Äänekosken lukiossa nuoret urheilijat saavat MM-tason huippuvalmennusta

Vaikka Äänekoskella on ollut peruskoulun ja toisen asteen Urheiluakatemia-toimintaa jo yli kymmenen vuotta, niin viimeisen parin vuoden aikana siihen on panostettu erityisen voimakkaasti.

Äänekosken lukion lukujärjestys tukee nyt entistä paremmin nuorten urheilua, koordinaattoriopettaja huolehtii sen toteutumisesta ja Urheiluakatemian nuorilla on oma opinto-ohjaaja. Äänekosken kaupungin liikuntahallit ja muut tilat ovat uudet ja modernit. Urheiluakatemian nuorille maksuton valmennus on huippuluokkaa ja nyt koripallon lisäksi toisena tulevaisuuden kärkilajina on aloitettu jalkapallovalmennus. Syksystä asti lukiolaisten yleisharjoituksia on valmentanut keihäänheittäjälegenda, maailmanmestari Kimmo Kinnunen. Koripallovalmennuksesta ja peruskoulun Urheiluakatemiasta vastaa Huiman valmentaja Tommi Koskinen

Kun yhdessä seurojen kanssa panostetaan urheiluun jo kouluikäisestä asti, vahvistetaan samalla koko Ääneseudun urheilua.

Äänekosken kaupunki on satsannut Urheiluakatemiaan

Äänekosken lukion lukujärjestys mahdollistaa urheiluakatemialaisille neljä kertaa viikossa päiväsaikaan harjoitukset ja urheilusta saa opintopisteitä. Myös POKE:n urheilijoita osallistuu Urheiluakatemian vuoroille.

Kimmo Kinnunen vetää kolme kertaa viikossa yleisvalmennusta. Liikuntatalolla kaikille yhteisissä fysiikkatreeneissä on maanantaiaamuna mukana painija, tanssija, jääkiekkoilija, lumilautailija, jalkapalloilija ja stuntpyöräilijä. Äänekosken Urheiluakatemia sopiikin koripallon ja jalkapallon pelaajien lisäksi muiden joukkuelajien sekä yksilölajien urheilijoille. Myös yksilölajien urheilijat saavat yhteistreeneissä yleisvalmennuksen ja porukan ympärilleen. Ryhmä myös vauhdittaa toisiaan.

– Kaikki hyötyvät esimerkiksi perusliikkuvuuden, askelluksen ja rytmimuutosharjoituksista sekä keskivartalotreenistä, valmentaja Kimmo Kinnunen kertoo.

Treeneissä jokainen saa yksilöllisiä kommentteja ja ohjeita, heille tarjotaan asiantuntevaa valmennusta ja tunnelma on kannustava. Puitteet ovat nuorille urheilijoille erinomaiset. 

Kinnunen kuvailee olevansa valmentajana joustava ja muuntautumiskykyinen, ja muuttaa harjoitusta aina lennosta, jos jokin alkaa tökkimään. – Koskaan en pidä samanlaisia treenejä, jotta tekemisen mielekkyys säilyy. Ja huononakin päivänä pitää tehdä sataprosenttinen työ, Kinnunen toteaa.

Yksilöllistä valmennusta, terveys edellä

Fysiikkatreenien lisäksi Urheiluakatemia tarjoaa Huiman päävalmentajan Tommi Koskisen vetämät koripalloilijoiden treenit kolmesti viikossa uudenkarhealla Pankkari Areenalla. Seurayhteistyö Huiman Koripallon kanssa on tiivistä. Tänä vuonna alkanut jalkapallovalmennus on 1-2 kertaa viikossa syksyllä valmistuneessa ylipainehallissa. Jalkapallosta onkin tarkoitus tehdä Äänekoskella tulevaisuuden painopistelaji koripallon rinnalle.

Äänekosken nuorissa on nousevia huippu-urheilijoita. Äänekosken lukiossa on jo nyt esimerkiksi frisbeegolf-lupaus Jooa Saari ja Suolahden Urhoa edustava painija Joni Pitkänen.

