Äänekosken kaupunki aikoo kehittää ekotukitoimintaansa

Ekotukihenkilöt tekevät omassa yksikössään tärkeää arjen ympäristötyötä

Äänekosken kaupunki on liittynyt valtakunnalliseen ekotukiverkostoon ja ekotukitoiminta aloitettiin helmikuussa 2022.
virikehuoneen seinämaalaus

Vapaaehtoisia ekotukihenkilöitä kaupungin kaikilta toimialoilta ja yksiköistä on nyt kahdeksan. Verkostoa aiotaan kasvattaa ja toimintaa aktivoida uudelleen Elämän kestävä Äänekoski -hankkeen puitteissa siitä, mihin keväällä edellisen hankkeen tiimoilta jäätiin.

– Ekotukihenkilötoimintaa jatketaan pikimmiten. Tällä hetkellä verkostoon kuuluu kahdeksan henkilöä kaupungin seitsemästä eri yksiköistä, mutta toimintaa on tarkoitus laajentaa. Ekotukihenkilöt auttavat ideoimaan ja kokeilemaan Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa tukevia toimenpiteitä, joten heillä on tärkeä rooli ohjelman jalkauttamisessa organisaation päivittäiseen toimintaan, ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen kertoo.

Ekotukitoiminta on arjen ympäristötyötä, jonka avulla lisätään ympäristötietoisuutta ja voidaan jalkauttaa organisaation strategiat ja ympäristöohjelmat ruohonjuuritason toimiksi ja käytännöiksi. Ekotukitoiminta sopii räätälöitävyytensä ansiosta monelle eri toimialalle ja toiminta muotoutuu yksikön toiveiden mukaan.

Ekotukitoiminnalla Äänekosken kaupunki tukee ja edistää toimialojensa sekä kaupunkikonsernin ympäristövastuullisuutta. Toiminta on hauskaa ja yhteisöllistä, ja se perustuu vapaaehtoisuuteen. Ekotukihenkilöille järjestetään aiheeseen liittyviä koulutuksia ja he miettivät erilaisia tempauksia ja kehittämisideoita ympäristö- ja ilmastotoimiin. Ekotukihenkilöt voivat halutessaan jakaa koulutuksista saatua ympäristötietoutta omassa työyhteisössään.

Kaupungin työntekijät saavat käyttää toimintaan työaikaansa puoli päivää kuukaudessa tai yhden työpäivän kahdessa kuukaudessa.

”Ympäristöä säästävät toimet pitääkin ehdottomasti olla arjessa helppoja ja vaivattomia”

Äänekosken kaupungin ekotukihenkilö Matilda Koskinen kokee, että myös hoitotyössä voi tehdä arjen pieniä valintoja ympäristökuorman vähentämiseksi. Koskinen kuvattiin Äänekosken seniorikeskuksen aistihuoneessa, johon on tuotu luontoteemaa.

Äänekosken kaupungin ekotukihenkilö Matilda Koskinen kokee, että myös hoitotyössä voi tehdä arjen pieniä valintoja ympäristökuorman vähentämiseksi. Koskinen kuvattiin Äänekosken seniorikeskuksen aistihuoneessa, johon on tuotu luontoteemaa.

Kuhnamon palvelutalon hoitaja Matilda Koskinen, 32, päätti heti lähteä toimintaan mukaan, kun siitä tuli viime talvena viesti intraan. Se, että ekotukitoimintaan saa käyttää jonkin verran työaikaa, on Koskisesta hyvä etu, mutta ei vaikuttanut hänen mukaan lähtemiseensä.

– Itseäni kiinnostaa ympäristöasiat ja kuluttamisen vähentäminen. Halusin tietää, miten itse voisin vaikuttaa vielä enemmän ja miten voisin jakaa tietoutta myös muille työyhteisössäni, Matilda Koskinen kertoo.

– Meidän työssä onkin tosi monta asiaa, missä voisi säästää. Hoitoalalla tulee väkisinkin paljon muovia ja pakkausjätettä. Päivittäin kuluu paljon esimerkiksi vaippoja, roskapusseja, vettä ja pesuaineita. Toisaalta pienillä asioilla voisi jätteen määrään todellakin vaikuttaa.

Kun asukkaiden huoneiden roskikseen laitetaan vaippa, roskis tyhjennetään, mutta jos vaipat kerättäisiinkin yhteen jätesäkkiin, niin ei joka huoneesta tulisi roskapussia. Jotain voisi vaihtaa kestotuotteisiinkin, kuten ruokalappuja. Tiski- ja pesukoneet tulisi pestä aina täysinä ja valoissa pitäisi olla vaikka liiketunnistimet, koska palvelutalon käytävillä palaa valot nyt yötä päivää.

– Jos kaikki työyhteisössä lähtisi tällaisiin pieniinkin säästötoimiin mukaan, niin vaikutus olisi merkittävä. Ja kun ympäristöä säästetään, säästyy myös rahaa, Koskinen sanoo.

– Toisaalta ymmärrän, että hoitajat ovat jo valmiiksi väsyneitä, eikä heidän työtaakkaansa pidä lisätä millään. Ympäristöä säästävät toimet pitäisikin olla arjessa ehdottomasti helppoja ja vaivattomia.

Koskinen on saanut paljon tietoa ekotukihenkilöille järjestetyissä koulutuksissa ja tapaamisissa, mutta jatkoa hän odottaa innolla ja muutenkin tukea ympäristöasioihin työyhteisöihin.

– Äänekoskella on jo kerätty hyviä ideoita ja nyt on aika jatkaa hyvää työtä, Koskinen näkee.

Ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen huolehtii jatkossa Äänekosken ekotukiverkoston laajentamisesta ja toiminnan jatkosta. Jos kaupungin työntekijä haluaa toimintaan mukaan oppiman uutta ja vaikuttamaan omaan työyhteisöön, voi ottaa suoraan yhteyttä Liimataiseen.

lintukoriste

Pallo eteenpäin!

Äänekosken kaupunki heittää haasteen, että jokainen kaupungin yksikkö/toimiala nimeäisi vähintään yhden henkilön mukaan ekotukitoimintaan. Tarttuuko väki haasteeseen?

Äänekosken kaupunki osallistuu Keski-Suomen Liiton ilmastoviikon viestintäkampanjaan julkaisemalla tiedotesarjan 10.-14.10.2022 Äänekosken kaupungin ilmastoteoista. Äänekosken kaupunki haluaa haastaa myös henkilöstönsä, asukkaat, yritykset ja muut tahot yhteisiin ilmastotalkoisiin. Kestävä ympäristö on myös yksi tärkeimmistä tavoitteista Äänekosken kaupunkistrategiassa.

sammalta

Lisätietoja:

Ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen, 040 681 8813, juho.liimatainen@aanekoski.fi

Esittelyvideo ekotukitoiminnasta: https://www.youtube.com/watch?v=nZlfGsx3crI

https://www.ekotuki.fi/

Uutinen julkaistu 13.10.2022, muokattu 2.8.2023 klo 12:49

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023