Äänekosken kirjastoissa on nyt nepsy-nurkat

Kirjastovirkailija Iiris Kettunen ja hyvinvointikoordinaattori Taina Laitinen tutkivat nepsy-välineiden laatikkoa.
Äänekosken kirjastoista löytyy nyt uudet nepsy-nurkat eli hyllyt, joihin on koottu kaikkien vapaasti lainattavaksi ja tutustuttavaksi neuropsykiatriseen erilaisuuteen ja erityisvaikeuksiin liittyvää tietoa, kirjallisuutta ja välineitä arjen hallintaan.

Nepsy on lyhenne, joka viittaa neuropsykiatriseen erilaisuuteen ja erityisvaikeuksiin, joita voivat olla esimerkiksi ADHD, tourette ja autismikirjo. Nepsy-piirteet ilmenevät jokaisella yksilöllisesti, mutta vaikeudet ovat usein samankaltaisia.

Äänekosken kirjastojen nepsy-nurkan tarkoituksena on auttaa nepsy-piirteisiä ja heidän läheisiään tiedon ja apukeinojen äärelle. Toisaalta nepsy-välineistä voi olla hyötyä arjen hallinnassa, keskittymisessä ja ajankäytössä ihan jokaiselle, vaikkei olisikaan mitään ongelmaa tai diagnoosia. Ja toisaalta jos tunnistaa itsessään yhden ominaisuuden, se ei vielä tarkoita, että olisi joku diagnoosi.

– Halusimme, että nepsy-nurkat ovat jokaisen kuntalaisen saavutettavissa. Voiko enää matalampaa kynnystä olla jakaa tietoa ja synnyttää jopa kohtaamisia kuin kirjastot, jos miettii, miksi naapurin Ville on aina puussa, hyvinvointikoordinaattori Taina Laitinen sanoo.

– Toisaalta nepsy-piirteet eivät ole vain lasten asia, ja ihastuttavasti löytyy nykyään myös aikuisille aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, kirjastovirkailija Iiris Kettunen kertoo.

Kirjastovirkailija Iiris Kettunen ja hyvinvointikoordinaattori Taina Laitinen tutkivat nepsy-välineiden laatikkoa.

Rohkeutta kokeilla uutta

Kirjastojen nepsy-nurkkiin on koottu tietokansio aiheeseen liittyen, kirjalista sekä välineitä. Lainattavissa välineissä löytyy vinkkeineen painopussit, kuulosuojaimet, nystyrätyyny, tunnetaitokortit, ajastimet jumppakuminauha, piikkipallo, stressipallo ja muut erilaiset hypistely- ja puristeluesineet.

– Tällaiset välineet voivat auttaa vireystilan säätelyyn ja jos on vaikka vaikea istua paikallaan, niistä saadut impulssit ja aistiärsykkeet voivat auttaa keskittymään, Laitinen kertoo.

Kirjastojen nepsy-nurkat on rakennettu kirjastovirkailija Iiris Kettusen, hyvinvointikoordinaattori Taina Laitisen ja varhaiskasvatuksen tuen koordinaattori Leena Hapon poikkihallinnollisena ja tiiviinä yhteistyönä. Tiettävästi muissa Keski-kirjastoissa ei ole vielä vastaavanlaisia.

– Meillä Äänekoskella on rohkeutta lähteä kokeilemaan uutta ja aina löytyy innostunutta porukkaa toteuttamaan, Leena Happo kiittää.

Kirjastotoimenjohtaja Päivi Heinimäki iloitsee erityisesti siitä, että Äänekosken kirjastolla on nyt kuratoitu kokoelma laadukkaita ja uusimpia nepsy-aiheisia teoksia. Tämän hetken paras aineisto on tuotu esille ja uusimmista kirjoista koottu kirjalista, joka löytyy myös kaupungin verkkosivuilta.  

– Kirjalistoilta löytyy sekä kauno- että tietokirjoja, myös nuorten kirjoja, ja kaikki kirjat ovat meillä lainattavissa. Listojen kirjat ovat tarkoitettu ensisijaisesti nepsyille itselleen, ja läheisille tarkoitetut kirjat ovat omana listanaan. Lasten listalta löytyy kuvakirjoja ja lapsille tarkoitettuja tietokirjoja, Kettunen kertoo.

Myös kaikki välineet ovat lainattavia ja ne ovat kestäviä ja pestäviä.

– On hienoa, että saimme nepsy-nurkat kaikkiin neljään kirjastoon. Se on myös kuntalaisten tasavertaista kohtelua, Laitinen sanoo.

Äänekosken pääkirjaston nepsy-nurkka löytyy kirjastosalin keskeltä. Suolahden nurkka löytyy läheltä selkokirjojen ja isotekstisten hyllyä. Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoissa nepsy-nurkka on tietokirjaosastolla hyllyn päädyssä.

Äänekosken kaupunki haluaa panostaa saavutettavuuteen ja kirjastoissa on tarjolla myös hyvä valikoima selkokirjoja. Selkokieli on tavallista kirjakieltä helpompaa lukea. Selkokirjat löytyvät verkkokirjastosta hakusanalla selkokirjat ja kirjastoista ne löytyvät erillisestä hyllystä. Lisäksi saavutettavuuskirjasto Celia tarjoaa maksutta laajan valikoiman äänikirjoja.

Iiris Kurvinen penkoo nepsy-välineiden laatikkoa.
Nainen näyttää kirjaa, jossa lukee "ADHD on myös vahvuus".

Lisätietoja:

Kirjastotoimenjohtaja Päivi Heinimäki, 0400 440 734, paivi.heinimaki@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 15.3.2024 klo 12:40

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023