Kulttuuritoimen kausiohjelmassa monipuolisesti konsertteja

Mainoskuvassa nainen ja punainen taivas.
Äänekosken kulttuuritoimen syksyn 2023 kausiohjelmassa satsataan jälleen erityisesti laadukkaaseen rytmimusiikkitarjontaan. Esiintyjäkaartissa mm. kotimaisen poprockin kiintotähti Irina 14.12. sekä Äänekosken konserttiaan varten voimansa yhdistävä sisaruskaksikko Osmo ja Aili Ikonen torstaina 5.10. Kausiohjelman tapahtumiin on kaikilla Äänekosken 9. luokkalaisilla vapaa pääsy. Mahdollisuus nauttia laajasta kulttuuritarjonnasta on osa kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaa.

Irina on energisellä, monipuolisella ja hienolla tuotannollaan noussut yhdeksi kotimaisen poprockin kiintotähdeksi, jonka lähes kaikki julkaistut albumit ovat yltäneet platinakantaan. Energistä keikoistaan tunnettu Irina nauttii esiintymisistä ja suosittuna live-esiintyjänä hän on yksi ahkerimmin keikkailevista artisteista Suomessa.

Osmo Ikosen odotetulla feat. -kiertueella jokaisella kiertuepaikkakunnalla on mukana vieraileva esiintyjä. Äänekosken keikalla vierailija on Aili Ikonen. Molemmat tunnetaan häkellyttävän taitavina ja monipuolisina musiikin tulkitsijoina, jotka ovat tunnettuja monista yhteyksistä. Osmo Ikonen mm. Sunrise Avenuen kosketinsoittajana, Aili Ikonen laaja-alaisesti maamme huippuorkestereiden solistina.

Nuorta laulunkirjoittajasukupolvea edustavat Sonia ja Rosa Coste tuovat syyslomaviikon torstaille 19.10. sielukasta tarinankerrontaa ja modernia, tyylikästä pop -musiikkia.

Jyväskyläläinen Sonia Sonia on Jyväskylästä ponnistava, sielukkaalla lauluäänellään lumoava artistitulokas, joka säveltää ja sanoittaa kappaleensa itse. Bändin kanssa keikkaileva artisti seuraa lavalla intuitiota ja hyvää fiilistä, ja valloittaa yleisönsä kyvyllään luoda tunnemaailmoja musiikkinsa ja tekstiensä kautta.

Vuoden tulokas palkinnon Indie -gaalassa vuonna 2021 napannut rovaniemeläislähtöinen Rosa Coste on kasvanut hiphopin, rokin ja afrikkalaisen rytmimusiikin ympäröimänä. Hänen taustansa on kasvattanut hänestä kovatahtoisen kirjoittajan ja rentoutuneen esiintyjän. Suomenkielistä modernia r&b:tä tyylipuhtaasti tekevä Coste on lahjakas tarinankertoja ja luo musiikkinsa ystävien ympäröimänä.

Kansanmusiikkijuuria ja akustista sointia jazzin huipulta

Jazzin ystäville on luvassa makeaa mahan täydeltä. Kansainvälisiä tuulia tuovat Sir Garrison (Fin, Us) ja La Litanie of the Peaks (FR) torstaina 21.9.

Sami Leponiemen, Nathan Francisin ja Okko Saastamoisen muodostaman Sir Garrisonin musiikki heijastaa yhtyeen kunnioitusta luontoon sekä toisiinsa. Yhtye tuottaa akustista ja luonnonläheistä saundia, ja on yhtyeen jäsenten säveltämää.

The Litany of the Peaks (La Litanie des Cimes) on viulisti La Litanie des Cimes – eli huippujen litania – on viulisti Clément Janinet’n 2019 perustama akustinen trio, jossa hänen kanssaan soittavat klarinetisti Elodie Pasquier ja sellisti Bruno Ducret. Janinet’n repetitiiviselle musiikille sukua olevat sävellykset rakentuvat toisiinsa kietoutuneista rytmikudoksista, joiden lähtökohta löytyy yhtä hyvin amerikkalaisesta minimalismista kuin kansanmusiikista.

Aleksis Liukko Trio keskiviikkona 18.10. ja Aurora Hentunen Quintet torstaina 2.11. edustavat modernin suomalaisen jazzin kärkeä.

