Äänekosken kaupungin kesätyönuoret tekivät upeaa työtä

Kaksi nuorta siivoaa istutuksia kaupungintalon edessä.
Äänekosken kaupungin kesätyökesä sujui erinomaisesti. Tänä kesänä Äänekosken kaupunki työllisti 133 nuorta erilaisiin työtehtäviin joko kahden tai neljän viikon ajaksi. Suuret kiitokset kaikille kesätyöntekijöillemme mahtavasta kesästä!

– Etenkin piha-alueiden hoidosta Äänekosken kaupunki sai tänä kesänä kiitosta kesätyönuorten ansiosta. Panostus viheralueiden hoitoon huomattiin ja erityisesti Rantapuiston siisteys sai kiitosta, kesätyöohjaaja Outi Ojanen iloitsee.

Kesätyöjakson jälkeen nuorille lähetettiin linkki sähköiseen palautelomakkeeseen ja lähes puolet kesätyöntekijöistä on jo vastannut kyselyyn. Valtaosa koki työn vastanneen odotuksia ja useassa palautteessa kehuttiin yksiköissä annettua perehdytystä ja ohjausta. Moni oli myös tyytyväinen lyhyeen työmatkaan. Nuoria pyydettiin antamaan kesätyöjaksolle kouluarvosana ja vastausten keskiarvo on 8,48.

Kaupunki tarjosi kesätöitä kaikille halukkaille 9. luokan päättäville äänekoskelaisille nuorille: hakijoita oli 125, joista 108 nuorta työllistettiin, kahdeksan hakijaa työllistyi mieluummin kesätyösetelillä yritykseen/yhdistykseen ja kolme hakijaa työllistyi mieluummin kesäyrittäjyyssetelillä.

Kaupunki työllisti kesätyöhön myös vanhempia, peruskoulun jo päättäneitä nuoria. Hakijoita oli yhteensä 105, joista 25 nuorta työllistettiin.

– Tänä kesänä pääpaino kesätyöllistämisessä oli puistotöissä ja kaupungin yleisilmeen siisteydestä huolehti kesän aikana yhteensä 65 nuorta. Lisäksi nuoria työskenteli varhaiskasvatuksessa (36 henkilöä), opetus- ja nuorisotoimessa (21), kirjastoissa ja taidemuseossa (5) ja uimahalleissa (4).

– Kokonaan uutena työtehtävänä tänä kesänä oli ohjaajan työ Huuhan skeittipaikalla ja ensi kesänä tarkoituksena on saada paikalle lainattavia skeittilautoja, Ojanen kertoo.

Kesätyönuorten työmatka pystyttiin huomioimaan osassa tehtävistä, esim. päiväkoteihin saatiin aika hyvin sijoitettua kesätyöntekijöitä lähellä asuvista nuorista. Suurin osa kesätyöntekijöistä työskenteli Äänekosken keskusta-alueella (95 henkilö), Suolahdessa oli 25 kesätyöntekijää, Konginkankaalla seitsemän ja Sumiaisissa viisi.

Kaksi nuorta trimmerien kanssa.

Äänekosken nuorilla on erinomaiset valmiudet kesäyrittäjyyteen

Äänekosken kaupungin myöntämän kesäyrittäjyyssetelin suosio on kasvanut joka vuosi. 250 euron arvoisia kesäyrittäjyysseteleitä myönnettiin tänä vuonna 86 kpl ja suurin osa (39) vanhemmille 2005-2006 -syntyneille nuorille. Suosittuja aloja olivat mm. puutarhanhoito, marjanpoiminta, kotiapu ja leivonta. Myös kesäyrittäjyyssetelin saaneilta nuorilta saatu palaute pääosin positiivista ja moni aikoo jatkaa toimintaa myös ensi kesänä.

– Suurimmalla osalla yritystoiminnasta raportoineista ansiot olivat 300-500 euroa, muutama ahkeroi yli 2 000 euron tuloksen. Moni nuori toimi yrittäjänä jo viime kesänä ja hyvin menestyneet jatkoivat samalla konseptilla. Osa muokkasi toimintaa esim. lisäämällä uusia palveluita tai panostamalla markkinointiin. Äänekosken yrittäjyyskoulutus ja -kasvatus antaa kyllä nähtävästi erinomaiset valmiudet kesäyrittäjyyteen, Ojanen toteaa.

Lisäksi Äänekosken kaupunki myönsi 11 työnantajalla kesätyösetelin, jonka arvo on työsuhteen kestosta riippuen 250 tai 400 euroa. Työnantajat kesätyöllistivät kaupungin tuella yhteensä 38 nuorta.

Ensi vuoden kesätyökampanjasta tiedotetaan kaupungin verkkosivuilla ja somekanavissa tammi-helmikuussa.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen kyselee kesätyöntekijän kuulumisia Rantapuistossa.

Lisätietoja:

Työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen, 040 194 6100, riikka.hytonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 1.9.2023 klo 13:22

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.