Oppisopimuksella yrityksille osaavaa työvoimaa

Opsopankki -hanke vauhdittaa oppisopimuksen hyödyntämistä

– Ongelmahan meillä Äänekoskella on, että työpaikkoja on auki, mutta niihin löydy osaajia. Haluammekin muistuttaa työnantajia siitä, että oppisopimusta voidaan hyödyntää myös rekrytoinnissa ja oppisopimuksella voi saada osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa yrityksen tarpeisiin, Opsopankki-hankkeen hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma kertoo.

Äänekoskelaiset opiskelijakandidaatit on haastateltu etukäteen ja yrityksiin tarjotaan vain motivoituneita ja työkykyisiä työntekijöitä. Työnantaja voi itse haastatella heille ehdotetut työntekijät, eikä työnantajan ole pakko sitoutua pitkäksi aikaa, vaan oppisopimuspaikkaa voi tarjota lyhyenkin pätkän, jolloin opiskelija saa opinnoistaan suoritettua osan. Oppisopimusopiskelijalle maksetaan TES:n mukaista palkkaa. Yrityksen on mahdollista hakea oppisopimuspaikan järjestämisestä rahallista tukea ja lisäksi voidaan hakea Äänekoski-lisää. 

– Sen jälkeen, kun työnantaja ja työntekijä ovat ”sanoneet toisillensa tahdon”, me autamme tukien haussa, oppilaitoksen oppisopimusasioissa ja pidämme tarvittaessa yhteyttä opintojen aikana, asiakkaan tarpeen mukaan. Yhteydenpitoa on pääsääntöisesti opintojen alussa, Eeva-Monica Isoluoma kuvailee. – Työnantajan tehtäväksi jää osoittaa oppisopimusopiskelijalle työpaikkaohjaaja.

Oppisopimusopiskelijoita on Opsopankki -hankkeessa tällä hetkellä alle 10, mutta määrä on tarkoitus saada kasvuun. – Meillä Opsopankissa on nyt asiakkaita yli 40, ja heistä suurin osa on 30-50-vuotiaita, joilla on jostain syystä opinnot jääneet kesken. Nyt heillä on kova into saada työpaikka ja suorittaa ammattitutkinto, ja myös jokaiselle sopivaa alaa on pohdittu rauhassa etukäteen, Eeva-Monica Isoluoma sanoo.

– Tämän hankkeen on tarkoitus puskea ihmisiä elämässään eteenpäin ja kartoitus motivaatiosta ja sopivasta alasta on tehty etukäteen huolella. Sen jälkeen, kun päätökset oppisopimuspaikasta on yrityksen kanssa tehty, mennään rivakasti eteenpäin, hanketyöntekijä Maarit Polmio kuvailee.

Oppisopimuksella koulutetaan yrityksen tarpeisiin osaava työntekijä Äänekosken kaupungin Opsopankki-hankkeella halutaan ottaa kaikki hyöty irti oppisopimusmahdollisuudesta ja hanke ajaa voimakkaasti sen hyödyntämistä. Hankkeessa rakennetaan Äänekoskelle ”työpankki”, johon kootaan yrityksiä, jotka voisivat tarjota oppisopimuspaikan, kun sopiva työntekijä löytyy, sekä työttömiä työnhakijoita, jotka ovat motivoituneita opiskelemaan työn ohessa tutkinnon. 

Tiivistä yhteistyötä tehdään tällä hetkellä Poken ja Gradian kanssa, ja myös muu oppilaitosyhteistyö onnistuu. 

Hanketta rahoittaa Äänekosken kaupunki ja Euroopan sosiaalirahasto.

Lisätietoja:

Hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma, 040 621 5399, eeva-monica.isoluoma@aanekoski.fi
Hanketyöntekijä Maarit Polmio, 040 614 9954, maarit.polmio@aanekoski.fi

Hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma (oikealla) ja hanketyöntekijä Maarit Polmio ovat vuoden kestäneen hankkeen uudet työntekijät. He haluavat muistuttaa, että oppisopimuksen avulla Äänekosken yritykset voivat saada motivoitunutta ja osaavaa työvoimaa. 

(Kuva: Jesse Liimatainen)

Muokattu 29.12.2021