Äänekosken lukiossa nuoret urheilijat saavat MM-tason huippuvalmennusta

Vaikka Äänekoskella on ollut peruskoulun ja toisen asteen Urheiluakatemia-toimintaa jo yli kymmenen vuotta, niin viimeisen parin vuoden aikana siihen on panostettu erityisen voimakkaasti.

Äänekosken lukion lukujärjestys tukee nyt entistä paremmin nuorten urheilua, koordinaattoriopettaja huolehtii sen toteutumisesta ja Urheiluakatemian nuorilla on oma opinto-ohjaaja. Äänekosken kaupungin liikuntahallit ja muut tilat ovat uudet ja modernit. Urheiluakatemian nuorille maksuton valmennus on huippuluokkaa ja nyt koripallon lisäksi toisena tulevaisuuden kärkilajina on aloitettu jalkapallovalmennus. Syksystä asti lukiolaisten yleisharjoituksia on valmentanut keihäänheittäjälegenda, maailmanmestari Kimmo Kinnunen. Koripallovalmennuksesta ja peruskoulun Urheiluakatemiasta vastaa Huiman valmentaja Tommi Koskinen

Kun yhdessä seurojen kanssa panostetaan urheiluun jo kouluikäisestä asti, vahvistetaan samalla koko Ääneseudun urheilua.

Äänekosken kaupunki on satsannut Urheiluakatemiaan

Äänekosken lukion lukujärjestys mahdollistaa urheiluakatemialaisille neljä kertaa viikossa päiväsaikaan harjoitukset ja urheilusta saa opintopisteitä. Myös POKE:n urheilijoita osallistuu Urheiluakatemian vuoroille.

Kimmo Kinnunen vetää kolme kertaa viikossa yleisvalmennusta. Liikuntatalolla kaikille yhteisissä fysiikkatreeneissä on maanantaiaamuna mukana painija, tanssija, jääkiekkoilija, lumilautailija, jalkapalloilija ja stuntpyöräilijä. Äänekosken Urheiluakatemia sopiikin koripallon ja jalkapallon pelaajien lisäksi muiden joukkuelajien sekä yksilölajien urheilijoille. Myös yksilölajien urheilijat saavat yhteistreeneissä yleisvalmennuksen ja porukan ympärilleen. Ryhmä myös vauhdittaa toisiaan.

– Kaikki hyötyvät esimerkiksi perusliikkuvuuden, askelluksen ja rytmimuutosharjoituksista sekä keskivartalotreenistä, valmentaja Kimmo Kinnunen kertoo.

Treeneissä jokainen saa yksilöllisiä kommentteja ja ohjeita, heille tarjotaan asiantuntevaa valmennusta ja tunnelma on kannustava. Puitteet ovat nuorille urheilijoille erinomaiset. 

Kinnunen kuvailee olevansa valmentajana joustava ja muuntautumiskykyinen, ja muuttaa harjoitusta aina lennosta, jos jokin alkaa tökkimään. – Koskaan en pidä samanlaisia treenejä, jotta tekemisen mielekkyys säilyy. Ja huononakin päivänä pitää tehdä sataprosenttinen työ, Kinnunen toteaa.

Yksilöllistä valmennusta, terveys edellä

Fysiikkatreenien lisäksi Urheiluakatemia tarjoaa Huiman päävalmentajan Tommi Koskisen vetämät koripalloilijoiden treenit kolmesti viikossa uudenkarhealla Pankkari Areenalla. Seurayhteistyö Huiman Koripallon kanssa on tiivistä. Tänä vuonna alkanut jalkapallovalmennus on 1-2 kertaa viikossa syksyllä valmistuneessa ylipainehallissa. Jalkapallosta onkin tarkoitus tehdä Äänekoskella tulevaisuuden painopistelaji koripallon rinnalle.

Äänekosken nuorissa on nousevia huippu-urheilijoita. Äänekosken lukiossa on jo nyt esimerkiksi frisbeegolf-lupaus Jooa Saari ja Suolahden Urhoa edustava painija Joni Pitkänen.

