Pitkään työttöminä olleita on palveltu paremmin ja työmarkkinatuen maksuosuus tippunut

Vastaava ohjaaja Anna Lyytikäinen vastaa työllisyyden kuntakokeilusta ja osittain työllisyyspäällikön tehtävistä.
Vaikka Äänekosken työttömyysprosentti on maakunnan tasolla melko korkea, viime vuonna Äänekosken kaupungin työllisyyspalvelut ylsi erityisen hyviin tuloksiin. Kaupungin työmarkkinatuen maksuosuus tippui todella paljon ja säästöä syntyi vuoden aikana yli 200 000 euroa.

– Kun kuntalaisen työttömyysjakso pitenee, se maksaa kaupungille enemmän. Eli kaikkein pisimpään työttömänä olleet on saatu ohjattua meillä hyvin oikean palvelun piiriin tai he ovat työllistyneet. Tämä siitäkin huolimatta, että Äänekosken kaupungin oma palkkatukityöllistäminen oli tauolla viimeiset neljä kuukautta, Äänekosken työllisyyspalveluiden vastaava ohjaaja Anna Lyytikäinen sanoo.

Tavoitteena on ensisijaisesti työllistää asiakkaat. Jos se ei onnistu, heidät ohjataan palveluihin, jotka edistävät työllistymistä.

– Meillä omavalmentajat ovat ohjanneet asiakkaita ja he ovat aktiivisesti itse hakeutuneet oikeiden palveluiden pariin, ja meidän niin sanottu aktivointiaste on hyvällä tasolla. Esimerkiksi marraskuussa se oli 41,7 prosenttia eli asiakkaita on ohjattu palveluihin, jotka edistävät työllistämistä, kuten työvoimakoulutuksiin tai työkokeiluihin.

Marraskuussa Äänekosken työttömien määrä oli 13,5 prosenttia työvoimasta, ja eniten työttömyys nousi prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden parissa. Uusia työpaikkoja Äänekoskella oli 44 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten ja avoinna oli vain 61 työpaikkaa.

– Maailman heikko taloustilanne ja Venäjän hyökkäyssota vaikutuksineen näkyy nyt meilläkin yrityksissä. Äänekosken työttömyysprosentti on melko korkea ja loppuvuonna se nousi, sillä yrityksissä oli paljon lomautuksia. Sen lisäksi nuoret pääsivät armeijasta, opiskelijat valmistuivat ja määräaikaisia työsuhteita päättyi. Eniten Äänekoskella lomautettuna on ollut rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijät sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijät, Lyytikäinen kertoo.

Asiakkaat ovat lisääntyneet Äänekosken työllisyyspalveluissa myös siksi, että jatkossa Kelan täysmääräisen toimeentulotuen voi saada vain, jos asiakkaalla on työnhaku voimassa.

Äänekoskella valmistellaan parhaillaan 13 kunnan Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysaluetta. Työllisyysaluevalmisteluun projektijohtajaksi valittiin 31.8.2024 asti Äänekosken työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen ja määräaikaisiksi projektikoordinaattoreiksi vuoden loppuun Merja Sihvonen TE-toimistosta ja Anja Rein Äänekosken kaupungilta. Vastaava ohjaaja Anna Lyytikäinen vastaa nyt Äänekosken työllisyyden kuntakokeilusta ja osittain työllisyyspäällikön tehtävistä.

Lisätietoja:

Vastaava ohjaaja
Anna Lyytikäinen
040 832 1172
anna.lyytikainen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 25.1.2024 klo 15:33

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023