Äänekosken kaupunki investoi erityisesti lasten ja nuorten uusiin ja toimiviin tiloihin

Äänekosken kaupungin tämän vuoden investoinnit ovat yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa. Erityisesti panostetaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluihin sekä edelleen liikuntapaikkoihin. Summassa ei ole mukana leasing-rahoituksella toteutettavia Koulunmäen koulun uutta rakennusta, eikä Koiviston uutta päiväkotia. Viime vuonna 2022 Äänekosken kaupunki investoi 9,7 miljoonalla eurolla.
Koiviston päiväkoti suunnitelmakuva

Koiviston uuden päiväkodin suunnitelmakuva. Uusi hirsinen päiväkoti valmistuu Koiviston koulun yhteyteen jo ensi vuonna.

Loputkin koulut ja päiväkodit kuntoon

Äänekosken kaupungin investoinneista lähivuosien isoin hanke on Koulunmäen koulun C-rakennuksen rakentaminen. Kokonaiskustannusarvio on 21 miljoonaa euroa ja vanhan koulurakennuksen purkutyöt aloitetaan kesäkuussa 2023. Yläkoulun oppilaat aloittavat syksyllä koulun väistötiloilla Tekellä, jonka muutostöiden toteutus on tarkoitus alkaa kevään aikana.

Uusi Koulunmäen koulu on parhaillaan suunnittelijoiden pöydällä ja kaksikerroksinen rakennus on noin 5 500 neliön kokoinen. Sen ulkoasu on yhteneväinen muiden Koulunmäen uusien rakennuksien kanssa. Uuden yläkoulun yhteyteen saadaan uudet nuorisotilat Nuorisokeskus Spotin tilalle sekä uudet tilat myös musiikkiopistolle. Suunnitelmien mukaan uusi koulurakennus on valmis vuoden 2025 alussa.

Koiviston koulun viereen nousee uusi päiväkoti, jonka suunnittelutyöt ovat käynnissä. Suunnitelmissa on huomioitu myös päiväkodin ja koulun henkilökunnan toiveita. Hirsinen päiväkoti on Koiviston koulun kanssa yhteneväinen ja rakennukset ovat toisissaan kiinni yhdyskäytävällä. Noin 560 neliöisen päiväkodin mitoitus on noin 50 lapselle. Uusi päiväkoti lähtee rakentumaan kesäkuussa 2023 ja se valmistuu keväällä 2024, ja siihen asti päiväkoti toimii nykyisissä vuokratuissa väistötiloissa.

Koulun suunnittelukuva.

Lähivuosien suurin investointi on Koulunmäen koulun uusi C-rakennus. Vanhan koulurakennuksen purkaminen alkaa kesäkuussa.

Leikkiin ja liikkumiseen satsataan

Konginkankaan asukkaiden toiveesta Kirkkotielle koulun läheisyyteen rakennetaan tämän vuoden aikana lasten liikennepuisto.

Uusi lasten teemapuisto syntyy osallistamalla. Asukkaat ja varsinkin lapset ovat saaneet konkreettisesti vaikuttaa ensi kesän 2023 aikana rakennettavan uuden leikkipuiston teemaan ja sijaintiin. Idea teemapuistosta tuli äänekoskelaiselta lapselta. Asukaskyselyissä puiston voittajateemat olivat viidakko ja vedenalainen maailma, ja suosituimmat laitteet vaijeriliuku ja trampoliini. Teemapuisto valmistuu ensi kesän aikana Rantapuistoon. Enemmistö vastaajista kannatti Rantapuistoa sen rauhallisuuden, turvallisuuden ja monikäyttöisyyden ansioista. Teemapuistoa varten on varattu 400 000 euron määräraha.

Suojarinteen skeittihalli valmistui alkuvuodesta ja se tulee harrastajien käyttöön helmikuun alkupuolella. Entinen terapiatalon liikuntasali muokattiin skeittihalliksi 70 000 eurolla ja toimintaa pyöritetään paikallisen rullalautailijoiden yhdistyksen voimin.

Äänemäen kehittämishanke jatkuu myös vuonna 2023. Työn alla on kolmosrinteen muotoilu, uuden hissin asennus, sekä valaistuksen ja lumetuksen parantamiseen liittyviä toimenpiteitä. Määrärahaa hankkeelle on 200 000 euroa.  

Korjattu Pankkisilta on jo käytössä, ja sen puukansi tehdään kevään aikana valmiiksi.

Liikuntapuiston stadionin peruskorjaushankkeessa jatketaan jo syksyllä aloitettua pääkatsomon korjausta. Lisäksi alueen remontointia viimeistellään kevään ja alkukesän aikana.

Äänekosken kaupunginmuseo avannee ovensa 2025

Äänekosken taidemuseon naapurissa, tien toiselle puolella sijaitsevaa entistä tehtaan hallintokonttoria remontoidaan uudeksi Äänekosken kulttuurihistorialliseksi museoksi.

Tilojen vesikattoremontti, julkisivumaalaus ja vesi- ja viemäriputkien saneeraus on nyt tehty ja talo on tällä hetkellä ns. puretussa tilassa. Purkutöissä paljastui asbestia, mikä hidasti hieman töiden etenemistä, mutta muuten yllätyksiä ei ole tullut. Alkuperäinen upea portaikko on säilytetty ja muutenkin remontti tehdään vanhaa säästäen.

Vuoden 2023 ja 2024 töiden suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Tälle vuodelle remonttiin on varattu 400 000 euron määräraha ja ensi vuodelle noin 300 000 euroa. Vuoteen 2024 mennessä kaupunginmuseo pyritään saamaan rakennusteknisiltä osin valmiiksi ja näyttelytoiminta voisi varovaisen arvion mukaan alkaa vuonna 2025.

Äänekosken kaupunginmuseo remontoidaan ja näyttelytoiminnan voisi varovaisen arvion mukaan aloittaa vuonna 2025.

Äänekosken kaupunginmuseo remontoidaan ja näyttelytoiminnan voisi varovaisen arvion mukaan aloittaa vuonna 2025.

Kuntalan alueen kehittäminen, ”Sahara” ja katuja kuntoon

Hiskinmökin ja saunan remontit ovat pääosin valmistuneet. Wahlmanin talon yläkerran pintaremontti ja välipohjan korjaus tehdään sitten, kun talon käyttötarkoitus on päätetty. Kuntalan alueen kehittämistyöryhmä tekee esityksen kaupunginhallitukselle, joka tekee päätöksen kevään 2023 aikana.

Vielä rakentamattoman Äänekosken monitoimiaukion, lempinimeltään Saharan, suunnitelmat tulevat nähtäville helmikuussa. Aukio rakennetaan puistomaiseksi jatkaen viereisen kaupungintalon edustalla olevan puiston tyyliä. Aukiolle on suunniteltu myös istutuksia ja parkkitilaa.

Suunnitelmissa on varaus myös paviljonkityyppiselle rakennukselle, mutta sen rakentamisesta ei ole vielä tarkempia suunnitelmia, eikä sen toteutuminen ole vielä varmaa. Ilman paviljonkirakennusta monitoimiaukion rakentamiselle on varattu 500 000 euroa.

Kaupungin tiehankkeita tälle vuodelle on esimerkiksi Likolahdenkadun korjaus 420 000 eurolla ja Kirkkokatua korjataan 300 000 eurolla.

Lisätietoja:

Vs. tekninen johtaja Erika Räihä, 040 762 3811, erika.raiha@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 3.2.2023

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.