­­Äänekoski on koulutus- ja elämänmyönteinen kaupunki

Positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen koulutusohjelmasta tammikuussa 2024 valmistuneet Äänekosken kaupungin opettajat. Edessä koulutusohjelman opettajat erityisluokanopettaja Sari Terävä ja Positive Educationin kouluttaja Sanna Kumpu.
Äänekoskelle valmistui 23 uutta positiivisen pedagogiikan opettajaa. Nyt Äänekosken kaupungilla työskentelee kouluissa ja varhaiskasvatuksessa lähes 70 opettajaa, jotka ovat suorittaneet positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen koulutusohjelman. Äänekoskella toteutetaan myös hyvinvointitaitojen opetussuunnitelmaa.

Henkilöstön koulutukseen satsaaminen on Äänekosken kaupungilta iso panostus lapsiin ja nuoriin. Äänekosken kaupunki on tarjonnut opettajilleen, myös varhaiskasvatuksessa, lukuvuoden kestäneet opinnot (35 op) halukkaille maksutta ja opiskeluun on saanut käyttää työaikaa.

– Ei voi sanoa, etteikö olisi pitovoimaa Äänekoskella! Aivan huikeaa työtä, mitä täällä Äänekoskella tehdään. On hienot tilat ja kovat ammattilaiset. On todella ainutlaatuista, että henkilöstöä koulutetaan näin laajasti kuin Äänekoskella on tehty. Nämä ovat Äänekoskelle myös ehdoton valttikortti, kun uusia opettajia tai asukkaita houkutellaan paikkakunnalle. Olen mielettömän ylpeä, mitä täällä tehdään, Positive Educationin kouluttaja ja itsekin Äänekoskelta lähtöisin oleva Sanna Kumpu sanoo.

Koulutus antaa paljon paitsi lapsille, niin se on ollut käänteentekevä myös monelle opettajalle. Kaikki valmistuneet kertovat, että koulutus on lisännyt omaa jaksamista ja työhyvinvointia.  

– Vain hyvinvoiva opettaja voi kasvattaa hyvinvoivia lapsia. Tärkeää on läsnäolo ja kuunteleminen, erityisopettaja Maarit Järvenpää toteaa.

– Koulutus lisää lasten hyvinvointia. Oppilas tulee kuulluksi ja nähdyksi, häntä kuunnellaan. Oma luokkani on todennut, että he pystyvät nyt paremmin keskittymään, luokanopettaja Soile Vantila lisää.

– Työ lähtee ensin omasta itsestä ja siitä, että pystyy katsomaan opettajan työtä uudella tavalla. Hyvän huomaaminen on keskiössä, kouluttaja ja erityisluokanopettaja Sari Terävä kertoo.

Hyvinvointitaidot vahvistavat lasta elämää varten

Valtakunnallisen opetussuunnitelman lisäksi Äänekoskella on yrittäjyyskasvatuksen sekä hyvinvointitaitojen opetussuunnitelmat. Äänekosken Hyvää kasvua -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelma otettiin virallisesti käyttöön syksyllä, vaikka sitä on toteutettu samalla kun sitä on hiottu valmiiksi. 

Uuden opetussuunnitelman myötä Äänekosken 1-9. -luokilla toteutetaan nyt hyvinvointiopetusta systemaattisesti kaikilla luokkatasoilla. Äänekoskelaisten lasten ja nuorten hyvinvointia vahvistetaan konkreettisin keinoin.

Jokaisesta Äänekosken koulusta on ollut opettajia mukana laatimassa uutta hyvinvointitaitojen opetussuunnitelmaa. Suunnitelmaa onkin ollut helppoa viedä käytäntöön ja saada opettajat sitoutumaan siihen, kun se on yhdessä tehty ja sitä on toteutettu jo tekovaiheessa.

– Aluksi ideoimme ja rönsyilimme paljon, mutta lopputuloksesta tuli todella hyvä. Jokaiselle ikätasolle on nyt määritelty selkeät tavoitteet sekä konkreettisia keinoja, kuinka niihin päästään. Opetussuunnitelman lisäksi meillä on materiaalipankki, josta löytyy runsaasti harjoituksia oppitunneille, OPS-työssä mukana ollut erityisluokanopettaja Heidi Vilonen-Kuorinki kertoo.

– Uusi opetussuunnitelma on selkeä työkalu itselleni opettajana ja myös oppilaille. Jokainen opettaja voi toteuttaa ja räätälöidä opetussuunnitelmaa omalla tavallaan. Meidän luokan omia juttuja on esimerkiksi, että joka aamu luokkaan tullessa kysytään kuulumisia jokaiselta oppilaalta, harjoitellaan aktiivisesti rauhoittumisen taitoja ja huomataan onnistumisia, opetussuunnitelmatyössä myös mukana ollut luokanopettaja Johanna Pietiläinen kuvailee.

Hyvinvointitaitojen avulla jokainen lapsi voi saada onnellisen ja hyvän elämän. Ne auttavat selviämään elämän haasteista ja tulemaan itsensä ja toisten ihmisten kanssa paremmin toimeen. Esimerkiksi 9. luokkalainen voi osata johtaa omaan toimintaansa ja ajatteluaan, unelmoida ja tunnistaa vahvuuksiaan ja käyttää niitä.

– Hyvinvointitaidot ovat niin kuin ihmisyyden aakkosia. Tällä kaupunki satsaa lapsiin, nuoriin ja heidän tulevaisuuteensa, Pietiläinen näkee.

Hyvinvointitaitojen oppiminen voi olla yksi ratkaisu nuorten pahoinvointiin ja se voi ennaltaehkäistä syrjäytymistä.

– Hyvinvointitaitoihin kuuluu myös myötätunto ja itsemyötätunto, ja varsinkin teineille siitä on paljon hyötyä. Myös se auttaa, kun nuori ymmärtää, että jokaisella meistä on usein jollain tavalla vaikeaa, Sari Terävä sanoo.

Lisätietoja:

Erityisluokanopettaja ja kouluttaja Sari Terävä, 0400 115 198, sari.terava@aanekoski.fi

Äänekosken hyvinvointitaitojen opetussuunnitelma

Uutinen julkaistu , muokattu 29.1.2024 klo 12:42

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023