Äänekosken kaupunki säästi talven aikana yli viisi prosenttia energiankulutuksestaan

Säästötoimia jatketaan edelleen

lamppu katossa
Äänekosken kaupunki osallistui viime talvena energiansäästötalkoisiin sähköpulan uhatessa Suomessa ja jotta sähköä riittäisi kaikille. Kaiken kaikkiaan kaupunki säästi peräti yli viisi prosenttia energiankulutuksestaan.

Ajalla 1.11.2022-31.3.2023 säästöä saatiin kaupungin omissa kiinteistöissä ja toiminnassa yhteensä 1 066 MWh verrattuna vuodentakaiseen kulutukseen. Vaikka säästötalkoiden tärkeimpänä tavoitteena oli, että sähkö riittäisi, niin myös rahallisestikin säästö oli merkittävä, yhteensä 122 000 euroa.

– Eniten säästöä syntyi lämmityskustannusten ja sähkön osalta. Säästöä saatiin pelkästään lämmityskustannuksissa 690 MWh, mikä on 5,4 prosentin säästö ja toi taloudellista säästöä 39 000 euroa, energiainsinööri Juha Saari kertoo.

– Huomaa kyllä, että myös kaupungin henkilöstö ja muut tilojen käyttäjät ovat upeasti huomioineet sähkönsäästön omassa toiminnassaan ja arjessaan, sillä rakennusten sähkönkulutusta säästettiin 235 MWh (-4 %), mikä tarkoittaa peräti 52 000 euron säästöä, Saari kiittää.

– Lisäksi energiaa säästettiin laajentamalla katuvalaistuksen yö sammutusaikajaksoja. Tällöin on käytössä kolmasosa valaistuksesta. Säästöä tuli 141 MWh (-15 %), mikä teki 31 000 euroa keveämmän laskun. Katuvalaistusta on säädetty yö sammutuksen aikana palamaan siten, että mm. risteyksissä ja suojateiden läheisyydessä valaistus olisi riittävä. Katuvalaistuksen häiriöistä voidaan ilmoituksia tehdä kaupungille palautepalvelun kautta.

Myös asukkaat osallistuivat yhteisiin energiansäästötalkoisiin. Äänekosken Energian mukaan energiasäästö on ollut noin 5-6 prosenttia aikaisempiin vuosiin nähden.

Säästötoimia jatketaan

Suomen energiatilanne on nyt vakaa ja kesällä kulutus on muutenkin pientä. Säästötoimenpiteitä jatketaan kuitenkin edelleen, koska Äänekosken kaupunki valmistelee talouden säästötoimenpiteitä taloustilanteen heikennyttyä.

Yhtenä Äänekosken talouden tasapainottamistoimenpiteenä on tälle vuodelle listattu katuvalojen laajennetun yösammutuksen jatkaminen. Juha Saari näkee, että viime talvesta jää varmasti jotain energiansäästökeinoja käyttöön jatkossakin, etenkin automaatio- ja IV-puolella. 

Äänekosken kaupunki on satsannut jo pidempään kestävään ilmastotyöhön: kuntien energiatehokkuussopimuksessa Äänekoski on jo saavuttanut asetetut tavoitteet ja Hinku-verkostossa Äänekoski on yhtenä edelläkävijänä kunnianhimoisten päästövähennystavoitteensa kanssa.

– Äänekosken kaupunki pyrkii laittamaan kaikkiin uudiskohteisiinsa aurinkopaneelit, ja seuraavaksi ne tulevat mahdollisuuksien mukaan Koulunmäen koulun uuteen rakennukseen sekä Koiviston uuteen päiväkotiin, Saari kuvailee.

– Kaupungin kiinteistöthän lämpiävät Äänekosken Energian kaukolämmöllä, joka tulee suurimmaksi osaksi tehtailta ja yli 90% on uusiutuvaa energiaa. Myöskään öljylämmitystä ole enää missään kaupungin kiinteistössä.

Äänekosken kaupunki suunnittelee parhaillaan sähköautojen latauspisteiden hankintaa, sillä laki velvoittaa vuoteen 2024 mennessä 20 autopaikan parkkipaikoille sähköautojen latauspisteet. Latauspisteitä on suunniteltu Äänekoskelle, Suolahteen, Konginkankaalle ja Sumiaisiin. Myös Äänekosken monitoimiaukion eli ”Saharan” puistorakentamisessa varaudutaan putkituksin mahdollisiin tuleviin kaupunkiliikenteen latauspisteisiin.

Äänekosken kaupungin katuvalaistuksen inventointi tehdään tänä vuonna. Vanhaa lampputekniikka, jota on varsinkin liikuntapuolella vielä paljon, vaihdetaan pikkuhiljaa lähivuosien aikana uusiin LED-valaisimiin. Lamppuinvestoinnit saadaan energiansäästönä takaisin.

Lisätietoja:

Energiainsinööri Juha Saari, 040 5729182, juha.saari@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 16.5.2023

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023