Häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautuminen on tärkeää

Äänekosken kaupunki harjoittelee ollakseen entistä valmiimpi kohtamaan mahdollisia uhkia. Äänekoski on mukana Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämässä väestönsuojelun järjestelyjä testaavassa LSS22-valmiusharjoituksessa.
Kokouspöydän ääressä.

Äänekosken kaupungin johtoryhmä osallistuu alueelliseen kaksipäiväiseen Aluehallintoviraston järjestämään väestönsuojelun valmiusharjoitukseen. Johtamisharjoitus koskee laajamittaisia väestönsiirtoja ja siviiliväestöä varaudutaan suojaamaan kuvitteellisessa tilanteessa aseellisen hyökkäyksen tai sen uhan aikana.

Väestönsuojelun valmiusharjoitukseen osallistuvat elo-syyskuun aikana kaikki Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueen 85 kuntaa, ELY-keskukset, hiippakunnat, hätäkeskuslaitos, pelastuslaitokset, poliisilaitokset, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Tulli sekä sairaanhoitopiirit. Valmiusharjoituksessa otetaan huomioon myös hyvinvointialueen tuomia muutoksia.

Väestönsuojelun suunnittelu on olennainen osa poikkeusoloihin varautumista. Varautuminen ja valmiussuunnittelu on kunnissa arkista työtä. Tavoitteena on olla valmis mahdollisten kriisien ja uhkien sattuessa. Häiriötilanteessa jokaisen toimija rooli on tärkeä ja viranomaisyhteistyön pitää toimia. Harjoitellessa myös varautumissuunnitelmat kehittyvät.

Äänekoskella harjoituksessa on mukana kaupungin johtoryhmän jäsenet. Johtamisharjoituksessa väestöä varaudutaan kuvitteellisessa tilanteessa suojaamaan aseellisen hyökkäyksen tai sen uhan aikana. Valmiusharjoituksessa testataan valmiutta toimia tilanteissa, joissa Suomessa jouduttaisiin siirtämään suurta määrää siviiliväestöä maan sisällä. Harjoitus toteutetaan johtamisharjoituksena eli käytännössä ihmisiä ei siirretä.

Väestönsiirrot ovat mahdollisia poikkeusoloissa, jotka astuvat voimaan valtioneuvoston päätöksellä. Sisäministeriö huolehtii väestön siirtämisen yleisjohdosta ja alueellisesti väestönsiirtoa johtaa alueellinen pelastustoimi. Kuntien keskeisiä tehtäviä on huoltaa ja majoittaa evakuoitua väestöä. Viranomaiset vastaavat kuljetuksista ja liikenteestä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Kotitalouksien varautuminen on tietoa, taitoa ja tarvikkeita

Äänekosken kaupunki haluaa muistuttaa asukkaitaan, että tärkeänä osana kaikkea varautumista, on myös kansalaisten oma varautuminen. Kotitalouksien varautumisen merkitys on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ja Huoltovarmuuskeskuksen ylläpitämällä sivustolla 72tuntia.fi löytyy kattavasti tietoa siitä, kuinka jokaisen kotitalouden olisi hyvä olla kolmen vuorokauden kotivara mahdollisten häiriötilanteiden varalle. Sivustolla voi myös testata kotitaloutensa nykyinen valmius kohtaamaan häiriötilanne.

Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään koko ajan.

On hyvä huomata, että häiriötilanteessa viranomaisten järjestämä apu ei ole tarjolla välittömästi häiriön alkaessa. Avustustoimet käynnistyvät tuntien ja päivien kuluessa, johon saakka kansalaisten olisi hyvä pärjätä omilla varastoillaan.

Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa. Luotettavia tiedonlähteitä ovat mm. tunnetut sanomalehdet ja tv-yhtiöt, kuntien viestintäkanavat sekä sähkö- ja vesiyhtiöiden viestintäkanavat. Laaja-alaisessa häiriössä tarpeellisia tietoja voi saada myös muiden kuin oman kunnan tai oman sähkö- ja vesiyhtiön kautta.

Kotivaraan kuuluu puhtaat ja kannelliset vesiastiat, helposti valmistettavaa ja kaikille perheenjäsenille ja lemmikeille sopivaa ruokaa. Lisäksi kotona olisi hyvä olla paristoilla toimiva radio ja taskulamppu, paristoja, varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamista varten, retkikeitin, tulitikut, käteistä rahaa, välttämättömät lääkkeet, joditabletteja, hygienia- ja ensiaputarvikkeet, käsisammutin tai sammutuspeite.

Äänekosken kaupunki muistuttaa myös alueen taloyhtiöitä siitä, että väestönsuojatilat tulee olla 72 tunnissa käyttökunnossa. Väestönsuojien ylläpidosta ja kunnostuksesta vastaa rakennuksen omistaja.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 020 632 2010, matti.tuononen@aanekoski.fi

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä, 040 823 7921, aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 23.9.2022 klo 10:21

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.