Linkki-paikallisliikenteen uudet lippuhinnat 

Joukkoliikennelippujen hinnat muuttuvat Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa 1.2.2024 alkaen. Linkki-paikallisliikenteen uusi hinnasto on voimassa määräajan 1.2.–2.6.2024.

Hinnaston määräaikaisuuden taustalla on kesäkuussa toteutettava maksuvyöhykeuudistus. Maksuvyöhykkeiden muuttuminen voi tuoda tarkistuksia myös lippuhintoihin, mutta merkittävimmät hintamuutokset tehdään kuitenkin nyt helmikuussa. Maksuvyöhykkeet laajenevat uudistuksen yhteydessä koskemaan entisten Linkki-kuntien lisäksi toimivalta-alueen uusia jäseniä Äänekoskea, Petäjävettä, Hankasalmea ja Toivakkaa.

– Koko Linkin 10-vuotisen toimintahistorian ajan tavoitteenamme on ollut pitää lippujen hinnat mahdollisimman edullisina. Ennen tätä emme ole kertaakaan korottaneet hintoja, ainoastaan laskeneet. Nykyiset lippuhinnat ovat olleet voimassa vuodesta 2020 lähtien, sanoo joukkoliikenteestä vastaava palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupungilta.

– Kun katsoo yleistä talouskehitystä ja joka sektorilla tapahtuvaa hintojen nousua, nyt tehtävät Linkki-lippujen hinnankorotukset ovat mielestäni maltillisia. Asiakkaan näkökulmasta hintojen nousu ei milloinkaan ole hyvä asia, mutta nyt se on välttämätöntä kuntien heikentyneen taloustilanteen ja liikennöinnin kustannusten, muun muassa polttoaineiden hintojen nousun takia. Kustannukset ovat kaikkiaan kasvaneet noin 18 prosenttia vuodesta 2020, joten valitettavasti emme enää voi lippuhintojen korottamiselta välttyä, Ström toteaa.

Kausilipussa pienin korotus, kertalipuissa suurin

Hintojen korotukset koskevat kaikkien maksuvyöhykkeiden A–D lipputuotteita. Korotusprosentti vaihtelee lipputuotteittain ja käteisellä kuljettajalta ostettavien kertalippujen hinnat nousevat suhteessa eniten. Paljon joukkoliikennettä käyttävien asiakkaiden kausilipputuotteiden hinnat nousevat vähemmän kuin satunnaisesti matkustavien kerta- ja arvoliput.

Seniorien eli 65-vuotta täyttäneiden päiväajan poikkeushinnoittelu poistuu 1.2. alkaen. Seniorit ovat kritisoineet päiväaikaista poikkeushinnoittelua ja pitäneet sitä matkustamistaan rajaavana, kun halvempi hinta on ollut voimassa vain kello 9.00-14.00. Nyt poikkeushinnoittelu poistuu ja seniori voi matkustaa kaikkina vuorokaudenaikoina alennettuun arvolippuhintaan, joka on sama kuin nuorten ja opiskelijoiden vastaava lippuhinta.

Kaikki vuorokausiliput ovat tästedes neljän vyöhykkeen lippuja, joiden hinta on suhteessa edullisempi kuin aiemmin. Polkupyörien ja sähköpotkulautojen (ei kokoontaitettavat) kuljettamisesta Linkissä peritään jatkossa 2 euron maksu. Verkkokaupan kautta tilattavasta, uudesta Waltti-matkakortista peritään 1.2. alkaen sama korttimaksu kuin muissakin myyntipisteissä, 5 euroa.

Eniten käytettyjen lipputuotteiden hintoja 1.2. alkaen

Kausilippu 30 pv, 1 vyöhyke

 • Aikuinen 57 €
 • Nuori (17–24 v.) 40 €
 • Opiskelija 40 €
 • Seniori (+ 65 v.) 40 €
 • Lapsi ( 7-16 v.) 29 €

Arvolippu Waltti-matkakortilla, 1 vyöhyke

 • Aikuinen 2,30  €
 • Nuori (17–24 v.) 1,65  €
 • Opiskelija 1,65 €
 • Seniori (+ 65 v.) 1,65 €
 • Lapsi ( 7-16 v.) 1,15 €

Lähimaksulippu, 1 vyöhyke 2,30 € (yksi hinta kaikille asiakasryhmille)

Mobiilikertalippu, 1 vyöhyke

 • Aikuinen 3,00 €
 • Lapsi 1,50 €

Kertalippu kuljettajalta käteisellä ostettuna, 1 vyöhyke

 • Aikuinen 3,50 €
 • Lapsi 1,80 €

Vuorokausilippu 24 h, 4 vyöhykettä

 • Aikuinen 10,00 €
 • Nuori 8,00 €
 • Lapsi 5,00 €

Hinnastosta https://linkki.jyvaskyla.fi/hinnasto voi tarkistaa hinnat pidemmille kausilipulle (90, 180 ja 365 vrk) ja kaikille neljälle maksuvyöhykkeelle.

Lisätiedot: 

Palvelupäällikkö Kari Ström
050 60943
kari.strom[a]jyvaskyla.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 29.1.2024 klo 14:28

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.