Den kommunala konsumtionens koldioxidavtryck fastställdes för första gången i Kulma-projektet
En bredare kunskapsbas stöder Tänekoskibornas resa mot koldioxidneutralitet
Äänekoski har fastställt utsläppen av växthusgaser som orsakas av Äänekoskibornas konsumtion, det vill säga koldioxidavtrycket. Utsläpp av växthusgaser orsakade av invånarnas konsumtion har nu beräknats för första gången. Undersökningen genomfördes som en del av Kulma-projektet, där Vihreya Uusiutuva Äänekoski deltog. Den beräknade de jämförbara koldioxidavtryckssiffrorna för 15 kommuner för år 2020. Den konsumtionsbaserade koldioxidavtrycksberäkningen kommer att fortsätta och motsvarande siffror kommer att erhållas härnäst för 2022. Utsläppsövervakning gör det möjligt att utvärdera effektiviteten av lokala åtgärder som syftar till minskningar .
Den genomförda förbrukningsbaserade beräkningen är unik i Finland. De som är involverade i projektet fungerar som verkliga pionjärer för ny information. Globalt finns det bara ett fåtal kommuner som systematiskt och tillförlitligt följer upp konsumtionsutsläppen.


År 2020 var Äänekoskis konsumtionsutsläpp av växthusgaser totalt 9,15 t CO2-eq per invånare. Utsläppen av växthusgaser per invånare orsakade av konsumtionen av kommunerna som deltog i projektet var i genomsnitt 8,7 ton CO2-ekv.
Det är också möjligt att se de beräknade siffrorna per delsektor. I det här fallet stack de viktigaste källorna till konsumtionsutsläpp ut i Äänekoski:
• mat (38,5 kt CO2-eq)
• personbilstrafik (34,9 kt CO2-eq)
• den privata sektorns konsumtion av varor och tjänster (25,9 kt CO2-ekv.)
• olja, naturgas och vedeldning (25,0 kt CO2-eq).
Olika beräkningar ger en mer heltäckande bild av kommunala utsläpp
Utgångspunkten för den nya beräkningen är att produkter och tjänster ofta konsumeras på en annan plats än där de produceras. När vi talar om kommunala utsläpp av växthusgaser menar vi ofta utsläpp av växthusgaser beräknade med hjälp av regionala utsläppsberäkningsmodeller.
Regionala utsläppsberäkningsmodeller (t.ex. Hinku-beräkning) täcker i huvudsak de utsläpp som följer av kommunens energiförbrukning och avfallshantering, samt andra utsläpp som förekommer i kommunens geografiska område. Till exempel är fabriksutsläppen koncentrerade där fabriken är verksam.
Den konsumtionsbaserade modellen bedömer vilken typ av utsläpp, till exempel papper som produceras i Äänekoski orsakar i Esbo, där produkten konsumeras.

– De nya resultaten synliggör de utsläpp som orsakas av kommuninvånarnas verksamhet som faller utanför den traditionella kommunala utsläppskalkylen. En bredare kunskapsbas stödjer kommunernas klimatarbete, där olika åtgärder syftar till att påverka även konsumenternas val, projektets projektledare Emma Liljeström berättar.
- Resultaten av Kulma-projektet, som en del av det redan genomförda klimatarbetet, hjälper till att övervaka, planera och styra nya aktiviteter i Äänekoski, projektledare för Vihreä Uusiutuva Äänekoski-projektet Sirpa Kortelainen Mer.
– Äänekoskis styrka är särskilt viljan att ta hänsyn till de boendes synpunkter i klimatarbetet och involvera alla i utvecklingen av området. Vi kan påverka utsläppen med ett starkt samarbete mellan stad, företag och medborgare, fortsätter Kortelainen.
– Det var fantastiskt att få vara med i det här pionjärarbetet. Inkluderingen av mat i beräkningen möjliggjordes av det underbara samarbetet med S-gruppen och vårt långvariga forskningsarbete kring ämnet, Luonnonvarakeskus Lukes specialforskare Juha-Matti Enbärsträdjag sammanfattar.
Undersökningsutförare och kontaktpersoner
Beräkningen utfördes av Sitowise Oy tillsammans med Naturresurscentrum. Projektet finansierades av de deltagande kommunerna och Stiftelsen Hållbara Lahtis. I Äänekoski finansierades deltagandet av projektet Green Renewable Äänekoski.
Mer information om projektet och dess resultat finns: Sitowise, Luke 2022 https://www.sitowise.com/fi/uutiset/kuntien-kulutuksen-hiilijalanjalki-selvitettiin-ensimmaista-kertaa
Kulma projekt kommunrapport Äänekoski
Emma Liljeström, emma.liljestrom@sitowise.com
Juha-Matti Katajajuuri, juha-matti.katajajuuri@luke.fi
Sirpa Kortelainen, sirpa.kortelainen@aanekoski.fi




Nyheter publicerade 8.2.2022, ändrad den 27.4.2023/10/26 kl. XNUMX:XNUMX