Kummivaltuutetut ovat nyt Äänekosken nuorisovaltuuston tukena

Teemme kaikki yhdessä työtä Äänekosken kehittämiseksi”

Jere Tuhkanen seisoo kaupungintalon edessä vaakunan alla
Äänekoskella nuoria kiinnostaa vaikuttaminen! Nuorisovaltuustoon oli keväällä uusi haku ja hakemuksia saatiin peräti 21 kappaletta. 

Kaikki halukkaat pääsevät toimintaan mukaan ja uusi nuorisovaltuusto hyväksyttiin 29.5.2023 kokouksessa. Nuorisovaltuuston uusi kausi alkaa kesäkuussa ja kokoukset jatkuvat kesätauon jälkeen elokuussa.

Äänekosken kaupunginhallitus päätti lokakuussa 2022, että Äänekoskelle perustetaan nuorisovaltuuston tueksi kummijärjestelmä. Helmikuussa 2023 kaupunginhallitus hyväksyi kummijärjestelmää koskevan toimintamallin ja valtuustoryhmät valitsivat edustajansa kummeiksi. Nuorisovaltuuston toive oli, että jokaisesta puolueesta tulisi mukaan vähintään yksi valtuutettu.

– Painotamme kummitoiminnan puolueettomuutta, koska nuorisovaltuusto on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Toivomme kummeilta, että he voivat tarvittaessa auttaa, huomaavat epäkohtia sekä ideoivat uutta yhdessä nuorten kanssa. Teemme kaikki yhdessä työtä Äänekosken kehittämiseksi, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jere Tuhkanen linjaa.

Kummijärjestelmästä tukea ja apua

Äänekoskella nuorisovaltuuston kummeja on yksi henkilö jokaisesta valtuustoryhmästä eli tällä hetkellä kahdeksan. Nuorisovaltuusto toivoo kummeilta intoa ja mielenkiintoa nuorisovaltuuston kehittämistä kohtaan.

– Tänä keväänä kokouksiin on osallistunut lähes kaikki kummivaltuutetut. Ja muutosta on jo saatu yhdessä aikaiseksi, sillä monella äänekoskelaisella kaksoistutkinnon opiskelijalla meni aikaisemmin tunnit hankalasti päällekkäin, niin kummit laittoivat asiaa eteenpäin ja asiaa yritetään nyt parantaa. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asiaa toukokuun kokouksessaan, Tuhkanen kiittää.

– Kummijärjestelmän onnistunut toteutus voikin parhaimmillaan luoda kaupungin ja nuorten välille kiinteän ja jatkuvan yhteyden, jonka ansiosta nuorisovaltuuston osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet kaupungin toimielinten käsittelemiin asioihin vakiintuvat korkealle tasolle, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä näkee.

Nuvasta hyvää oppia eteenpäin

Äänekosken nuorisovaltuusto edistää kaupungin kehittämistä nuorten näkökulmasta ja lisää vuoropuhelua ja yhteistyötä kaupungin ja nuorten välillä. Nuorisovaltuusto toimii nuoria koskevien asioiden asiantuntijoina. Se valmistelee ja toteuttaa aloitteita ja esityksiä.

Äänekosken nuorisovaltuustoon kuuluu vähintään kymmenen ja enintään 20 nuorisovaltuutettua. Nuorisovaltuuston jäseneksi voidaan valita Äänekoskella asuva tai opiskeleva henkilö, joka täyttää nuorisovaltuuston toimikauden aikana vähintään 13 vuotta, mutta ei ole valittaessa 20 vuotta täyttänyt.

Valinnoissa huomioidaan, että jokaisesta oppilaitoksesta olisi mukana edustajia, jotta nuorisovaltuuston kokoonpano edustaisi mahdollisimman laajasti äänekoskelaisia nuoria. Nuorisovaltuustossa on nyt mukana nuoria Äänekosken keskustasta ja Suolahdesta.

Tämän kevään ylioppilas Jere Tuhkanen aloitti puheenjohtajana ensimmäisenä kautenaan nuorisovaltuustossa. Tuhkanen haaveilee eduskuntavaaliehdokkuudesta joskus tulevaisuudessa ja vaikuttamistyö kiinnostaa. Hän uskoo, että nuorisovaltuustosta saa sille hyvää pohjaa. Nuoret voivat vaikuttaa asioihin myös mm. oppilaskuntatyöskentelyn kautta.

Nuorisovaltuusto kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Nuorisovaltuutetut osallistuvat valtuuston, kaupunginhallituksen, lautakuntien ja työryhmien kokouksiin sekä muihin kaupungin tilaisuuksiin ja kokouksista maksetaan kokouspalkkio.

Tuhkanen on ollut mukana kaikissa kaupungin valtuuston kokouksissa.

– Valtuustossa seuraaminen on ollut lähinnä passiivista, lautakunnissa asioiden ilmaiseminen on helpompaa, Tuhkanen sanoo.

– Äänekoskella pitäisi satsata enemmän nuorisopsykologin palveluihin sekä entistä monipuolisempiin harrastusmahdollisuuksiin ja nuorten tapahtumiin. Osallistavia tapahtumia nuorille voisi olla jatkossakin.

Lisätietoja:

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja, Jere Tuhkanen, 045 196 1610, jere.tuhkanen@aanekoski.fi

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä, 040 823 7921, aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Äänekosken nuorisovaltuuston kummijärjestelmän toimintamalli löytyy täältä.

Uutinen julkaistu 2.6.2023, muokattu 2.8.2023 klo 12:30

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.