Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan Äänekosken nuoret voivat paremmin

Nuoret pelaavat lukiolla biljardia ja istuvat sohvalla.
Kouluterveyskyselyn mukaan äänekoskelaiset lapset ja nuoret voivat nyt paremmin kuin kaksi vuotta sitten. Oppilaiden oma mielipide on vahvistunut ja yleinen tyytyväisyys koulunkäyntiin on lisääntynyt. Toisaalta oppimisvaikeudet ja työrauhan kehittäminen ovat Äänekoskellakin kehitettävä asioita.

Valtakunnallisessa kouluterveyskyselyssä kerätään joka toinen vuosi seurantatietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä ja opiskelusta, osallisuudesta sekä avun saannista ja palveluista koulu- ja oppilaitoskohtaisesti. Rehtorit ja hyvinvointikoordinaattori Taina Laitinen ovat käyneet syksyn aikana yhdessä läpi Äänekosken tuloksia, jotka ovat jopa yllättävän hyviä.

– Äänekosken tuloksissa näkyy nyt se, että koulujen ilmapiiriin ja yhteisöllisyyteen on kiinnitetty huomiota ja tehty sen eteen paljon töitä. Kaikille kouluille oli yhteistä osallisuuden kokemus ja se, että oppilaalla on mahdollisuus vaikuttaa omaan koulunkäyntiinsä, Taina Laitinen kertoo.

Tyytyväisyys koulunkäyntiin on lisääntynyt

Koulunmäen ja Suolahden yhtenäiskoulujen tuloksissa ilahduttaa mm. se, että tyytyväisyys koulunkäyntiin on lisääntynyt, koulujen ilmapiiri koetaan hyväksi ja nuoret nukkuvat ja liikkuvat enemmän. Nuoret kokevat saavansa opettajilta apua ja tukea hyvinvointiinsa. Suolahden yhtenäiskoululla kiusaaminen on vähentynyt, ja siellä kiusaamistilanteisiin on puututtu nyt erittäin systemaattisesti.

– Yleisesti mielialaan ja koulu-uupumukseen liittyvät ongelmat ovat vähentyneet. Nukutaan paremmin ja liikutaan ja harrastetaan enemmän. Yhtenäiskouluilla työrauhaa pitää kuitenkin jatkossa kehittää yhteisölliseen tekemisen kautta. Ja vaikka kiusaaminen oli vähentynyt, pitää kiusaamiseen puuttumisen ja ennaltaehkäisyn keinoja terästää edelleen. Myös lasten ja nuorten empatiataitoja pitää kehittää, Koulunmäen koulun apulaisrehtori Seija Hinkkanen kertoo.

Myös Äänekosken viheralueiden koulujen vastauksista nousi, että työrauha, ilmapiiri ja osallisuuden taso on hyvä ja kouluilla koetaan kouluinnostusta. Jatkossa aiotaan mm. vahvistaa oppilaskuntatyötä ja kiinnittää yhtenäiskoulujen tavoin huomiota lasten empatiataitoihin.

Äänekosken lukion tulokset ovat mahtavat. Lukiolaiset voivat Äänekoskella hyvin ja koulu-uupumus on vähentynyt. Opiskelijat kokevat saavansa opettajilta tukea ja positiivista palautetta.

– Meillä koetaan erityisen paljon kouluinnostusta ja pääsimme kaikissa tuloksissa valtakunnallisten lukujen yläpuolelle. Se, että meillä on innostuneita ja motivoituneita opiskelijoita on jo iso saavutus, lukion rehtori Jaana Tani iloitsee.

Huomattavaa on myös se, että sekä perusopetuksen ja lukion vastauksissa kouluruokailu sai huomattavan paljon kiitosta ja siihen ollaan Äänekoskella tyytyväisiä.

– Sukupuolten väliset erot näkyvät kyllä kaikissa kouluterveyskyselyn vastauksissa. Nyt äänekoskelaiset pojat voivat paremmin kuin kaksi vuotta sitten, jolloin pojat olivat uupuneempia. Myös tyttöjen kokema häirintä oli vähentynyt kahden vuoden takaisesta, toisaalta pojilla se oli lisääntynyt, Taina Laitinen kertoo.

Lisätietoja:

Hyvinvointikoordinaattori Päivi, 040 55 77 070, taina.laitinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 15.3.2024 klo 09:53

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023