Metsä Group rakentaa 300 miljoonan euron Kerto LVL -puutuotetehtaan Äänekoskelle

havainnekuva
Metsä Group on päättänyt rakentaa Äänekoskelle uuden, rakennusteollisuuden käyttämiä palkki- ja levymateriaaleja valmistavan kertopuutehtaan. Kerto® LVL -tuotteet pienentävät merkittävästi rakennusten hiilijalanjälkeä moniin muihin materiaalivaihtoehtoihin verrattuna. Investoinnin arvo on 300 miljoonaa euroa, ja tehtaan on arvioitu käynnistyvän loppuvuonna 2026.

Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on noin 160 000 kuutiota, mikä kasvattaa yhtiön Kerto LVL -kapasiteettia noin 50 prosenttia. Kertopuutuotanto palvelee pääasiassa rakennusteollisuutta Euroopan markkinoilla.  

- Metsä Groupin tehtävänä on jalostaa suomalaisten metsänomistajien puu tehokkaasti uusiutuviksi tuotteiksi maailman väestön tarpeisiin. Investoimme maailmanluokan tehtaisiin, jotka varmistavat kilpailukykymme muuttuvassa toimintaympäristössä ja luovat hyvinvointia yhteiskuntaan pitkälle tulevaisuuteen. Seuraavaksi investoimme pitkään hiiltä varastoivan kertopuun tuotantoon, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Kerto LVL on puuviiluista valmistettu rakennusmateriaali, jossa yhdistyvät materiaalitehokkuus ja puun korkea jalostusarvo. Kertopuu soveltuu erinomaisten teknisten ominaisuuksiensa vuoksi hyvin monipuoliseen rakentamiseen, esimerkiksi elementteihin ja moduulirakentamiseen.

- Suurin osa rakentamisen hiilijalanjäljestä syntyy rakennusmateriaaleista. Siksi kiinnostus uusiutuviin raaka-aineisiin perustuviin rakennusmateriaaleihin on kasvussa rakennuttajien etsiessä vastuullisempia vaihtoehtoja. Kertopuu on materiaalitehokkuutensa ansiosta kilpailukykyinen ja kestävä ratkaisu kasvavaan puun käyttöön rakentamisessa, toteaa Metsä Woodin toimialajohtaja Jaakko Anttila.

Uusi kertopuutehdas sijoittuu Äänekosken tehdasintegraattiin, jonka synergioita hyödynnetään mm. energiantuotannossa, logistiikassa ja palveluissa. Integraatissa kertopuun tuotannossa syntyvät sivuvirrat voidaan hyödyntää sataprosenttisesti, ja arvokkaasta raaka-aineesta saadaan suurin mahdollinen lisäarvo.

Uuden tehtaan suorat työllisyysvaikutukset ovat noin 150 uutta työpaikkaa. Lisäksi uusi tehdas lisää noin 200 henkilötyövuotta suoraan arvoketjuunsa. Rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan noin 1 000 henkilötyövuotta. Vuotuinen Suomesta hankittavan tukin käyttö uudella tehtaalla on noin 400 000 kuutiota. Metsä Group valmistaa tällä hetkellä Kerto LVL-tuotteita Lohjalla ja Punkaharjulla.

Lisätietoja:

Katariina Saelan, Metsä Groupin viestintäjohtaja, 040 829 9455
Jaakko Anttila, Metsä Woodin toimialajohtaja, 050 406 0614

Uutinen julkaistu 14.6.2023

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023