Koiria saa uittaa jokamiehenoikeudella missä tahansa paitsi yleisillä uimarannoilla

Koirien luvallisista uimapaikoista on tullut kyselyjä kaupungille ja aihe on puhuttanut myös sosiaalisessa mediassa. Äänekosken kaupungilla ei ole tällä hetkellä virallista koirien uimiseen tarkoitettua paikkaa, mutta periaatteessa koiraa saa uittaa missä tahansa, kunhan koira ei pääse yleiselle uimarannalle.
koira laiturilla

Äänekosken kaupungin yleiset uimarannat löytyvät täältä. (Kaupungin sivuilla on lueteltu yleiset uimarannat, mutta ei ole lueteltu uimapaikkoja, koska niitä ei ympäristöterveystarkastus valvo, eikä niistä oteta vesinäytteitä.) Myös uimapaikoilla on kieltokyltit koirille.

– Koiria saa jokamiehenoikeudella uittaa ihmisten uimarantojen ulkopuolisilla alueilla, kaupunginpuutarhuri Tiina Nejlik kertoo.

Koirien uimapaikasta tehtiin valtuustoaloite viime vuonna. Tällöin 23.8.2021 kaupunkirakenne- ja maankäyttöpalveluiden vastauksessa todettiin, ettei senhetkisessä taloustilanteessa olisi järkevää investoida koirille tarkoitetun uimapaikan rakentamiseen. Vastauksessa todettiin, että Äänekosken kaupunki voisi tarvittaessa osoittaa erillisen uimapaikan koirille esim. kaupungin kaavoitustoimen johdolla, jos se katsotaan tarpeelliseksi ja palvelun käyttäjillä on yksimielinen näkemys sen sijainnista. Tällöin myöskään kaupunki ei sitoudu paikan rakentamiseen ja ylläpitoon.

– Koiria voi uittaa missä tahansa, missä on helpoin päästä rantaan, yleiset uimarannat ja tonttialueet pois lukien. Meillä on runsaasti vesistön rantaa kulkevia kevyen liikenteen väyliä sekä veneenlaskupaikkoja, joilta pääsee myös uimaan, kaavoituspäällikkö Nina Marjoniemi toteaa.

koira rannassa

Lisätietoja:

Kaupunginpuutarhuri Tiina Nejlik, 040 528 5553, tiina.nejlik@aanekoski.fi

Muokattu 29.6.2022