpäin, hanketyöntekijä Maarit Polmio kuvailee.

Oppisopimuksella koulutetaan yrityksen tarpeisiin osaava työntekijä Äänekosken kaupungin Opsopankki-hankkeella halutaan ottaa kaikki hyöty irti oppisopimusmahdollisuudesta ja hanke ajaa voimakkaasti sen hyödyntämistä. Hankkeessa rakennetaan Äänekoskelle ”työpankki”, johon kootaan yrityksiä, jotka voisivat tarjota oppisopimuspaikan, kun sopiva työntekijä löytyy, sekä työttömiä työnhakijoita, jotka ovat motivoituneita opiskelemaan työn ohessa tutkinnon. 

Tiivistä yhteistyötä tehdään tällä hetkellä Poken ja Gradian kanssa, ja myös muu oppilaitosyhteistyö onnistuu. 

Hanketta rahoittaa Äänekosken kaupunki ja Euroopan sosiaalirahasto.

Lisätietoja:

Hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma, 040 621 5399, eeva-monica.isoluoma@aanekoski.fi
Hanketyöntekijä Maarit Polmio, 040 614 9954, maarit.polmio@aanekoski.fi

Hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma (oikealla) ja hanketyöntekijä Maarit Polmio ovat vuoden kestäneen hankkeen uudet työntekijät. He haluavat muistuttaa, että oppisopimuksen avulla Äänekosken yritykset voivat saada motivoitunutta ja osaavaa työvoimaa. 

(Kuva: Jesse Liimatainen)

Uutinen julkaistu 9.11.2021, muokattu 29.12.2021 klo 12:12

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023