Äänekosken kaupunki julkaisi Kestävän elämän oppaan asukkaille

”Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan kaupungin hyvinvointiin sillä, miten liikkuu ja kuluttaa”

Uusi Kestävän elämän opas on suunnattu kaikille Äänekosken asukkaille ja se löytyy sähköisenä kaupungin kotisivuilta. Oppaaseen on koottu helppoja keinoja arjen rutiinien tunnistamiseen sekä pieniin ja eri elämäntilanteisiin sopiviin muutoksiin kohti kestävämpää arkea. Oppaan myötä halutaan tarjota kokemus jokaisen oman toiminnan merkityksellisyydestä koko yhteiselle äänekoskelaiselle hyvinvoinnille.
oppaan kansikuva, äänekoski-printti

– Jopa 68 prosenttia kaikista kasvihuonepäästöistä syntyy tavallisessa arjessa, joten juuri pienillä, arkisilla teoilla on suuri merkitys ilmastotyön onnistumisessa. Tässä oppaassa esitellään niitä keinoja, joita jokainen meistä pystyy arjessaan toteuttamaan, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen kertoo.

– Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan kaupungin hyvinvointiin sillä, miten liikkuu ja kuluttaa.

”Sinä, äänekoskelainen, olet osa ratkaisua”

Jokaisen äänekoskelaisen arjen valinnat muodostavat kiertotalouden pohjan. Oppaan aiheet ovat ruoka, hankinnat, kuluttaminen ja ajankohtainen energiatehokkuus ja sähköllä säästäminen, sekä jätteiden kierrättäminen.

– Opas on kirjoitettu kivasti me-muodossa, eikä syyllistävään sävyyn, eivätkä ehdotukset ole mitään ääripään juttuja. Esimerkiksi työmatkoista osan voisi pyöräillä, kävellä tai kulkea kimppakyydein. Tai osan ruuista vaihtaa kasvipainotteiseksi. Myös tällaisilla toimilla on merkitystä, Hanna Ahonen kuvailee.

– Ja oppaan viimeinen aukeama on tiivistelmä kaikista keinoista, jos ei jaksa lukea sitä kokonaan, Ahonen vinkkaa.

Opas on Äänekosken kaupungin uuden, osallistavan strategian mukainen ja tukee sen eli Äänekoski-ilmiön toteuttamista. Oppaassa esitellään paikallisia ja konkreettisia esimerkkejä, kuten Äänekosken kaupungin kaikille avoin Piilolanniemen yhteisöpuutarha, joukkoliikenteen käyttöä edistävä "Äkilähtö" -kampanja, Äänekosken uusi kimppakyytipalvelu PiggyBaggy sekä ÄäneHubilla toimiva maksuton ja yhteisöllinen etätyötila.

– Ilmiö-sivuillahan ilmio.aanekoski.fi voi Jaa ideasi -lomakkeen kautta jättää oman ilmiöteon tai -idean, joten myös näistä kestävämmän arjen tekoja voi jokainen kirjoittaa sinne. Tekstit ja kuvat julkaistaan nimettömänä ja samalla voi osallistua arvontoihin.

– Oppaassa esitellään myös sitä, miten Äänekosken kaupunki mahdollistaa ja luo keinoja, jotta asukkaat voivat tehdä mahdollisimman kestäviä valintoja. Onhan Äänekosken kaupunki sitoutunut ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaan, olemme ensimmäinen keskisuomalainen Hinku-kunta ja tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030, Ahonen sanoo.

– Myös äänekoskelaisia kiinnostaa ympäristöasiat ja täällä asutaan niin, että kauniista ympäristöstämme halutaan pitää huolta.

“Yhdessä luomme elämää kestävän ympäristön ja yhteisön”

ilmastotiekarttapiirros

Oppaan lisäksi on julkaistu Elämän kestävä Äänekoski 2030 -ilmastotiekartta, jonka kautta konkreettisemmin ja mukavammin piirroskuvan avulla esitellään toimia, kuinka Äänekosken kaupunki toimillaan mahdollistaa asukkailleen kestävämmän arjen valinnat. Myös henkilöstölle on koottu ympäristöohjelman käsikirja kaupungin työntekijöille.

Sähköinen Kestävän elämän opas on kaikkien saatavilla kaupungin kotisivuilla, mutta sitä myös painatetaan pieni määrä. Paperisia oppaita tulee jakoon ja luettavaksi ainakin kirjastoihin ja uimahalleihin, ja sitä on jaossa myös Äänekoski Äksön Goes Green -tapahtumassa lauantaina 10.9.2022.

Oppaat asukkaille ja kaupungin työntekijöille sekä ilmastotiekartta on toteutettu osana Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanketta, joka päättyi heinäkuussa 2022. Oppaat ja kartan on toteuttanut mainostoimisto Sitrusmedia Oy.

Ympäristöasiat huomioidaan läpileikkaavasti kaikessa Äänekosken kaupungin toiminnassa uuden kaupunkistrategian mukaisesti. Esimerkiksi uuden hankintaohjeen mukaisesti myös kaupungin kaikissa hankinnoissa otetaan ympäristöasiat huomioon. 

Uusi hanke Elämän kestävä Äänekoski käynnistyy syyskuun 2022 alusta ja myös sen kautta ympäristö- ja ilmastoasioiden edistämistä kaupungissa jatketaan.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 68, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Äänekosken kaupungin Kestävän elämän opas asukkaille

Elämän kestävä Äänekoski 2030 -ilmastotiekartta

Uutinen julkaistu 17.8.2022

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023