Äänekoskelle 9000 euroa ukrainalaislasten lastenkulttuurin tukemiseen

Jyväskylän Lastenkulttuuriverkosto Kulttuuriaitan jäsenkunta Äänekoski on mukana Lastenkulttuurikeskusten liiton Lastenkulttuuria ukrainalaispakolaisille toiminnassa. Toimintaa rahoittaa Suomen kulttuurirahasto ja sen myönnetyn rahoituksen kokonaissuuruus on 400 000 euroa. Äänekosken osuus on 9 000 euroa. 

Sotaa Suomeen paenneet ukrainalaisperheet saavat mahdollisuuden luovaan tekemiseen ja tunteiden purkamiseen Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoimassa valtakunnallisessa toiminnassa, jossa viikoittain tapaavat lapsi- tai perheryhmät pääsevät kokeilemaan erilaisia taidemuotoja. Samalla tarjoutuu tilaisuus luoda yhteyksiä ukrainalaisten ja suomalaisten välille. Äänekoskella toimintaa koordinoi Äänekosken kulttuuritoimi yhteistyössä Äänekosken perhekeskuksen, Ukraina-työryhmän sekä vastaanottokeskuksen kanssa. 

- Olen todella onnellinen ja kiitollinen Äänekoskella asuvien ukrainalaisten puolesta, että saimme tämän rahoituksen! Tämän rahoituksen turvin sotaa pakenevat lapset pääsevät käsittelemään tunteitaan taiteen keinoin ja saavat samalla työkaluja integroitua uuteen yhteisöön ja uuteen kieleen, Äänekosken kaupungin vs. kulttuurituottaja Heidi Kurtti sanoo. 

 Äänekoskella ryhmiä tulee ohjaamaan kokenut expressiivisiin taideterapiatekniikoihin perehtynyt  taidekasvattaja Hannele Torniainen.   

- Lähtökohtana on kuulla ryhmää ja tuoda näkyväksi heidän omaa kulttuuriaan ja ajatteluaan. Ryhmästä itsestään nouseva tieto, taito ja kulttuuri ovat keskeinen lähtökohta toiminnan sisällön rakentumiselle, Torniainen kertoo. 

Työpajoissa liikutaan joustavasti erilaisten luovien menetelmien välillä, jotka nousevat niin taidekasvatuksesta kuin osallistujien kulttuuriperinnöstä. Työpajojen sisältöinä ovat liike, musiikki, kuvataide, draama ja sekä mahdollisuuksien mukaan kirjoittamisen menetelmät. Toiminta käynnistyy lokakuun 2022 aikana, ja jatkuu viikoittaisena maaliskuuhun 2023. Suomen kulttuurirahaston tuki tavoittaa pakolaisperheitä ympäri Suomen Suomen Kulttuurirahaston 400 000 euron tuen ansiosta toiminta tavoittaa pakolaisperheitä ympäri Suomen kesään 2023 asti. Lastenkulttuurikeskukset järjestävät maksuttomia taideryhmiä eri puolilla Suomea joko omissa tiloissaan tai siellä, missä pakolaisperheet asuvat, esimerkiksi vastaanottokeskuksissa. Toimintaa saadaan toteutettua pääkaupunkiseudun kautta Joensuuhun ja Pohjanmaalle ja sieltä Keski-Suomen kautta Kemijärvelle ja Rovaniemelle asti. 

- Taide tuo ukrainan pakolaisille lohtua ja toivoa sekä väylän tunteiden käsittelyyn. Olemme lastenkulttuurikeskusten verkostona tästä hankkeesta äärimmäisen ylpeitä, sanoo Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta. Viikoittainen kokoontuminen taiteen äärellä tarjoaa tervetulleen hengähdystauon arkeen. Lapset saavat mieluisaa tekemistä eri taidemuotojen äärellä. Ryhmien toimintaa muokataan siihen osallistuvien lasten ja aikuisten toiveiden ja tilanteen mukaan. 

- Toiminta on jokaisella paikkakunnalla omanlaistaan. Osa perheistä toivoo toimintaa ukrainalaisryhmässä, osa taas yhteyksien luomista suomalaisten kanssa. Taide on ryhmissä yhteinen nimittäjä, Valta sanoo. Tuki mahdollistaa Suomeen tulleille ukrainalaisille perheille viikoittaisen kokoontumisen taiteen äärelle. 

Lisätietoja: 

Vs. kulttuurituottaja, Heidi Kurtti, 040 194 7982, heidi.kurtti@aanekoski.fi

https://lastenkulttuuri.fi/suomen-kulttuurirahastolta-400-000-euroa-ukrainalaislasten-taidetoimintaan

Uutinen julkaistu 6.10.2022

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023