Pitkään työttöminä olleita on palveltu paremmin ja työmarkkinatuen maksuosuus tippunut

Vastaava ohjaaja Anna Lyytikäinen vastaa työllisyyden kuntakokeilusta ja osittain työllisyyspäällikön tehtävistä.
Vaikka Äänekosken työttömyysprosentti on maakunnan tasolla melko korkea, viime vuonna Äänekosken kaupungin työllisyyspalvelut ylsi erityisen hyviin tuloksiin. Kaupungin työmarkkinatuen maksuosuus tippui todella paljon ja säästöä syntyi vuoden aikana yli 200 000 euroa.

– Kun kuntalaisen työttömyysjakso pitenee, se maksaa kaupungille enemmän. Eli kaikkein pisimpään työttömänä olleet on saatu ohjattua meillä hyvin oikean palvelun piiriin tai he ovat työllistyneet. Tämä siitäkin huolimatta, että Äänekosken kaupungin oma palkkatukityöllistäminen oli tauolla viimeiset neljä kuukautta, Äänekosken työllisyyspalveluiden vastaava ohjaaja Anna Lyytikäinen sanoo.

Tavoitteena on ensisijaisesti työllistää asiakkaat. Jos se ei onnistu, heidät ohjataan palveluihin, jotka edistävät työllistymistä.

– Meillä omavalmentajat ovat ohjanneet asiakkaita ja he ovat aktiivisesti itse hakeutuneet oikeiden palveluiden pariin, ja meidän niin sanottu aktivointiaste on hyvällä tasolla. Esimerkiksi marraskuussa se oli 41,7 prosenttia eli asiakkaita on ohjattu palveluihin, jotka edistävät työllistämistä, kuten työvoimakoulutuksiin tai työkokeiluihin.

Marraskuussa Äänekosken työttömien määrä oli 13,5 prosenttia työvoimasta, ja eniten työttömyys nousi prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden parissa. Uusia työpaikkoja Äänekoskella oli 44 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten ja avoinna oli vain 61 työpaikkaa.

– Maailman heikko taloustilanne ja Venäjän hyökkäyssota vaikutuksineen näkyy nyt meilläkin yrityksissä. Äänekosken työttömyysprosentti on melko korkea ja loppuvuonna se nousi, sillä yrityksissä oli paljon lomautuksia. Sen lisäksi nuoret pääsivät armeijasta, opiskelijat valmistuivat ja määräaikaisia työsuhteita päättyi. Eniten Äänekoskella lomautettuna on ollut rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijät sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijät, Lyytikäinen kertoo.

Asiakkaat ovat lisääntyneet Äänekosken työllisyyspalveluissa myös siksi, että jatkossa Kelan täysmääräisen toimeentulotuen voi saada vain, jos asiakkaalla on työnhaku voimassa.

Äänekoskella valmistellaan parhaillaan 13 kunnan Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysaluetta. Työllisyysaluevalmisteluun projektijohtajaksi valittiin 31.8.2024 asti Äänekosken työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen ja määräaikaisiksi projektikoordinaattoreiksi vuoden loppuun Merja Sihvonen TE-toimistosta ja Anja Rein Äänekosken kaupungilta. Vastaava ohjaaja Anna Lyytikäinen vastaa nyt Äänekosken työllisyyden kuntakokeilusta ja osittain työllisyyspäällikön tehtävistä.

Lisätietoja:

Vastaava ohjaaja
Anna Lyytikäinen
040 832 1172
anna.lyytikainen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 25.1.2024 klo 15:33

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.