Kapeenniemen virkistysaluetta ja suosittuja vesistökohteita paranneltiin Leader Viisarin rahoituksella

Äänekosken kaupungin vetämä Vetovoimaiset virkistysalueet -hanke toteutettiin vuoden 2023 aikana. Siihen saatiin rahoitusta noin 38 000 euroa Leader VIISARIlta. Hankkeen tarkoituksena oli kehittää jo valmiiksi suosittuja retkeily- ja veneilykohteita Äänekoskella. Hankkeen kehityskohteiksi valittiin Kapeenniemen virkistysalue, Rekolahti, Viukarin saari sekä Petäjäsaari.

Kapeenniemen virkistysalueella muutoksia - Kävijämäärän lisääntyminen tuo mukanaan lieveilmiöitä

Yksi Äänekosken suosituimmista retkikohteista on Kapeenniemen virkistysalue. Se pitää sisällään kolme eri tasoista reittiä, joiden varsilla on laavuja, tulentekopaikkoja sekä esteetön maalaituri. Hankkeen avulla laavuja kunnostettiin, tuotiin uusi pöytäryhmä, lisättiin ohjeistusta alueen käytöstä ja tehtiin uusi polttopuu- ja jätekatos.

Kapeenniemellä kävijämäärät ovat kasvaneet koronavuosien aikana ja niiden jälkeen lähimatkailun suosion kasvaessa. Alueella roskaaminen lisääntyi huomattavasti kävijöiden myötä ja samalla havaittiin puutteet kierrätysmahdollisuuksissa. Nyt uudessa jätekatoksessa löytyy kierrätysmahdollisuus suurimmalle osalle jätteistä, mitä retkeillessä syntyy. Retkeilijän vastuulla on ottaa mukaan omat roskat ja pitää luonto siistinä, jotta muutkin retkeilijät pääsevät nauttimaan viihtyisästä ympäristöstä.

Retkellä tehdään usein tulipaikalla tulet ja lämmitetään eväitä. Tätä varten Kapeenniemen reitin alkuun on jätekatoksen yhteyteen rakennettu myös polttopuupiste. Tältä pisteeltä jokainen retkeilijä voi ottaa mukaansa tarvitsemansa määrän puita, eikä tarvitse pettyä tulipaikalla, jos puut ovatkin jostain syystä loppu. Otathan mukaasi vain retkeilyä varten tarvitsemasi puut, etkä kuljeta niitä pois Kapeenniemen alueelta. Hankkeessa toteutetut kyltit helpottavat alueen käyttöä, eli ne muistuttavat ottamaan polttopuut mukaan ja miten alueella toimitaan turvallisesti.  

Huomioithan, että tulen saa tehdä vain virallisella tulentekopaikalla. Metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko kaikilla paikoilla on kielletty!

Vetovoimaiset virkistysalueet -hankkeella kehitettiin myös vesistökohteita

Leader Viisarin rahoittaman Vetovoimaiset virkistysalueet hankkeen avulla kehitettiin myös Äänekosken suosittuja vesistökohteita Viukarin saarta, Petäjäsaarta sekä Rekolahtea. Näihin kohteisiin lisättiin alueesta kertovat kyltit, tehtiin uudet ekologiset kuivakäymälät sekä tarpeen mukaan paranneltiin esimerkiksi tulipaikkojen penkkejä. Kohteet ovat olleet erityisesti veneilijöiden suosikkikohteita kesäisin.

– Hankkeen avulla pyrittiin tekemään pieniä konkreettisia parannuksia alueiden käyttökokemuksen parantamiseksi. Kertoo Äänekosken kaupungin kehityspäällikkö Tanja Sulin.

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö
Tanja Sulin
050 440 0813
tanja.sulin@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 29.5.2024 klo 14:15

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.