Fysiikkatreenejä vetävä Kimmo Kinnunen on kokenut valmentaja, jolla on laajaa osaamista. – Aivan paras valmentaja mitä on koskaan meillä ollut, Pitkänen kehuu. – Ja hienoa, kun Kimmo tuntee kaikki urheilijat 70-luvulta asti, nuorten rivistä kompataan.

Kinnuselle valmentaminen onkin nyt suuremmassa roolissa kuin koskaan aikaisemmin, vaikka jo oman aktiiviuran aikana hän auttoi oman kylän nuoria urheilijoita. Äänekosken Urheiluakatemian nuoret saavatkin todella laadukasta yleisvalmennusta. Kinnunen on kokenut ja taitava valmentaja, joka ottaa yksilöt huomioon.

Äänekosken lukiossa Urheiluakatemia järjestetään kursseina, jotka sisältävät harjoitusten lisäksi teoriaopintoja. Niissä käsitellään Olympia-Akatemian koulutusmateriaalien pohjalta lepoa, ravintoa ja arjen hallintaa. Urheilijan elämä on muutakin kuin urheilua ja tavoitteena on terve urheilija.

– Valmentamistyö on muuttunut täysin, eikä enää ei käytetä samoja valmennusmetodeja kuin minun aktiiviurani aikana. Nyt mennään terveys edellä, Kimmo Kinnunen sanoo.

Urheilijat treenaa.

Panostuksen myötä urheilijoiden määrää voidaan kasvattaa

Äänekosken Urheiluakatemia-toiminta on osa Jyväskylän Urheiluakatemiaa. Lukion koordinaattorina toimii tällä hetkellä liikunnan ja ruotsin opettaja Erika Forsberg. – Tavoitteena on, että voimme tukea kahta asiaa yhtä aikaa, urheilua ja opiskelua, Forsberg kertoo. Lukiossa urheilevilla on oma opinto-ohjaaja Pekka Kemppainen.

Urheiluakatemia on tarkoitettu niille, jotka harjoittelevat tavoitteellisesti jotain lajia ja suurin osa tekee yhteistyötä seurojen kanssa. Se sopii kuitenkin myös liikunnallisesta elämäntavasta kiinnostuneille nuorille, jotka haluavat liikuntapainotteiseen lukioon. – Meillä on myös yleisatleetteja, jotka eivät urheile missään seurassa tai joukkueessa, ja osa lähtee jatko-opintoihin tai töihin urheilun pariin valmentajana tai vaikka seura-aktiivina, Forsberg kuvailee.

Äänekosken lukiossa on vuosittain 20-30 Urheiluakatemia-opiskelijaa ja uusilla satsauksilla määrää voidaan nyt kasvattaa. Perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan yhteishaussa, jonka hakuaika on 22.2. - 22.3.2022. – Meillä on tarjota lähilukio liikuntapainotteisesti. Enää ei tarvitse hakea lukioon 50 kilometrin päähän, jotta pääsee yhdistämään urheilun ja koulun, Erika Forsberg muistuttaa.

– Äänekosken lukiossa on hyvin resursseja myös opetuksessa. Esimerkiksi aloittaville tarjotaan matematiikasta, englannista, ruotsista ja äidinkielestä tukikurssit, joilla voi vahvistaa taitojaan. Lukiolla on myös oma erityisopettaja. Ja tietysti Äänekosken lukion uudet tilathan ovat upeat.

Urheiluakatemia-toiminta koskee lukion lisäksi yläkoulua ja koko toista astetta. Peruskoulun puolella Urheiluakatemian yleistreeneille on järjestetty lukujärjestyksestä vapaata ja toiminta on pääosin seuravetoista. Tavoitteena onkin, että tulevaisuudessa peruskoulun ja koko toisen asteen Urheiluakatemian yhteistyötä Äänekoskella voitaisiin tiivistää.

Nuori urheilija istuu valmentajan olkapäivällä.
Nuoret ja valmentaja treenaa.

Lisätietoja:

Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani, 020 632 3170, jaana.tani@aanekoski.fi

Äänekosken urheiluakatemian koordinaattori, lukion opettaja Erika Forsberg, 0400 115 328, erika.forsberg@aanekoski.fi

Opettaja valmentajan harteilla.

Uutinen julkaistu 16.2.2022, muokattu 9.2.2023 klo 13:08

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023