Äänekosken strategiasta halutaan ilmiö, jota tekevät ja toteuttavat kaikki

Äänekosken ”ilmiömäistä” strategiatyötä jatkettiin keskiviikkona 24.11. kaupunginvaltuuston toisella strategiaseminaarilla. 

Äänekoski on kutsunut myös kaupunkilaiset ennennäkemättömän vahvasti mukaan strategiatyöhön ja strategiaa laaditaan avoimemmin kuin koskaan. Tavoitteena on, että valmista strategiaa ja sen onnistumista voitaisiin myös mitata ja tehdä se kaikille näkyväksi. 

Kaupunkilaisten rooli on siis iso paitsi strategian laatimisprosessissa, myös sen toteutumisessa.

Strategiatyön pohjaksi äänekoskelaisille ja erikseen myös nuorille kohdistettuihin kyselyihin saatiin yli tuhat vastausta. Hiljattain myös yrityksille tehtiin kysely ja lisää yritysten terveisiä strategiatyöhön saadaan 2.12. järjestettävässä Elinkeinoelämän foorumissa. 

Aidosti avoin

Asukkaiden kuulemisessa työkaluna toimii strategiamedia, Äänekoski-ilmiö -niminen verkkosivusto. Sivustolla voi osallistua kirjoittamalla oman visionsa sekä seurata työn etenemistä haastattelujen ja Äänekosken vahvuuksia ja ylivoimatekijöitä esittelevien sisältöjen, kuten oman kylän pilapiirtäjä Martti Hännisen töiden kautta. Esille pääsevät myös Äänekosken asukkaat.

Äänekoski-ilmiö -sivustolla voi kirjoittaa omat terveisensä mukaan strategian suunnitteluun ja lukea myös muiden jättämiä kommentteja. 

Paperilla terveiset strategiatyötä varten voi jättää Äänekosken kirjastoissa oleviin palautelaatikoihin. Kaupunginvaltuutettujen toiveen mukaan palautelaatikot tuodaan myöhemmin myös uimahalleihin. Laatikoihin voi jättää terveisiä jouluviikolle 20.12. saakka.

Tavoitteena ymmärrettävä ja inspiroiva työkalu

Kaupunkistrategia tehdään ennen kaikkea asukkaita varten. 

Se on kaupungin johtamista ohjaava työkalu ja pohjana kaikessa päätöksenteossa. Strategiatyössä etsitään Äänekosken vahvuuksia ja mietitään, kuinka niitä voidaan vahvistaa. Strategiassa asetetaan yhteiset tavoitteet, joita kohti tavoitellaan. 

Äänekosken kaupunkistrategian laatii kaupunginvaltuusto ja tavoitteena on, että valtuusto hyväksyy sen helmikuun 2022 kokouksessaan. Tällä kertaa strategia tehdään pidemmälle aikavälille aina vuoteen 2028 asti, mutta sitä voidaan matkan varrella tarvittaessa päivittää.

Strategiatyötä tehdään näkyväksi aanekoskiilmio.fi -sivustolla sekä sosiaalisessa mediassa kaupungin tileillä ja hashtagilla #aanekoskiilmio. Keskusteluun voi osallistua myös lisäämällä omiin sosiaalisen median päivityksiin #aanekoskiilmio. 

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 020 632 2010, matti.tuononen@aanekoski.fi

Valtuutetut keskustelevat strategiaseminaarissa.
Strategiaa tehdään yhdessä.
Strategiaa tehdään yhdessä.

Äänekosken ”ilmiömäistä” strategiatyötä jatkettiin 24.11. kaupunginvaltuuston toisella strategiaseminaarilla. Tavoitteena on, että valtuusto hyväksyy strategian helmikuun 2022 kokouksessaan.

Uutinen julkaistu 25.11.2021

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023