TE-palvelut siirtyvät kuntiin vuonna 2025

Äänekoskella 2-vuotias työllisyyden kuntakokeilu on tuonut hyviä tuloksia

Eduskunta on hyväksynyt lain julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisvastuun siirtämisestä kunnille 1.1.2025 alkaen. Äänekoskella on valmistauduttu uudistukseen Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilun kautta jo kahden vuoden ajan. TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025.
Juhlakahvit

Äänekosken kuntakokeilun työntekijät juhlivat 2-vuotista kuntakokeilun taivalta kakkukahvein. Kuvassa vastaava valmentaja Anja Rein ja omavalmentaja Erkki Savela.  – Olemme tyytyväisiä onnistumisista, joita olemme työllisyyden hoidossa saavuttaneet. Meillä on halu auttaa kuntalaisiamme, se on meidän kantava voima, työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen iloitsee.

Se, mitä muutos tarkoittaa käytännössä Äänekoskella, riippuu Keski-Suomeen muodostettavista työllisyyden yhteistoiminta-alueista. Työllisyyden tehtävät vastaanottavalla alueella tulee olla vähintään 20 000 henkilön työvoimapohja eli yksin Äänekoski ei voi toimia. Keski-Suomen kunnat neuvottelevat parhaillaan yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta ja päätökset tehdään tämän vuoden aikana.

– Toivomme tietenkin, että tulevaisuudessa meidän Äänekosken hyvät työllisyyspalvelut säilyisivät ennallaan ja vielä kehittyisivät edelleen, työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen sanoo.

Äänekoskella kuntakokeilusta hyviä tuloksia

Suurin osa äänekoskelaisista työnhakijoista saa tukea työnhakuun jo nyt Äänekosken kaupungin omavalmentajilta käynnissä olevan kuntakokeilun kautta. Äänekoski on ollut kuntakokeilussa mukana nyt kaksi vuotta ja kuntakokeilun ”syntymäpäiviä” juhlistettiin Äänekoskella työntekijöiden kesken kakkukahveilla.

– Olemme tyytyväisiä onnistumisista, joita olemme työllisyyden hoidossa Äänekoskella saavuttaneet. Olemme pystyneet vastaamaan myös meidän työnantajien tarpeisiin, Riikka Hytönen iloitsee.

Äänekosken onnistumisesta kertoo mm. kuntakokeilun aikana jatkuvasti alentunut työllisyysprosentti sekä pienentynyt työmarkkinatuen maksuosuus, mikä on tuonut Äänekosken kaupungille säästöjä. Viimeisimmät työllisyystilastot ovat tammikuulta, jolloin Äänekosken työttömyysprosentti oli 12,7. Työmarkkinatukea on maksettu enimmillään 138 000 euroa vuodessa, kun viime vuonna se oli alimmillaan 88 000 euroa.

– Tammikuussa Äänekoskella työttömiä työnhakijoita oli 1 032 ja parhaimmillaan viime vuonna 857, eli olemme menneet alle tuhannenkin. Pahin tilanne oli vuonna 2015, kun meillä työttömiä työnhakijoita oli jopa yli 1 900. Nyt työttömyysprosentti alkaa meillä usein 10:llä, kun vuonna 2020 se oli peräti 19 prosenttia. Nyt olemme olleet tilaistoissa pitkään lähellä Keski-Suomen keskiarvoa, Hytönen kuvailee.

Myös nuorten työttömyyttä on saatu Äänekoskella kitkettyä voimakkaasti - ja lähes puolitettua. Kesäkuussa alle 25-vuotiaita työttömiä oli 192 ja nyt tammikuussa 133.

Omavalmentajan työssä kantaa auttamisenhalu

Äänekosken kaupungin kuntakokeilussa työskentelee 10 omavalmentajaa, ja heistä osa tekee myös kunnan tehtäviä. Äänekoskella omavalmentajat tavoittaa helposti ja apua saa matalalla kynnyksellä. Hyvästä palvelusta kertoo osin sekin, että Äänekosken kaupungintalon työllisyyden toimipiste on ilman ajanvarausta avoinna joka arkipäivä klo 9-15.

– Meidän henkilöstömme osaamis- ja koulutustaso on korkea. Olemme saaneet purettua aiemmin kertynyttä työjonoa valtavasti. Meillä on halu auttaa kuntalaisiamme, se on meidän kantava voima, Riikka Hytönen sanoo.

Hytösen kokemuksen mukaan uusi asiakaspalvelumalli on osoittautunut toimivaksi: kun ihmiset aktivoituvat työnhakuun, niin on niitä töitä saatukin.

– Asiakkaamme ovat tosi ihania ja mukavia, töitä on haettu ja saatu, tai heitä on voitu auttaa muuten. Alueellamme on paljon hyviä työnantajia ja yrityksiä, joihin halutaan lähteä töihin. Varsinkin meidän nuorten pitäisi saada mahdollisimman nopeasti työelämään kiinni. Yksi tärkeä tavoite on myös saada kaikille työnhakijoille ammatillinen koulutus, Hytönen listaa.

Sotaa Suomeen paenneet ukrainalaiset siirtyivät työllisyyspalveluiden osalta kuntakokeilun asiakkaiksi maaliskuun alusta. Äänekoskella maahanmuuttajien työllisyyspalvelut ostetaan tällä hetkellä Jyväskylän kaupungilta.

Lisätietoa:

Työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen, 040 194 6100, riikka.hytonen@aanekoski.fi

Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta https://tem.fi/te-palvelut-2024-uudistus

Uutinen julkaistu 10.3.2023, muokattu 24.4.2023 klo 11:29

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023