Kulttuuritoimen kausiohjelmassa monipuolisesti konsertteja

Mainoskuvassa nainen ja punainen taivas.
Äänekosken kulttuuritoimen syksyn 2023 kausiohjelmassa satsataan jälleen erityisesti laadukkaaseen rytmimusiikkitarjontaan. Esiintyjäkaartissa mm. kotimaisen poprockin kiintotähti Irina 14.12. sekä Äänekosken konserttiaan varten voimansa yhdistävä sisaruskaksikko Osmo ja Aili Ikonen torstaina 5.10. Kausiohjelman tapahtumiin on kaikilla Äänekosken 9. luokkalaisilla vapaa pääsy. Mahdollisuus nauttia laajasta kulttuuritarjonnasta on osa kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaa.

Irina on energisellä, monipuolisella ja hienolla tuotannollaan noussut yhdeksi kotimaisen poprockin kiintotähdeksi, jonka lähes kaikki julkaistut albumit ovat yltäneet platinakantaan. Energistä keikoistaan tunnettu Irina nauttii esiintymisistä ja suosittuna live-esiintyjänä hän on yksi ahkerimmin keikkailevista artisteista Suomessa.

Osmo Ikosen odotetulla feat. -kiertueella jokaisella kiertuepaikkakunnalla on mukana vieraileva esiintyjä. Äänekosken keikalla vierailija on Aili Ikonen. Molemmat tunnetaan häkellyttävän taitavina ja monipuolisina musiikin tulkitsijoina, jotka ovat tunnettuja monista yhteyksistä. Osmo Ikonen mm. Sunrise Avenuen kosketinsoittajana, Aili Ikonen laaja-alaisesti maamme huippuorkestereiden solistina.

Nuorta laulunkirjoittajasukupolvea edustavat Sonia ja Rosa Coste tuovat syyslomaviikon torstaille 19.10. sielukasta tarinankerrontaa ja modernia, tyylikästä pop -musiikkia.

Jyväskyläläinen Sonia Sonia on Jyväskylästä ponnistava, sielukkaalla lauluäänellään lumoava artistitulokas, joka säveltää ja sanoittaa kappaleensa itse. Bändin kanssa keikkaileva artisti seuraa lavalla intuitiota ja hyvää fiilistä, ja valloittaa yleisönsä kyvyllään luoda tunnemaailmoja musiikkinsa ja tekstiensä kautta.

Vuoden tulokas palkinnon Indie -gaalassa vuonna 2021 napannut rovaniemeläislähtöinen Rosa Coste on kasvanut hiphopin, rokin ja afrikkalaisen rytmimusiikin ympäröimänä. Hänen taustansa on kasvattanut hänestä kovatahtoisen kirjoittajan ja rentoutuneen esiintyjän. Suomenkielistä modernia r&b:tä tyylipuhtaasti tekevä Coste on lahjakas tarinankertoja ja luo musiikkinsa ystävien ympäröimänä.

Kansanmusiikkijuuria ja akustista sointia jazzin huipulta

Jazzin ystäville on luvassa makeaa mahan täydeltä. Kansainvälisiä tuulia tuovat Sir Garrison (Fin, Us) ja La Litanie of the Peaks (FR) torstaina 21.9.

Sami Leponiemen, Nathan Francisin ja Okko Saastamoisen muodostaman Sir Garrisonin musiikki heijastaa yhtyeen kunnioitusta luontoon sekä toisiinsa. Yhtye tuottaa akustista ja luonnonläheistä saundia, ja on yhtyeen jäsenten säveltämää.

The Litany of the Peaks (La Litanie des Cimes) on viulisti La Litanie des Cimes – eli huippujen litania – on viulisti Clément Janinet’n 2019 perustama akustinen trio, jossa hänen kanssaan soittavat klarinetisti Elodie Pasquier ja sellisti Bruno Ducret. Janinet’n repetitiiviselle musiikille sukua olevat sävellykset rakentuvat toisiinsa kietoutuneista rytmikudoksista, joiden lähtökohta löytyy yhtä hyvin amerikkalaisesta minimalismista kuin kansanmusiikista.

Aleksis Liukko Trio keskiviikkona 18.10. ja Aurora Hentunen Quintet torstaina 2.11. edustavat modernin suomalaisen jazzin kärkeä.

