Äänekosken kaupunki säästi talven aikana yli viisi prosenttia energiankulutuksestaan

Säästötoimia jatketaan edelleen

lamppu katossa
Äänekosken kaupunki osallistui viime talvena energiansäästötalkoisiin sähköpulan uhatessa Suomessa ja jotta sähköä riittäisi kaikille. Kaiken kaikkiaan kaupunki säästi peräti yli viisi prosenttia energiankulutuksestaan.

Ajalla 1.11.2022-31.3.2023 säästöä saatiin kaupungin omissa kiinteistöissä ja toiminnassa yhteensä 1 066 MWh verrattuna vuodentakaiseen kulutukseen. Vaikka säästötalkoiden tärkeimpänä tavoitteena oli, että sähkö riittäisi, niin myös rahallisestikin säästö oli merkittävä, yhteensä 122 000 euroa.

– Eniten säästöä syntyi lämmityskustannusten ja sähkön osalta. Säästöä saatiin pelkästään lämmityskustannuksissa 690 MWh, mikä on 5,4 prosentin säästö ja toi taloudellista säästöä 39 000 euroa, energiainsinööri Juha Saari kertoo.

– Huomaa kyllä, että myös kaupungin henkilöstö ja muut tilojen käyttäjät ovat upeasti huomioineet sähkönsäästön omassa toiminnassaan ja arjessaan, sillä rakennusten sähkönkulutusta säästettiin 235 MWh (-4 %), mikä tarkoittaa peräti 52 000 euron säästöä, Saari kiittää.

– Lisäksi energiaa säästettiin laajentamalla katuvalaistuksen yö sammutusaikajaksoja. Tällöin on käytössä kolmasosa valaistuksesta. Säästöä tuli 141 MWh (-15 %), mikä teki 31 000 euroa keveämmän laskun. Katuvalaistusta on säädetty yö sammutuksen aikana palamaan siten, että mm. risteyksissä ja suojateiden läheisyydessä valaistus olisi riittävä. Katuvalaistuksen häiriöistä voidaan ilmoituksia tehdä kaupungille palautepalvelun kautta.

Myös asukkaat osallistuivat yhteisiin energiansäästötalkoisiin. Äänekosken Energian mukaan energiasäästö on ollut noin 5-6 prosenttia aikaisempiin vuosiin nähden.

Säästötoimia jatketaan

Suomen energiatilanne on nyt vakaa ja kesällä kulutus on muutenkin pientä. Säästötoimenpiteitä jatketaan kuitenkin edelleen, koska Äänekosken kaupunki valmistelee talouden säästötoimenpiteitä taloustilanteen heikennyttyä.

Yhtenä Äänekosken talouden tasapainottamistoimenpiteenä on tälle vuodelle listattu katuvalojen laajennetun yösammutuksen jatkaminen. Juha Saari näkee, että viime talvesta jää varmasti jotain energiansäästökeinoja käyttöön jatkossakin, etenkin automaatio- ja IV-puolella. 

Äänekosken kaupunki on satsannut jo pidempään kestävään ilmastotyöhön: kuntien energiatehokkuussopimuksessa Äänekoski on jo saavuttanut asetetut tavoitteet ja Hinku-verkostossa Äänekoski on yhtenä edelläkävijänä kunnianhimoisten päästövähennystavoitteensa kanssa.

– Äänekosken kaupunki pyrkii laittamaan kaikkiin uudiskohteisiinsa aurinkopaneelit, ja seuraavaksi ne tulevat mahdollisuuksien mukaan Koulunmäen koulun uuteen rakennukseen sekä Koiviston uuteen päiväkotiin, Saari kuvailee.

– Kaupungin kiinteistöthän lämpiävät Äänekosken Energian kaukolämmöllä, joka tulee suurimmaksi osaksi tehtailta ja yli 90% on uusiutuvaa energiaa. Myöskään öljylämmitystä ole enää missään kaupungin kiinteistössä.

Äänekosken kaupunki suunnittelee parhaillaan sähköautojen latauspisteiden hankintaa, sillä laki velvoittaa vuoteen 2024 mennessä 20 autopaikan parkkipaikoille sähköautojen latauspisteet. Latauspisteitä on suunniteltu Äänekoskelle, Suolahteen, Konginkankaalle ja Sumiaisiin. Myös Äänekosken monitoimiaukion eli ”Saharan” puistorakentamisessa varaudutaan putkituksin mahdollisiin tuleviin kaupunkiliikenteen latauspisteisiin.

Äänekosken kaupungin katuvalaistuksen inventointi tehdään tänä vuonna. Vanhaa lampputekniikka, jota on varsinkin liikuntapuolella vielä paljon, vaihdetaan pikkuhiljaa lähivuosien aikana uusiin LED-valaisimiin. Lamppuinvestoinnit saadaan energiansäästönä takaisin.

Lisätietoja:

Energiainsinööri Juha Saari, 040 5729182, juha.saari@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 16.5.2023

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023