Linkki vastaa nyt seitsemän kunnan joukkoliikenteestä

Mainoskuva: Linkki on nyt entistä laajempi!
Linkin toiminta laajeni 2024 Jyväskylä–Laukaa–Muurame -alueelta ympäristökuntiin Äänekoskelle, Hankasalmelle ja Petäjävedelle. Äänekosken liikenne toimii vielä 2.6.2024 saakka nykyisellään. Äänekosken liikenne kilpailutetaan talven aikana ja kesällä kilpailutuksen voittaneet liikennöitsijät aloittavat liikennöinnin Äänekoskelle Linkki-brändin mukaisella ajokalustolla.

Keväällä 2024 tapahtuvaa

 • Äänekosken ja Hankasalmen liikenne toimii kesäliikenteen käynnistymiseen eli 2.6. saakka entisenä, eli ELY-keskuksen kilpailuttamana seutuliikenteenä.
 • Toivakan ja Jyväskylän välillä on ajettu useamman vuoden ajan ostopalveluna Linkki-linjoja 38, 38R ja 38K. Tämä liikenne jatkuu toistaiseksi entisellään.
 • Petäjäveden ja Jyväskylän välinen liikenne on markkinaehtoista joukkoliikennettä, jossa liikennöitsijänä jatkaa Matka Mäkelä Oy. Liikennöintiin ei näillä näkymin ole tulossa muutosta.
 • Äänekosken liikenteen kilpailuttaminen, uusi liikennöitsijä selviää viimeistään 3/2024.
 • Hankasalmen liikenteen kilpailuttaminen, uusi liikennöitsijä selviää viimeistään 3/2024.
 • Matkustus seutuliikenteessä edelleen Matkahuollon lipuilla tai liikennöitsijöiden omilla lipputuotteilla. Linkin Waltti-matkakortilla voi toistaiseksi matkustaa vain Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen alueella.
 • Maksuvyöhykkeet uudelle Linkki-alueelle päätetään joukkoliikennelautakunnassa 2/2024.
 • Lipputuotteet ja hinnat päätetään joukkoliikennelautakunnassa keväällä 2024.
 • Lipunmyyntipisteverkostoa tarkastellaan ja myyntipisteitä lisätään mahdollisuuksien mukaan
 • Aikataulu- ja lippuinformaatio löytyy edelleen parhaiten seutuliikenteen liikennöitsijöiden ja Matkahuollon nettisivuilta.
 • Linkki-palvelupiste (Asemakatu 7 Jyväskylä) neuvoo ja ohjaa mahdollisuuksien mukaan myös seutuliikenteen asioissa

Kesäliikenne 2024

 • Käynnistyy maanantaina 3.6.
 • Kilpailutuksen voittaneet liikennöitsijät aloittavat liikennöinnin Äänekoskelle ja Hankasalmelle Linkki-brändin mukaisella ajokalustolla.
 • Vuorotarjontaan ei alkuvaiheessa muutoksia.
 • Waltti-lipputuotteet ja -maksuvyöhykkeet käyttöön koko alueella.
 • Samat digitaaliset palvelut (reittiopas, lähimaksu, mobiilisovellukset) käyttöön koko Linkki-alueella.
 • Matkaketjut sujuvoituvat, kun Waltti-lipulla voi matkustaa koko Linkki-alueella, sekä seutuliikenteessä, paikallisliikenteessä että markkinaehtoisessa liikenteessä.

Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa toteutetaan kesäliikenteen 2024 alussa linjastouudistus, jonka yhteydessä osa linjanumeroista ja reiteistä muuttuu. Joukkoliikenteen yleistä palvelutasoa parannetaan mm. uuden sähköautokaluston käyttöönotolla ja vuorotarjontaa parantamalla. Myös uudet Super-Linkit aloittavat liikennöinnin suosituimmilla joukkoliikenteen reiteillä.

Aluelaajennus on osa valtion ja kuntien MAL-yhteistyötä

Linkki-alueen laajentamisen taustalla on Jyväskylän kaupunkiseudun maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskeva MAL-sopimus, joka on solmittu kuntien ja valtion kesken.

MAL-sopimuskaudella 2021–23 tehtiin joukkoliikennealueen laajentamista koskeva selvitys, jonka mukaan joukkoliikenteen toimivalta-alueen laajentamiselle oli edellytykset. Yhteistyön arvioitiin edistävän lähes kaikkia MAL-sopimuksessa joukkoliikenteen kehittämiselle asetettuja tavoitteita. Selvitys tehtiin tiiviissä vuorovaikutuksessa  MAL-alueen kuntien ja ELY-keskuksen kanssa.

Selvityksessä joukkoliikennepalveluita tarkasteltiin Linkin toimivalta-alueeseen kuuluvien kuntien (Jyväskylä, Laukaa ja Muurame), liittymistä pohtivien kuntien (Hankasalmi, Petäjävesi, Toivakka, Uurainen ja Äänekoski) sekä ELY-keskuksen näkökulmasta.

Selvityksen perusteella kunnista Hankasalmi, Petäjävesi, Toivakka ja Äänekoski päättivät yhdistyä Linkin viranomaisalueeseen. Jyväskylä, Laukaa ja Muurame hyväksyivät kukin osaltaan liittymisen, ja Jyväskylän kaupungin toimimisen joukkoliikenteen järjestämisen vastuukuntana. Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen toimivalta-aluetta koskeva lakimuutos tuli voimaan 1.1.2024.

Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Äänekoski, Petäjävesi, Toivakka ja Hankasalmi ovat allekirjoittaneet keskinäisen yhteistoimintasopimuksen, jossa on sovittu Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen toiminnan tavoitteista, tehtävistä, yhteisistä työryhmistä, toimielimestä, talouden seurannasta, kustannusten jakamisesta, sopimuksen seurannasta sekä mahdollisesta toimivalta-alueesta irtautumisesta.

Uutinen julkaistu , muokattu 16.1.2024 klo 13:05

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023