Aleksis Liukko on tunnetaan mm. Sointi Jazz Orchestran pianistina, säveltäjänä ja sovittajana sekä Laura Annika Quartetin pianistina. Liukon lisäksi triossa soittavat tämän hetken suomalaisiin kärkimuusikoihin kuuluvat basisti Mikael Saastamoinen (mm. Perussastamala, Katu Kaiku, Linda Fredriksson) ja rumpali Okko Saastamoinen (mm. OK:KO, SIR GARRISON, Arppa), jotka tuovat triolle vahvaa yhteissoittoa sekä luontevaa musiikillista kommunikaatiota.

Vuonna 2017 perustettu Aurora Hentunen Quintet on noussut muutamassa vuodessa pohjoismaisen jazzmusiikin kärkeen ja yhdeksi mielenkiintoisimmista kotimaisista jazzyhtyeistä.

Quintetin musiikissa kuuluvat soittajien persoonat rikkaana ja monipuolisena kokonaisuutena. Tunnelma liikkuu kappaleiden mukana tarinasta toiseen, herkistä pohjoisen sävelistä syviin ja tummiin aaltoihin, hyytäviltä Lapin tuntureilta kiireisille Amsterdamin kujille. Uudessa musiikissa keskitytään myös pandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamiin kokemuksiin, yksinäisyyteen ja toivoon.

Isänpäivän viikon torstaina 8.11. ohjelmassa on Teatteri Eurooppa Neljän uusi lastennäytelmä. Isäni on supermies -näytelmä perustuu Timo Parvelan veijarimaiseen kirjaan, jossa kymmenvuotiaan Lauri Virtasen isä väittää olevansa supermies ja syöksyy ympäri maapalloa torjumassa katastrofeja. Laurin äitikin muuttuu kissanaiseksi. Lisäksi yläkerrassa asuu pyörätuolissa istuva tyttö, joka haluaa paeta unimaailmoihin. Näytelmän ohjaa ja dramatisoi Antti Lattu.

Keskisuomalaista teatteri- ja musiikkiosaamista

Voimansa yhdistäneiden keskisuomalaisten kanteletaiturien Olga Kolarin ja Maria Ojanperän Globaali kantele -konsertti 21.9. tuo esiin modernia kanteleelle sävellettyä musiikkia. Globaali ja paikallinen, suomalainen ja kansainvälinen kohtaavat konsertissa toisensa.

Konsertissa kuullaan myös kaksi kantaesitystä sekä mielenkiintoinen kirjo kanteleelle sovitettua musiikkia mm. Astor Piazzollalta. Kantaesitykset ovat itävaltalaisen Mathias Schmidhammerin ja Karstulan pelimannisuvusta ponnistaneen Niilo Oikarin käsialaa.

Maria Ojanperä on musiikin maisteri ja musiikkipedagogi, joka opettaa kanteletta kanteleensoittoa Äänekoskella, Saarijärvellä ja Jyväskylässä. Olga Kolari on äänekoskelainen multi-instrumentalisti. Vierailevina muusikkoina Glassification-improvisaatioon osallistuvat Henry Kolari ja Arto Vidgren. Myös säveltäjä Mathias Schmidhammer saapuu Itävallasta seuraamaan teoksensa ensi-ilta.

Tapahtumatiedot

To 21.9. klo 19: Vapaat äänet kiertue: Sir Garrison (Fin, Us) ja La Litanie of the Peaks (FR). Painotalo, Mikkosali. Liput 22 /25 e

To 28.9. klo 19: Olga Kolari & Maria Ojanperä: Globaali Kantele. Suolahtisali. Liput 18 / 22 e

To 5.10. klo 19: Osmo Ikonen feat. Aili Ikonen. Suolahtisali. Liput 32 e

Ke 18.10. klo 19: Aleksis Liukko trio. Painotalo, Mikkosali. Liput 18 / 20 e

To 19.10. klo 19: Rosa Coste & Sonia. Painotalo, iso Sali. Liput 18 / 20 e

To 2.11. klo 19: Aurora Hentunen Quintet. Painotalo, Mikkosali. Liput 22 / 25 e

To 8.11. klo 19: Teatteri Eurooppa Neljä: Isäni on supermies. Painotalo, iso Sali. Liput 8 /10 e

To 14.12. klo 19: Irina. Painotalo, iso sali. Liput 27 /30 e

Ennakkoliput tapahtumiin myy Tiketti.

LISÄTIETOJA:

Vs. kulttuurituottaja
Heidi Kurtti
040 194 7982
heidi.kurtti@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 15.8.2023 klo 10:35

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.