Äänekosken kaupungin talous on vakaa ja vahva

Viime vuoden tilinpäätös on 2,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen

Äänekosken kaupunginhallitus käsitteli maanantaina 28.3.2022 viime vuoden 2021 tilinpäätöksen, joka on 2,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen. 
Ilmakuva: teollisuutta ja vettä.

Tilikaudelle 2021 tehtiin ylimääräinen tulokseen vaikuttava 2,0 miljoonan euron pakollinen varaus Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vuoden 2021 alijäämän kattamiseksi. Edellisten tilikausien ylijäämästä kirjattiin 1,1 miljoonan euron pakollinen varaus sairaanhoitopiirin vuosien 2019-2020 alijäämän kattamiseksi. Lisäksi tehtiin 0,9 miljoonan euron lisäpoistot Koulunmäen yhtenäiskoulun vanhan C-rakennuksen osalta. Rakennus tullaan korvaaman uudella koulurakennuksella vuosien 2022-2024 aikana. 

– Edellä mainitut ylimääräiset menot huomioiden tilikauden tulosta voidaan pitää erinomaisena, Äänekosken kaupungin talousjohtaja Tapani Hämäläinen sanoo. 

Hyvään tulokseen vaikuttivat muun muassa kasvaneet verotulot. Kokonaisuudessaan kaupungin verotulot kasvoivat noin 6,4 miljoonaa euroa eli kasvua tuli peräti 8,6 prosenttia. Yhteisöveron tuotto oli 11,9 miljoonaa euroa ja kertymä oli yli 40 prosenttia edellisvuotta parempi. 

Sosiaali- ja terveysministeriön korona-avustusta saatiin viime vuonna 2,5 miljoonaa euroa. 

Kaupunki investoi viime vuonna yhteensä 8,3 miljoonalla eurolla ja tulorahoitus oli riittävää investointeihin nähden. Suurimpia investointikohteita olivat Koulunmäen koulu (2,7 milj. euroa), ylipainehalli (0,8 milj. euroa), Painotalon (0,4 milj. euroa) ja Alkulan päiväkoti (0,2 milj. euroa). Liikenneväyliin satsattiin miljoonalla eurolla, samoin puistoihin, yleisiin alueisiin ja muihin maarakennushankkeisiin. Vapaa-aikatoimen hankkeisiin käytettiin puoli miljoonaa euroa.

Menot kasvoivat erityisesti koronapandemian hoidon sekä lisääntyvien henkilöstökulujen myötä. Lainoja lyhennettiin 2,9 miljoonaa euroa, joten asukasta kohden lainaa oli 3 893 euroa. 

Sote-muutoksen vaikutuksia talouteen ei vielä tiedetä

Tapani Hämäläinen muistuttaa, että tuleva sote-muutos on tuntematon hyppy koko kuntasektorille, eikä sen kaikkia taloudellisia vaikutuksia vielä tiedetä. Lisäksi TE-palveluiden siirtyminen kuntien vastuulle vuonna 2024 tulee omalta osaltaan vaikuttamaan kaupungin talouteen. 

– Inflaatio on korkea, korot ja hinnat nousussa ja kunta-alan palkkaratkaisuista neuvotellaan. Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa yleisesti talouden kasvuun ja tuo epävarmuutta, Hämäläinen sanoo. 

– Vaikka kertynyt 11 miljoonan euron ylijäämä antaa hyvän puskurin tuleviin epävarmoihin vuosiin, on nyt erittäin tärkeää pitää tiukkaa talouskuria ja varautua pahan päivän varalle.

Äänekosken asukasluku oli vuoden lopussa 18 304, mikä on 273 asukasta vähemmän vuoden takaisesta. Syntyneitä oli 138 ja kuolleita 248. 

Työttömiä työnhakijoita oli vuoden lopussa 1 109, mikä oli 436 vähemmän, kuin vuotta aikaisemmin. Yritysten elinvoimasta kielii yhteisöverotulojen lisäksi se, että Äänekoskella oli avoimia työpaikkoja vuoden lopussa 124 kappaletta, kun vuosi sitten niitä oli 84.

Äänekosken kaupunginvaltuusto käsittelee tilinpäätöksen kokouksessaan 13.6.2022.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 020 632 2010, matti.tuononen@aanekoski.fi

Talousjohtaja Tapani Hämäläinen, 020 632 2072, tapani.hamalainen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 30.3.2022, muokattu 2.5.2023 klo 09:47

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023