Jätevesijärjestelmien kunnostustarvetta arvioidaan Äänekoskella sekä taajamissa että haja-asutusalueilla

Vehreää metsää ja vesistöä.
Äänekosken kaupungin ympäristövalvonta suorittaa kiinteistöjen jätevesijärjestelmien kohdennettua valvontaa Äänekosken alueella. Ympäristövalvonta lähestyy asukkaita kirjeitse ja pyytää toimittamaan jätevesiselvityksen, jonka perusteella kunnostustarvetta voidaan arvioida.

– Kaikilta kiinteistöiltä pitäisi löytyä jätevesiselvitys. Huolella täytetty lomake helpottaa arviointityötä ja turhilta tarkastuskäynneiltä vältytään. Jos kiinteistöllä ei löydy jätevesiselvitystä, malleja löytyy netistä, ohjeistaa ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen.

Ympäristöviranomaisen yhteydenottoa ei tarvitse jäädä odottamaan, vaan kunnostustoimiin kannattaa ryhtyä välittömästi. Kunnostaminen vaatii jätevesiasioihin perehtyneen suunnittelijan, joka suunnittelee kullekin kiinteistölle toimivimman ja varmasti vaatimukset täyttävän järjestelmän. Järjestelmän kunnostaminen vaatii pääsääntöisesti toimenpideluvan, joten lupa-asiat pitää selvittää ennakkoon rakennusvalvonnasta.

Kuntalaisten on hyvä tiedostaa, että kunnostamistoimilta ei voi välttyä. Kiinteistönomistajan vastuulla on huolehtia siitä, että jätevesijärjestelmä täyttää lain vaatimukset ilman viranomaiskehotustakin. Jos kiinteistön jätevesijärjestelmä todetaan puutteelliseksi, pyritään kiinteistönomistajaan olemaan ensin yhteydessä puhelimitse ja sen jälkeen kirjallisella kehotuksella jätevesijärjestelmän kunnostamisesta.

Käsittelemällä jätevedet oikein suojelet lähivesistöäsi

Kiinteistön omistajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että jätevedet johdetaan ja käsitellään niin, etteivät ne aiheuta ympäristön pilaantumisen vaaraa. Ympäristönsuojelulakiin perustuvat jäteveden puhdistusvaatimukset tuli täyttyä ja kiinteistökohtaiset järjestelmät kunnostaa jo lähes neljä vuotta sitten niillä kiinteistöillä, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä vesistöstä.

Puhdistamattomat jätevedet sisältävät epäpuhtauksia, ravinteita ja taudinaiheuttajia aiheuttaen vesistöjen rehevöitymistä sekä pohjaveden ja talousvesikaivojen pilaantumista. Mitään jätevesiä, edes kantovesiä, ei saa johtaa suoraan vesistöön.

– Kiinteistökohtaisista jätevesistä aiheutuvan kuormituksen vähentäminen on tärkeä keino arvokkaiden vesistöjemme suojelussa, Hanna Ahonen painottaa.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 683, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Keski-Suomessa toimivista jätevesisuunnittelijoista löytyy listaus JAMK:in vesivarma-sivuilta.

Uutinen julkaistu , muokattu 26.6.2023 klo 09:36

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023