Vastaanottokeskuksen lasten koulu on alkanut Äänekoskella hyvin 

”Täällä kuuluu paljon iloista höpötystä”

Äänekosken vastaanottokeskuksen lasten ja nuorten opetus on alkanut hyvin ja kaikki on sujunut suunnitellusti. Koulunmäen koululla käy nyt 39 lasta perusopetukseen valmistavassa opetuksessa.
lapset viittaavat luokassa

Äänekosken Koulunmäen koulun perusopetukseen valmistavassa opetusryhmässä on iloinen tunnelma ja lapset ovat todella innokkaita oppimaan.

Lapset on jaettu kolmeen opetusryhmään iän mukaa. Äänekosken kaupunki on palkannut ryhmiin kolme opettajaa ja vastaanottokeskuksen asiakkaista kolme koulunkäyntiavustajaa, jotka osaavat englannin kieltä ja jotka ovat saaneet kotimaassaan pedagogista koulutusta. Lisäksi ryhmien opettajille saadaan tutor-opettajan apua ja sparrausta. Opetusta on 4-5 tuntia päivässä ikätason mukaan.

Perusopetukseen valmentava opetus jatkuu käytännössä tämän lukuvuoden ajan. Tavallisissa koululuokissa oppilaat aloittavat ensi syksynä ja osa voi aloittaa jo aiemminkin.

Esiopetukseen Koulunmäen koululle on ilmoittautunut kuusi lasta ja Piilolan päiväkotiin on tulossa hoitoon kolme lasta. Toiminta alkaa 12.9.2022 ja sitä ennen perheet pääsevät tutustumaan päiväkodin ja eskarin arkeen, tiloihin ja henkilökuntaan yhdessä tulkin kanssa. Esiopetusta on neljä tuntia päivässä.

Perhekeskus järjestää vastaanottokeskuksen asiakkaille perheiden kohtaamispaikkatoimintaa ja se on ollut tervetullut palvelu. Tilaisuuksissa on mukana myös tulkki.

Lapset taululla tekemässä tehtäviä.

Perusopetuksen valmistavan opetuksen opettaja Kaija Laitisen mukaan lapset oppivat parhaiten leikin varjolla. Tässä kisataan, kumpi lätkäisee nopeammin oikean opettajan sanoman numeron. Vain neljän koulupäivän jälkeen lapset osaavat hämmästyttävän hyvin jo numeroita, värejä, viikonpäiviä, kuukausia ja muita arkisia sanoja suomen kielellä.

Sota ei näy koululuokassa

Valmistavan opetuksen opettaja Kaija Laitinen kertoo, että lapset ovat olleet iloisia jo pelkästään siitä, että saavat tulla yhdessä kouluun. 

– Täällä kuuluu paljon iloista höpötystä. Sota ei näy mitenkään täällä, Laitinen sanoo.

– Oppilaat osaavat paljon jo ennestäänkin ja ovat hyvin motivoituneita opiskelemaan. Ihan muutamassa päivässä ovat jo oppineet mielettömän paljon. Ukrainalaiset lapset ovat kilttejä ja kunnioittavat aikuisia.

Laitisen mukaan lapset oppivat parhaiten leikin varjolla. Äänekosken kaupunki on hankkinut valmistavaa opetusta varten oppimateriaaleja ja lasten käytössä on myös tabletteja mm. oppimispelejä varten.

Äänekoskella on toiminut jo ennestään perusopetukseen valmistava oppilasryhmä kaupungin kiintiöpakolaisten perheitä varten. Äänekosken kaupunki vastaanottaa kiintiöpakolaisia 30 henkilöä vuosittain.

Opettajia

8-12-vuotiaiden opetusryhmän koulunkäyntiavustajaksi on palkattu ukrainalaistaustainen Elleonoora Mykhailychenko, joka osaa englannin kieltä ja hän on suorittanut kotimaassaan kasvatustieteiden opintoja.

Lapset jonottaa karkkeja.

Luokkaan tuliaisiksi tuodut Äänekosken kaupungin mainoskarkit tekivät kauppansa.

Aikuisten kotouttamis- ja kielikoulutuksia alkaa Äänekoskella lisää

Keski-Suomen TE-toimisto on tehnyt Äänekosken vastaanottokeskuksen työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneille asiakkaille alkukartoituksia ja kotoutumissuunnitelmia, joiden jälkeen voi osallistua kotouttamiskoulutukseen. Aikuisten kotouttamis- ja kielikoulutuksia on alkanut jo sekä Koskelan että TE-toimiston järjestämänä. Lokakuussa kotouttamis- ja kielikoulutuksia on alkamassa Äänekoskella lisää.

Äänekosken kaupunki ja TE-toimisto järjestävät 4.10.2022 Äänekoskella rekrytointitapahtuman, jossa myös vieraskieliset ja ukrainalaistaustaiset työnhakijat on huomioitu. Keski-Suomessa noin 80 työnantajaa on ilmoittanut TE-toimistolle halukkuutensa rekrytoida ukrainalaisia. Työnantajat saavat tarvittaessa apua vieraskielisten työllistämisessä Maahanmuuttajien osaamiskeskuksesta.

Äänekosken vastaanottokeskuksesta on lähtenyt jonkin verran asiakkaita muualle töihin tai opiskelemaan. Nyt täällä on noin 30 paikkaa vapaana, kun koko kapasiteetti on 300 henkilöä. Äänekosken vastaanottokeskus siirtyy syksyn aikana kokonaan Suolahdesta Äänekoskelle. Vastaanottokeskus kartoittaa vielä keskustan toimistotilavaihtoehtoja sekä Ääneseudun Asunnot Oy:n vapaana olevia ja sopivankokoisia asuntoja asiakkailleen.

Lisätietoja:

Opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä, 020 632 3000, ville.hartsia@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 2.9.2022, muokattu 23.9.2022 klo 10:22

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.