Vastaanottokeskuksen lasten koulu on alkanut Äänekoskella hyvin 

”Täällä kuuluu paljon iloista höpötystä”

Äänekosken vastaanottokeskuksen lasten ja nuorten opetus on alkanut hyvin ja kaikki on sujunut suunnitellusti. Koulunmäen koululla käy nyt 39 lasta perusopetukseen valmistavassa opetuksessa.
lapset viittaavat luokassa

Äänekosken Koulunmäen koulun perusopetukseen valmistavassa opetusryhmässä on iloinen tunnelma ja lapset ovat todella innokkaita oppimaan.

Lapset on jaettu kolmeen opetusryhmään iän mukaa. Äänekosken kaupunki on palkannut ryhmiin kolme opettajaa ja vastaanottokeskuksen asiakkaista kolme koulunkäyntiavustajaa, jotka osaavat englannin kieltä ja jotka ovat saaneet kotimaassaan pedagogista koulutusta. Lisäksi ryhmien opettajille saadaan tutor-opettajan apua ja sparrausta. Opetusta on 4-5 tuntia päivässä ikätason mukaan.

Perusopetukseen valmentava opetus jatkuu käytännössä tämän lukuvuoden ajan. Tavallisissa koululuokissa oppilaat aloittavat ensi syksynä ja osa voi aloittaa jo aiemminkin.

Esiopetukseen Koulunmäen koululle on ilmoittautunut kuusi lasta ja Piilolan päiväkotiin on tulossa hoitoon kolme lasta. Toiminta alkaa 12.9.2022 ja sitä ennen perheet pääsevät tutustumaan päiväkodin ja eskarin arkeen, tiloihin ja henkilökuntaan yhdessä tulkin kanssa. Esiopetusta on neljä tuntia päivässä.

Perhekeskus järjestää vastaanottokeskuksen asiakkaille perheiden kohtaamispaikkatoimintaa ja se on ollut tervetullut palvelu. Tilaisuuksissa on mukana myös tulkki.

Lapset taululla tekemässä tehtäviä.

Perusopetuksen valmistavan opetuksen opettaja Kaija Laitisen mukaan lapset oppivat parhaiten leikin varjolla. Tässä kisataan, kumpi lätkäisee nopeammin oikean opettajan sanoman numeron. Vain neljän koulupäivän jälkeen lapset osaavat hämmästyttävän hyvin jo numeroita, värejä, viikonpäiviä, kuukausia ja muita arkisia sanoja suomen kielellä.

Sota ei näy koululuokassa

Valmistavan opetuksen opettaja Kaija Laitinen kertoo, että lapset ovat olleet iloisia jo pelkästään siitä, että saavat tulla yhdessä kouluun. 

– Täällä kuuluu paljon iloista höpötystä. Sota ei näy mitenkään täällä, Laitinen sanoo.

– Oppilaat osaavat paljon jo ennestäänkin ja ovat hyvin motivoituneita opiskelemaan. Ihan muutamassa päivässä ovat jo oppineet mielettömän paljon. Ukrainalaiset lapset ovat kilttejä ja kunnioittavat aikuisia.

Laitisen mukaan lapset oppivat parhaiten leikin varjolla. Äänekosken kaupunki on hankkinut valmistavaa opetusta varten oppimateriaaleja ja lasten käytössä on myös tabletteja mm. oppimispelejä varten.

Äänekoskella on toiminut jo ennestään perusopetukseen valmistava oppilasryhmä kaupungin kiintiöpakolaisten perheitä varten. Äänekosken kaupunki vastaanottaa kiintiöpakolaisia 30 henkilöä vuosittain.

Opettajia

8-12-vuotiaiden opetusryhmän koulunkäyntiavustajaksi on palkattu ukrainalaistaustainen Elleonoora Mykhailychenko, joka osaa englannin kieltä ja hän on suorittanut kotimaassaan kasvatustieteiden opintoja.

Lapset jonottaa karkkeja.

Luokkaan tuliaisiksi tuodut Äänekosken kaupungin mainoskarkit tekivät kauppansa.

Aikuisten kotouttamis- ja kielikoulutuksia alkaa Äänekoskella lisää

Keski-Suomen TE-toimisto on tehnyt Äänekosken vastaanottokeskuksen työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneille asiakkaille alkukartoituksia ja kotoutumissuunnitelmia, joiden jälkeen voi osallistua kotouttamiskoulutukseen. Aikuisten kotouttamis- ja kielikoulutuksia on alkanut jo sekä Koskelan että TE-toimiston järjestämänä. Lokakuussa kotouttamis- ja kielikoulutuksia on alkamassa Äänekoskella lisää.

Äänekosken kaupunki ja TE-toimisto järjestävät 4.10.2022 Äänekoskella rekrytointitapahtuman, jossa myös vieraskieliset ja ukrainalaistaustaiset työnhakijat on huomioitu. Keski-Suomessa noin 80 työnantajaa on ilmoittanut TE-toimistolle halukkuutensa rekrytoida ukrainalaisia. Työnantajat saavat tarvittaessa apua vieraskielisten työllistämisessä Maahanmuuttajien osaamiskeskuksesta.

Äänekosken vastaanottokeskuksesta on lähtenyt jonkin verran asiakkaita muualle töihin tai opiskelemaan. Nyt täällä on noin 30 paikkaa vapaana, kun koko kapasiteetti on 300 henkilöä. Äänekosken vastaanottokeskus siirtyy syksyn aikana kokonaan Suolahdesta Äänekoskelle. Vastaanottokeskus kartoittaa vielä keskustan toimistotilavaihtoehtoja sekä Ääneseudun Asunnot Oy:n vapaana olevia ja sopivankokoisia asuntoja asiakkailleen.

Lisätietoja:

Opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä, 020 632 3000, ville.hartsia@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 2.9.2022, muokattu 23.9.2022 klo 10:22

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023