Äänekosken kaupunki julkaisi Kestävän elämän oppaan asukkaille

”Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan kaupungin hyvinvointiin sillä, miten liikkuu ja kuluttaa”

Uusi Kestävän elämän opas on suunnattu kaikille Äänekosken asukkaille ja se löytyy sähköisenä kaupungin kotisivuilta. Oppaaseen on koottu helppoja keinoja arjen rutiinien tunnistamiseen sekä pieniin ja eri elämäntilanteisiin sopiviin muutoksiin kohti kestävämpää arkea. Oppaan myötä halutaan tarjota kokemus jokaisen oman toiminnan merkityksellisyydestä koko yhteiselle äänekoskelaiselle hyvinvoinnille.
oppaan kansikuva, äänekoski-printti

– Jopa 68 prosenttia kaikista kasvihuonepäästöistä syntyy tavallisessa arjessa, joten juuri pienillä, arkisilla teoilla on suuri merkitys ilmastotyön onnistumisessa. Tässä oppaassa esitellään niitä keinoja, joita jokainen meistä pystyy arjessaan toteuttamaan, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen kertoo.

– Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan kaupungin hyvinvointiin sillä, miten liikkuu ja kuluttaa.

”Sinä, äänekoskelainen, olet osa ratkaisua”

Jokaisen äänekoskelaisen arjen valinnat muodostavat kiertotalouden pohjan. Oppaan aiheet ovat ruoka, hankinnat, kuluttaminen ja ajankohtainen energiatehokkuus ja sähköllä säästäminen, sekä jätteiden kierrättäminen.

– Opas on kirjoitettu kivasti me-muodossa, eikä syyllistävään sävyyn, eivätkä ehdotukset ole mitään ääripään juttuja. Esimerkiksi työmatkoista osan voisi pyöräillä, kävellä tai kulkea kimppakyydein. Tai osan ruuista vaihtaa kasvipainotteiseksi. Myös tällaisilla toimilla on merkitystä, Hanna Ahonen kuvailee.

– Ja oppaan viimeinen aukeama on tiivistelmä kaikista keinoista, jos ei jaksa lukea sitä kokonaan, Ahonen vinkkaa.

Opas on Äänekosken kaupungin uuden, osallistavan strategian mukainen ja tukee sen eli Äänekoski-ilmiön toteuttamista. Oppaassa esitellään paikallisia ja konkreettisia esimerkkejä, kuten Äänekosken kaupungin kaikille avoin Piilolanniemen yhteisöpuutarha, joukkoliikenteen käyttöä edistävä "Äkilähtö" -kampanja, Äänekosken uusi kimppakyytipalvelu PiggyBaggy sekä ÄäneHubilla toimiva maksuton ja yhteisöllinen etätyötila.

– Ilmiö-sivuillahan ilmio.aanekoski.fi voi Jaa ideasi -lomakkeen kautta jättää oman ilmiöteon tai -idean, joten myös näistä kestävämmän arjen tekoja voi jokainen kirjoittaa sinne. Tekstit ja kuvat julkaistaan nimettömänä ja samalla voi osallistua arvontoihin.

– Oppaassa esitellään myös sitä, miten Äänekosken kaupunki mahdollistaa ja luo keinoja, jotta asukkaat voivat tehdä mahdollisimman kestäviä valintoja. Onhan Äänekosken kaupunki sitoutunut ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaan, olemme ensimmäinen keskisuomalainen Hinku-kunta ja tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030, Ahonen sanoo.

– Myös äänekoskelaisia kiinnostaa ympäristöasiat ja täällä asutaan niin, että kauniista ympäristöstämme halutaan pitää huolta.

“Yhdessä luomme elämää kestävän ympäristön ja yhteisön”

ilmastotiekarttapiirros

Oppaan lisäksi on julkaistu Elämän kestävä Äänekoski 2030 -ilmastotiekartta, jonka kautta konkreettisemmin ja mukavammin piirroskuvan avulla esitellään toimia, kuinka Äänekosken kaupunki toimillaan mahdollistaa asukkailleen kestävämmän arjen valinnat. Myös henkilöstölle on koottu ympäristöohjelman käsikirja kaupungin työntekijöille.

Sähköinen Kestävän elämän opas on kaikkien saatavilla kaupungin kotisivuilla, mutta sitä myös painatetaan pieni määrä. Paperisia oppaita tulee jakoon ja luettavaksi ainakin kirjastoihin ja uimahalleihin, ja sitä on jaossa myös Äänekoski Äksön Goes Green -tapahtumassa lauantaina 10.9.2022.

Oppaat asukkaille ja kaupungin työntekijöille sekä ilmastotiekartta on toteutettu osana Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanketta, joka päättyi heinäkuussa 2022. Oppaat ja kartan on toteuttanut mainostoimisto Sitrusmedia Oy.

Ympäristöasiat huomioidaan läpileikkaavasti kaikessa Äänekosken kaupungin toiminnassa uuden kaupunkistrategian mukaisesti. Esimerkiksi uuden hankintaohjeen mukaisesti myös kaupungin kaikissa hankinnoissa otetaan ympäristöasiat huomioon. 

Uusi hanke Elämän kestävä Äänekoski käynnistyy syyskuun 2022 alusta ja myös sen kautta ympäristö- ja ilmastoasioiden edistämistä kaupungissa jatketaan.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 68, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Äänekosken kaupungin Kestävän elämän opas asukkaille

Elämän kestävä Äänekoski 2030 -ilmastotiekartta

Uutinen julkaistu 17.8.2022

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.