Aleksis Liukko on tunnetaan mm. Sointi Jazz Orchestran pianistina, säveltäjänä ja sovittajana sekä Laura Annika Quartetin pianistina. Liukon lisäksi triossa soittavat tämän hetken suomalaisiin kärkimuusikoihin kuuluvat basisti Mikael Saastamoinen (mm. Perussastamala, Katu Kaiku, Linda Fredriksson) ja rumpali Okko Saastamoinen (mm. OK:KO, SIR GARRISON, Arppa), jotka tuovat triolle vahvaa yhteissoittoa sekä luontevaa musiikillista kommunikaatiota.

Vuonna 2017 perustettu Aurora Hentunen Quintet on noussut muutamassa vuodessa pohjoismaisen jazzmusiikin kärkeen ja yhdeksi mielenkiintoisimmista kotimaisista jazzyhtyeistä.

Quintetin musiikissa kuuluvat soittajien persoonat rikkaana ja monipuolisena kokonaisuutena. Tunnelma liikkuu kappaleiden mukana tarinasta toiseen, herkistä pohjoisen sävelistä syviin ja tummiin aaltoihin, hyytäviltä Lapin tuntureilta kiireisille Amsterdamin kujille. Uudessa musiikissa keskitytään myös pandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamiin kokemuksiin, yksinäisyyteen ja toivoon.

Isänpäivän viikon torstaina 8.11. ohjelmassa on Teatteri Eurooppa Neljän uusi lastennäytelmä. Isäni on supermies -näytelmä perustuu Timo Parvelan veijarimaiseen kirjaan, jossa kymmenvuotiaan Lauri Virtasen isä väittää olevansa supermies ja syöksyy ympäri maapalloa torjumassa katastrofeja. Laurin äitikin muuttuu kissanaiseksi. Lisäksi yläkerrassa asuu pyörätuolissa istuva tyttö, joka haluaa paeta unimaailmoihin. Näytelmän ohjaa ja dramatisoi Antti Lattu.

Keskisuomalaista teatteri- ja musiikkiosaamista

Voimansa yhdistäneiden keskisuomalaisten kanteletaiturien Olga Kolarin ja Maria Ojanperän Globaali kantele -konsertti 21.9. tuo esiin modernia kanteleelle sävellettyä musiikkia. Globaali ja paikallinen, suomalainen ja kansainvälinen kohtaavat konsertissa toisensa.

Konsertissa kuullaan myös kaksi kantaesitystä sekä mielenkiintoinen kirjo kanteleelle sovitettua musiikkia mm. Astor Piazzollalta. Kantaesitykset ovat itävaltalaisen Mathias Schmidhammerin ja Karstulan pelimannisuvusta ponnistaneen Niilo Oikarin käsialaa.

Maria Ojanperä on musiikin maisteri ja musiikkipedagogi, joka opettaa kanteletta kanteleensoittoa Äänekoskella, Saarijärvellä ja Jyväskylässä. Olga Kolari on äänekoskelainen multi-instrumentalisti. Vierailevina muusikkoina Glassification-improvisaatioon osallistuvat Henry Kolari ja Arto Vidgren. Myös säveltäjä Mathias Schmidhammer saapuu Itävallasta seuraamaan teoksensa ensi-ilta.

Tapahtumatiedot

To 21.9. klo 19: Vapaat äänet kiertue: Sir Garrison (Fin, Us) ja La Litanie of the Peaks (FR). Painotalo, Mikkosali. Liput 22 /25 e

To 28.9. klo 19: Olga Kolari & Maria Ojanperä: Globaali Kantele. Suolahtisali. Liput 18 / 22 e

To 5.10. klo 19: Osmo Ikonen feat. Aili Ikonen. Suolahtisali. Liput 32 e

Ke 18.10. klo 19: Aleksis Liukko trio. Painotalo, Mikkosali. Liput 18 / 20 e

To 19.10. klo 19: Rosa Coste & Sonia. Painotalo, iso Sali. Liput 18 / 20 e

To 2.11. klo 19: Aurora Hentunen Quintet. Painotalo, Mikkosali. Liput 22 / 25 e

To 8.11. klo 19: Teatteri Eurooppa Neljä: Isäni on supermies. Painotalo, iso Sali. Liput 8 /10 e

To 14.12. klo 19: Irina. Painotalo, iso sali. Liput 27 /30 e

Ennakkoliput tapahtumiin myy Tiketti.

LISÄTIETOJA:

Vs. kulttuurituottaja
Heidi Kurtti
040 194 7982
heidi.kurtti@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 15.8.2023 klo 10:35

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023