Trafikstockningarna har lättat på sysselsättningsområdet i Norra Mellersta Finland och vardagen går redan bra.
Efter den historiska TE-reformen var tjänsterna i den nya sysselsättningsregionen Norra Mellersta Finland överbelastade i början av året. Nu går vardagen bra och kunderna betjänas smidigt. Informationssystem och telefonservice fungerar också bra. Det finns fortfarande förseningar i betalningarna, men resurser har tillsatts för att hantera dem.
Kundtjänst på ett bra sätt
– Samtal från arbetssökande och arbetsgivarkunder inom anställningsområdet kan i allmänhet besvaras eller återsändas inom samma dag. Vi har kunnat genomföra inledande intervjuer med arbetssökande inom de tidsfrister som lagen fastställer, Anställningschef Riikka Hytönen berättar.
– Förfrågningar om kundkontakt kan behandlas inom deadlines. Likaså är arbetslöshetsskyddsärenden väl omhändertagna, servicechef Heidi Varhe Mer.
Telefontjänsten tar emot cirka 50 samtal dagligen. Till sysselsättningsområdet kommer cirka 15 nya kunder varje dag.
Antalet kontaktförfrågningar från kunder inom invandrararbetsområdet är rimligt och vi kan hantera nya kunder och a-kassautdrag.
Förändringssäkerhetssituationer växer snabbt. Förändringsförhandlingarna som inleddes i regionen i januari berör närmare 600 anställda.
– De ökade trygghetssituationerna i hela arbetsområdet upptar oss nu ganska mycket och arbetsgivarna får vägledning och service av oss. Vi har en eftersläpning av betalningar, men startmedel för nya företagare betalades ut den sista januari som planerat, säger Riikka Hytönen.
Från och med nu kommer startpengarna att betalas ut en gång i månaden, antingen den 15:e i månaden eller i slutet av månaden, vilket innebär att de kommer att tas ut en månad i taget. När det gäller utbetalning av startpengar ligger sysselsättningsområdet i tid.
Det finns fortfarande förseningar i lönebidragsutbetalningarna, men resurserna har utökats och ansökningar för oktober 2024 behandlas just nu. Diskretionära kostnadsersättningar har också redan behandlats.
– Vi har inte haft så många problem med systemen. Experter har också hyllat den goda lagandan och att hjälp alltid finns tillgänglig när det behövs, säger Heidi Varhe.
Personalen stöds aktivt i förändringen, veckovisa arbetssituationsöversikter organiseras och annat stöd för det dagliga arbetet finns. För anställda, t.ex. konsultmöjligheter inom arbetslöshetsskydd, lagen om arbetsförmedling, och oberoende studier. Delvis distansarbete är nu också möjligt.
Organisationen pågår fortfarande.
Avtalsförhandlingarna om över 60 anställda i Norra Mellersta Finlands arbetsområde pågår fortfarande, fler rekryteringar kommer och organisationen av arbetsområdet är fortfarande i ett tidigt skede.
– Vi hanterar för närvarande kundrelationer gemensamt och kunderna har för närvarande ingen egen utsedd kontaktperson. När sysselsättningsområdet äntligen är organiserat övergår vi till vår egen personliga experts modell. Vi betjänar nu kunderna huvudsakligen per telefon, och ännu inte ansikte mot ansikte i kommuner efter överenskommelse, anställningsregionsdirektör Tiina Maenpaa berättar.
Arbetsregion Norra Mellersta Finland har nu öppnat egna sociala mediekanaler på Facebook, Instagram och LinkedIn. Det är värt att följa dem och din kommuns sociala mediekanaler för aktuella sysselsättningsområdesbesked.
På grund av systemförändringar kan vi ännu inte skicka masstextmeddelanden och e-postmeddelanden direkt till kunder. Kunder har fått phishing-mejl i anställningsområdets namn. Arbetsområden skickar inte meddelanden med länkar som kräver att du loggar in med dina bankuppgifter.
Äänekoski stad är ansvarig kommun för 13 kommuners sysselsättningsområde, så återkoppling på sysselsättningsområdets verksamhet kan lämnas i stadens elektroniska återkopplingstjänst kl. aanekoski.fi/palaute.
Från och med början av år 2025 erbjuder arbetsregion Norra Mellersta Finland lagstadgade arbetsförmedlingar i Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudaa, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari och Äänekoski. Kommuner kan också ha olagliga arbetsförmedlingar för sina egna invånare, företag och arbetsgivare.
– Vi har ett nära samarbete med kommunerna. Ett sömlöst samarbete och ett bra samspel mellan kommuner och sysselsättningsområdet är av största vikt, säger Tiina Mäenpää.
Mer information:
Nyhet publicerad, ändrad 13.2.2025 kl 13:00