Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungille uuden strategian - Äänekoski-Ilmiö on tehnyt vaikutuksen valtiovarainministeriössä asti

Avoimen hallinnon periaatteita noudattavassa kaupunkistrategiassa halutaan saada arvot ja tavoitteet toiminnaksi. Strategian hyväksyminen on yhteisen matkan todellinen alku.
Strategiakoontia

Avoimen hallinnon periaatteiden näkyminen Äänekoski-Ilmiössä on huomioitu valtiovarainministeriössä asti. Valtiovarainministeriön listauksen mukaan sen tunnuspiirteet ovat hallinnon mahdollistama julkisuus, luottamus, viestintä, avoin data, ymmärrettävyys, osallisuus ja avoin toiminta.

– Äänekosken kaupunkistrategiassa tekee meihin vaikutuksen se, kuinka kokonaisvaltaisesti nämä kaikki osa-alueet on huomioitu. Äänekoskella on henki, että aidosti halutaan olla avoimia, kiittää valtiovarainministeriön avoimen hallinnon yksikön päällikkö, finanssineuvos Katju Holkeri.

– Usein pelkona on, että avoimuudesta tulee suorittamista ja tähän valtiovarainministeriö on toivonut muutosta. Tätä muutosta Äänekosken kaupunki strategiatyössään nyt aidosti toteuttaa ja tavoittelee, Holkeri toteaa.

Katju Holkeri

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 14.3.2022 uuden, vuoteen 2028 asti ulottuvan kaupunkistrategian. Siinä avoimuuden tahtotila on läpileikkaava ja näkyy käytännön toteuttamisessa asti.

– Kun strategiaa toteuttavat kaikki yhdessä, syntyy nimensä mukainen Äänekoski-Ilmiö. Äänekosken kaupunkistrategian avoimuus ja osallistavuus on tehnyt jo valmisteluvaiheessa vaikutuksen valtiovarainministeriöön, joka peräänkuuluttaa avointa hallintoa, kaupunginjohtaja Matti Tuononen iloitsee.

Valtiovarainministeriö tiedotti Äänekosken strategiatyöstä viime viikkoisessa uutiskirjeessään. Holkeri kertoo Äänekosken esimerkillä olevan arvoa muita kuntia ja kaupunkeja kannustettaessa samaan.

 – Äänekosken strategiatyö on lisäksi myös kansainvälisesti hieno esimerkki, kun avoimuus on näin kokonaisvaltaisesti huomioitu, Holkeri toteaa.

Äänekosken kaupunginvaltuuston kokous 14.3.2022.

Vaikka Äänekosken esimerkki pääseekin nyt ensi kertaa suuren yleisön tietoisuuteen, ei avoin hallinto ole kaupungille aivan uusi keksintö.

– Meillä aloitettiin esimerkiksi osallistava budjetointi ja siihen liittyvä kyläparlamenttitoiminta jo vuonna 2014. Avointa hallintoa on siis toteutettu aiemminkin, emme ehkä ole vain osanneet kertoa siitä ulospäin, kaupunginjohtaja Tuononen kertoo.

 – Varsinkin taajamissa meillä on aktiivista porukkaa ja kysymme jatkossakin eri alueilla asuvien ihmisten toiveita ja mahdollisuuksien mukaan toteutamme niitä. Aika usein ne ovat melko pieniä asioita, joita ihmiset toivovat ja jotka toteutuessaan helpottavat asukkaiden arkea tai parantavat elämänlaatua.

Jokaisella toimialalla mietitään parhaillaan käytännön toimia, kuinka saadaan asukkaat osallistumaan entistä enemmän. Asukkaiden ja palveluiden käyttäjien pitäisi olla mukana kaikissa vaiheissa asioiden valmistelussa.

– Olemme esimerkiksi nyt rakentamassa asukkaiden toiveesta uutta leikkipuistoa. Ensin teimme asukaskyselyn puiston sijainnista ja nyt kevään aikana pyydämme lasten toiveita puiston teemasta ja laitteista. Ja teemaan eivät pääse nyt aikuiset vaikuttamaan, Matti Tuononen naurahtaa.

Sarjakuvapiirros, jossa raketti kuntalaisineen on lähdössä lentoon "hyvän elämän alustalta".

Myös Äänekoski-Ilmiön strategiamittari on luokassaan täysin uusi ajatus.

 – Tällainen mittarityökalu on ollut tavoitteena jo vuodesta 2015, ja nyt se on tarkoitus toteuttaa strategiatyön ohessa. Mukaan halutaan talouslukujen ja muiden mitattavien asioiden lisäksi niin sanottu fiilismittari, johon voi jokainen asukas ja organisaatio vaikuttaa päivittäin, Tuononen kertoo.

– Fiilismittari on puhututtanut meilläkin paljon. Hallintoihin tarvittaisiin nimenomaan päivittäin seuraavia työkaluja ja tutkimuksenkin kannaltakin se olisi kiinnostavaa, Katju Holkeri lisää.

Äänekoski-Ilmiön kehittymistä ja jo kuljettua matkaa strategiatyön parissa sen hyväksymiseen saakka voi käydä tarkastelemassa osoitteessa ilmio.aanekoski.fi.

Ilmiö logo

Lisätietoja:

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 020 632 2010, matti.tuononen@aanekoski.fi

Valtionvarainministeriön avoimen hallinnon yksikön päällikkö Katju Holkeri, 029 553 0087, katju.holkeri@gov.fi

Aiheeseen liittyvää materiaalia:

Äänekosken strategia 2022-2028 (hyväksytty 14.3.2022)

Uutinen julkaistu 15.3.2022

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023