Linkin maksuvyöhykkeitä on jatkossa kolme

Myös kausilippujen hintoihin tulee 3.6. maltillisia korotuksia, muut lippuhinnat eivät nouse.

Linkki-alueen laajentuessa maksuvyöhykkeet on määritelty uusiksi. Uusi maksuvyöhykejako mahdollistaa matkustuksen Linkin lipputuotteilla kaikkien seitsemän Linkki-kunnan (Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Toivakka, Äänekoski, Hankasalmi ja Petäjävesi) joukkoliikenteessä 3.6.2024 alkaen.

Maksuvyöhykkeiden määrä vaihtuu muutoksessa neljästä kolmeen. Uudet vyöhykkeet noudattavat pääosin kuntarajoja. Poikkeuksen muodostaa Jyväskylä, jonka alueella on kaikkia kolmea maksuvyöhykettä. Uudet maksuvyöhykkeet on vyöhykekarttaan (https://linkki.jyvaskyla.fi/aluelaajennus-2024) merkattu kirjaimin A, B ja C. Vyöhykkeet etenevät Jyväskylän keskustasta kohti toimialueen reunoja.

 • Jyväskylä               A, B, C
 • Laukaa                   B
 • Muurame               B
 • Äänekoski              C
 • Hankasalmi            C
 • Toivakka                C
 • Petäjävesi              C

Muutos ei edellytä toimia matkakortin käyttäjiltä

Muutos ei vaikuta Waltti-matkakorteilla matkustamiseen eikä edellytä matkakortin uusimista. Uudet maksuvyöhykkeet päivittyvät matkakorteille 3.6. automaattisesti ilman, että asiakkaan täytyy tehdä asian eteen jotain. Mikäli matkakortissa esiintyy ongelmia muutoksen jälkeen, kannattaa tilanteen selvittämiseksi olla mahdollisimman pian yhteydessä Linkki-palvelupisteeseen (Asemakatu 7, avoinna ma 10-17, ti-pe 10-16. puhelinpalvelu (014 569 4000) ma-pe 9-12.

Osalla entisistä Linkki-alueista maksuvyöhyke vaihtuu, ja se vaikuttaa lippuhintoihin. Esimerkiksi Korpilahdella, Tikkakoskella ja Laukaassa alueilla, joilla maksuvyöhyke vaihtuu C:stä B:ksi, matkustus on jatkossa edullisempaa. Toivakan sijainti uudella C-vyöhykkeelle aiheuttaa sen, että kausilippujen hinnat nousevat. Äänekoskella, Hankasalmella ja Petäjävedellä erityisesti kausilippumatkustuksen hinta laskee, kun Linkin liput tulevat 3.6. alkaen käyttöön.

Matkustaessa periaate on, että lipun tulee olla voimassa kaikilla niillä vyöhykkeillä, joiden kautta matka kulkee. Yhden vyöhykkeen lippu on hinnaltaan edullisin, kolmen vyöhykkeen lippu kallein. Maksuvyöhykkeet ja oman asuinpaikan tai lähipysäkin sijoittumisen niille voi tarkistaa kartasta https://linkki.jyvaskyla.fi/aluelaajennus-2024  tai reittioppaalta https://reittiopas.jyvaskyla.fi.

Kausilippujen hintamuutokset voimaan 3.6.

Koko uudella Linkki-alueella voi matkustaa Waltti-matkakortille ladattavalla kausilipulla ja arvolipulla. Myös Waltti Mobiili- ja Linkki-sovelluksista ostettu mobiililippu kelpaa jatkossa koko Linkki-alueen paikallis- ja seutuliikenteessä.

Kausilippujen (30 vrk, 90 vrk, 180 vrk tai vuosi) hintoihin tulee vyöhykemuutoksen yhteydessä korotukset. Tarkista lippujen uudet hinnat osoitteesta https://linkki.jyvaskyla.fi/sites/default/files/2024-05/linkin_lippuhinnasto_3.6.2024%20alkaen_0.pdf.

Käytetyimmän kausilipun 30 vrk hinnat ovat 3.6.2024 alkaen

 • 1 vyöhyke: aikuinen 58 € (ennen 57 €), nuori/opiskelija/seniori 41 € (ennen 40 €), lapsi 30 € (ennen 29 €)
 • 2 vyöhykettä: aikuinen 75 € (ennen 73 €), nuori/opiskelija/seniori 53 € (ennen 51 €), lapsi 39 € (ennen 37 €)
 • 3 vyöhykettä: aikuinen 95 € (ennen 83 €), nuori/opiskelija/seniori 68 € (ennen 58 €), lapsi 48 € (ennen 42 €)

Arvo- ja kertalippujen hinnat säilyvät 1.2.2024 voimaan tulleen hinnaston mukaisena. Vyöhykemuutos voi kuitenkin muuttaa arvo- ja kertalippujen hintaa niillä alueilla, joiden maksuvyöhyke vaihtuu.

Linkin kaikkia lippuja voi hyödyntää vihreillä Linkki-linja-autoilla ajettavassa joukkoliikenteessä. Liikennöitsijöiden väreissä ajettavissa seutubusseissa (esim. Petäjäveden suunnalla Matka Mäkelä Oy ja Laukaa-Äänekoski -suunnalla Koivuranta Oy) Linkki-hinnat koskevat vain mobiililippuja sekä Waltti-matkakortilla matkustusta (arvo- ja kausilippu), muiden lippujen hinnat noudattelevat Matkahuollon taksoja.

Lisätiedot: 

Palvelupäällikkö Kari Ström, p. 050 60943, kari.strom[a]jyvaskyla.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 7.6.2024 klo 14:24

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.