Äänekosken kaupungin asukastyytyväisyyskyselyssä tuli parannusta kaikilla osa-alueilla

”Askeleita on otettu eteenpäin”

Tanja Sulin esittelee tuloksia valtuustolle 15.5.2023.
Äänekosken kaupunki toteutti helmikuussa 2023 laajan asukaskyselyn. Jokaisella osa-alueella tuli parannusta viimeksi vuonna 2021 toteutettuun asukaskyselyyn verrattuna. Kerätty tieto on tärkeää Äänekosken kaupungille palvelujen kehittämiseksi.

Asukastyytyväisyyskyselyyn saatiin vastauksia vajaa 500 kappaletta ja se toteutettiin sähköisenä kyselynä. Vastauksia saatiin hyvin kaikista ikäryhmistä ja joka taajamasta.

– Selvitimme asukkaiden tyytyväisyyttä eri palveluihin, joita kaupunki tuottaa. Vastauksista näkee, että askeleita on otettu eteenpäin ja tulokset ovat hyviä, kehityspäällikkö Tanja Sulin sanoo.

Asukastyytyväisyyskyselyjä toteutetaan Äänekoskella säännöllisesti. 

– Viime vuonna emme toteuttaneet asukaskyselyä, koska strategiatyöhön liittyvää osallistamista ja kyselyitä oli niin paljon. Vastauksia ei tullut nyt yhtä paljon kuin viime kerralla, mutta muitakin kyselyjä on ollut nyt niin paljon, niin se saattoi osaltaan verottaa vastausmäärää, Sulin sanoo.

Viestinnässä on onnistuttu

Parannusta saatiin jokaisella osa-alueella edelliseen asukaskyselyyn verrattuna. Erityisesti kaupungin aktiivinen ja vaikuttava viestintä sai asukkailta hyvät pisteet. Asukkaiden mielestä kaupungin verkkosivut ja sosiaalinen media ovat tärkeimmät viestintäkanavat, ja niissä kaupunki on onnistunut hyvin. Verkkosivut nousivat nyt ensimmäistä kertaa asukkaiden mielestä tärkeimmäksi tiedotuskanavaksi ja somen merkitys on kasvanut koko ajan. Kolmanneksi tärkeimpänä pidettiin paikallislehtiä.

Myös Äänekosken kaupunkistrategiasta viestimisessä on onnistuttu, sillä Äänekoski-ilmiö oli tuttu yli puolelle vastaajista.

– On hienoa, että kuntalaiset ovat tunnistaneet Äänekoski-ilmiön, sillä aika harva suomalainen kiinnittää huomiota asuinkuntansa kaupunkistrategiaan, Sulin miettii.

Hyvä arki -osiossa listattiin väittämiä, joissa kaikissa oli nousua edelliseen.

– Hyvä arki -väittämissä saman verran nousua tuli kolmessa kohdassa: "Äänekoskella on helppo asua ja elää", "Arjen palvelut ovat helposti saatavilla" sekä "Voin suositella Äänekoskea", Sulin kertoo.

Äänekosken harrastusmahdollisuudet saivat arvosanaksi myös hyvän 3,9.

Asumisen palveluissa erityisesti jätteiden lajittelumahdollisuudet sai hyvän arvion 3,6. Uutena oli myös Äänekosken Kiinteistönhoidon kanssa yhdessä tuotetut palvelut. Niistä sisä- ja ulkoliikuntapaikkojen siisteys ja ylläpito saivat jopa yllättävän hyvät arvosanat 3,7.

Päätöksenteko kaupungissa -osiossa ja sen viestinnässä, sekä opetus- ja kasvatuspalveluissa kaikissa osa-alueissa on menty eteenpäin.

Vapaa palaute -kohtaan saatiin yhteensä 136 vastausta, joista suurin osa koski ravintoloita ja tapahtumia, katuja, vuokra-asuntoja ja keskusta-aluetta sekä satamaa ja nuorten palveluja. Kiinteistöhoito sai avoimessa kohdassaan 111 palautetta mm. leikkipuistoista ja talvikunnossapidosta, ja niitä on käyty nyt yhdessä läpi.

Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät kysymykset jätettiin nyt pois, koska palvelut ovat siirtyneet vuoden alusta hyvinvointialueiden vastuulle.

Kyselyillä on vaikutusta

Asukastyytyväisyyskyselyillä kerätty tieto on ensiarvoisen tärkeää, kun halutaan kehittää kaupunkia ja sen palveluja asukkaille.

Äänekoskelaisilla on useita tapoja vaikuttaa. Vaaleissa äänestämisen, aloitteiden tekemisen ja asukaskyselyihin vastaamisen lisäksi Äänekoskella voi mm. antaa palautetta kaupungin virallisen palautekanavan aanekoski.fi/palaute kautta, ilmoittaa ilmiöteko tai -idea ilmiö-sivustolla ilmio.aanekoski.fi, vastata ilmiömittarin kuukausittaisiin asukaskyselyihin sekä osallistua erilaisiin tapahtumiin ja asukkaita osallistaviin tilaisuuksiin.

Miten voin vaikuttaa ja osallistua?

 • Äänestä vaaleissa.
 • Seuraa päätöksentekoa ja keskustele valtuutettujen ja muiden luottamushenkilöiden kanssa.
 • Osallistu tapahtumiin, asukasyhdistyksiin, kyläiltoihin, kyläparlamenttiin ja työpajoihin.
 • Anna palautetta ja tee aloitteita.
 • Vastaa kyselyihin ja lausuntopyyntöihin.
 • Hae avustuksia toimintaan.
 • Asetu ehdolle vaaleissa.
 • Lähde mukaan nuorisovaltuuston toimintaan.

lisätietoja:

Kehityspäällikkö Tanja Sulin, 050 440 0813, tanja.sulin@aanekoski.fi

Kyselytulosten kooste (pdf)

Uutinen julkaistu , muokattu 23.5.2023 klo 13:54

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023