Äänekosken nuorille lisää toimintaa ja kyytejä keskustaan

Nuoria ja aikuisia keskustelemassa.
Äänekosken kaupunki haluaa osallistaa ja kuulla nuoria. Viime kevään kuulemistilaisuuden toiveita onkin jo toteutettu mahdollisuuksien mukaan ja myös uudenlaista toimintaa on kehitelty. Useimmat toiveet eivät ole vaatineet rahallista panostusta.

Nuorisotilat enemmän auki lauantaisin

Äänekosken nuorten toivomaa nuorisokahvilatoimintaa on selvitetty perusteellisesti. Nuorisokahvila ei toteudu kaupungin järjestämänä alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, mutta keskustan ja Suolahden nuorisotilat ovat jatkossa enemmän auki lauantai-iltaisin.

Vapaaehtoisia toimijoita ei löytynyt riittävästi ja kaupunki järjesti kilpailutuksen nuorisokahvilan pyörittämisestä ilta-aikaan kaupungin nuorisotiloissa. Tarjouskilpailu suunnattiin niille nuorisojärjestöille, jotka ovat saaneet vuonna 2023 kaupungin avustusta, sekä niille järjestöille, jotka keväällä 2023 ilmaisivat halukkuutensa olla mukana nuorisokahvilatoiminnassa.

Yksi järjestö lähetti määräaikaan mennessä tarjouksensa, mutta kaupunki ei tässä taloustilanteessa hyväksynyt tarjousta sen korkean hinnan vuoksi.

Vastatakseen nuorisokahvilatoiveeseen, Äänekosken kaupunki on kuitenkin lisännyt Nuorisokeskus Spotin ja Suolahden nuorisotilojen lauantaiaukioloja. Myös K18-iltoja on järjestetty syksyn aikana. Kaupungin nuorisopalvelut järjestää Äänekosken keskustassa nuorille vapaa-ajan tekemistä ja kohtaamispaikkatoimintaa Nuorisokeskus Spotissa sekä muissa nuorisotiloissa Suolahdessa, Konginkankaalla ja Sumiaisissa.

Nuorisotiloilta voi ostaa kahvia todella edullisesti ja myös muuta syötävää ja juotavaa on usein tarjolla.

Esimerkiksi Spotissa pyörii viikoittain nuorisotyön ammattilaisten ylläpitämät avoimien ovien illat, jolloin paikalle voi saapua viettämään vapaa-aikaa yhdessä kavereiden kanssa. Spotissa voi kuunnella musiikkia, askarrella tai katsella telkkaria. Spotista löytyy mahdollisuudet mm. biljardin, pingiksen, ilmakiekon sekä konsoli- ja tietokonepelien pelailuun. Tekemistä tarjoaa myös liikuntasali, jossa on mahdollisuus sählyn ja muiden pallopelien pelailuun.

Nuorten hyvinvointia halutaan edistää

Nuorten kuulemistilaisuudessa 22.3.2023 nousi, että nuoret toivovat enemmän tapahtumia ja aktiviteetteja, eikä viheralueiden nuorilla ole varsinkaan talvella tarpeeksi tekemistä ja harrastamismahdollisuuksia.

Tähän epäkohtaan vastatakseen Äänekosken kaupunki järjestää 7.-9.-luokkalaisille nuorille 24.11.2023 Pankkarilla ilmaisen keilausillan. Tapahtuma on tarkoitettu Äänekosken keskustaajaman ulkopuolelta tuleville nuorille, ja heille järjestetään ilmaiset kyydit paikan päälle.

Lisäksi Kino Hirvessä järjestetään kaikille Äänekosken 7.-9.-luokkalaisille 16.12.2023 elokuvailta, johon myös sisältyy kyyditykset keskustaajaman ulkopuolelta tuleville nuorille. Elokuva on Vonkka.

Keilaamaan ja elokuviin ilmoittaudutaan Wilman kautta ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuneet saavat sähköpostilla tarkemmat aikataulut kyydityksistä.

Liikkuvaan ja koulun nuorisotyöhön on nyt tehty myös joitain hankintoja, jotka edistävät mm. nuorten liikkumista ja luontoon lähtemistä. Nuorisopalveluihin on ostettu kahdeksan Blazepodia ja kaksi metallinpaljastinta luonnossa liikkumiseen ja luonnon tutkimiseen. Blazepodeilla voi testata rektionopeutta ja ne sopivat hyvin liikkumiseen ja välituntitoimintaan.

– Tämän tyyppistä toimintaa on tarkoitus järjestää myös ensi vuonna. Kaupungin säästötoimista huolimatta, meillä on nuorten hyvinvoinnin edistämiseen varattu rahaa vuodelle 2024. Muu nuorisotyö pyritään säilyttämään säästötoimista huolimatta ennallaan, perhekeskuskoordinaattori Petri Oinonen sanoo.

– Kaupungin nuorisopalvelut tekee jatkossakin mielellään yhteistyötä nuorisojärjestöjen ja yhdistysten kanssa, jotka ovat osoittaneet kiinnostustaan nuorten kanssa toimiseen.

Seuraava nuorten kuulemisilta järjestetään keväällä 2024.

Lisätietoja:

Perhekeskuskoordinaattori Petri Oinonen, 0400 115 190, petri.oinonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 15.11.2023, muokattu 16.11.2023 klo 08:56

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023