Fysiikkatreenejä vetävä Kimmo Kinnunen on kokenut valmentaja, jolla on laajaa osaamista. – Aivan paras valmentaja mitä on koskaan meillä ollut, Pitkänen kehuu. – Ja hienoa, kun Kimmo tuntee kaikki urheilijat 70-luvulta asti, nuorten rivistä kompataan.

Kinnuselle valmentaminen onkin nyt suuremmassa roolissa kuin koskaan aikaisemmin, vaikka jo oman aktiiviuran aikana hän auttoi oman kylän nuoria urheilijoita. Äänekosken Urheiluakatemian nuoret saavatkin todella laadukasta yleisvalmennusta. Kinnunen on kokenut ja taitava valmentaja, joka ottaa yksilöt huomioon.

Äänekosken lukiossa Urheiluakatemia järjestetään kursseina, jotka sisältävät harjoitusten lisäksi teoriaopintoja. Niissä käsitellään Olympia-Akatemian koulutusmateriaalien pohjalta lepoa, ravintoa ja arjen hallintaa. Urheilijan elämä on muutakin kuin urheilua ja tavoitteena on terve urheilija.

– Valmentamistyö on muuttunut täysin, eikä enää ei käytetä samoja valmennusmetodeja kuin minun aktiiviurani aikana. Nyt mennään terveys edellä, Kimmo Kinnunen sanoo.

Urheilijat treenaa.

Panostuksen myötä urheilijoiden määrää voidaan kasvattaa

Äänekosken Urheiluakatemia-toiminta on osa Jyväskylän Urheiluakatemiaa. Lukion koordinaattorina toimii tällä hetkellä liikunnan ja terveystiedon opettaja Milla Malinen. – Tavoitteena on, että voimme tukea kahta asiaa yhtä aikaa, urheilua ja opiskelua, Forsberg kertoo. Lukiossa urheilevilla on oma opinto-ohjaaja Pekka Kemppainen.

Urheiluakatemia on tarkoitettu niille, jotka harjoittelevat tavoitteellisesti jotain lajia ja suurin osa tekee yhteistyötä seurojen kanssa. Se sopii kuitenkin myös liikunnallisesta elämäntavasta kiinnostuneille nuorille, jotka haluavat liikuntapainotteiseen lukioon. – Meillä on myös yleisatleetteja, jotka eivät urheile missään seurassa tai joukkueessa, ja osa lähtee jatko-opintoihin tai töihin urheilun pariin valmentajana tai vaikka seura-aktiivina, Malinen kuvailee.

Äänekosken lukiossa on vuosittain 20-30 Urheiluakatemia-opiskelijaa ja uusilla satsauksilla määrää voidaan nyt kasvattaa. Perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan yhteishaussa, jonka hakuaika on 22.2. - 22.3.2022. – Meillä on tarjota lähilukio liikuntapainotteisesti. Enää ei tarvitse hakea lukioon 50 kilometrin päähän, jotta pääsee yhdistämään urheilun ja koulun, Milla Malinen muistuttaa.

– Äänekosken lukiossa on hyvin resursseja myös opetuksessa. Esimerkiksi aloittaville tarjotaan matematiikasta, englannista, ruotsista ja äidinkielestä tukikurssit, joilla voi vahvistaa taitojaan. Lukiolla on myös oma erityisopettaja. Ja tietysti Äänekosken lukion uudet tilathan ovat upeat.

Urheiluakatemia-toiminta koskee lukion lisäksi yläkoulua ja koko toista astetta. Peruskoulun puolella Urheiluakatemian yleistreeneille on järjestetty lukujärjestyksestä vapaata ja toiminta on pääosin seuravetoista. Tavoitteena onkin, että tulevaisuudessa peruskoulun ja koko toisen asteen Urheiluakatemian yhteistyötä Äänekoskella voitaisiin tiivistää.

Nuori urheilija istuu valmentajan olkapäivällä.
Nuoret ja valmentaja treenaa.

Lisätietoja:

Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani, 0400 115 205, jaana.tani@aanekoski.fi

Äänekosken urheiluakatemian koordinaattori, lukion opettaja Milla Malinen, 0400 844 1045, milla.malinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 16.2.2022, muokattu 14.5.2024 klo 07:49

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.