Kotoutumisen tavoitteena on saada Äänekoskesta uusi koti

Äänekosken kaupungin kotoutumisen palveluissa palvellaan maahanmuuttaneita ja vieraskielisiä asukkaita ja uusia kuntalaisia. Äänekoskella tarjotaan kotoutumispalveluja laajasti ja valtiolta saadaan toiminnalle rahoitus. Tavoitteena on, että tulijat pääsevät sisään suomalaiseen yhteiskuntaan ja jäävät asumaan Äänekoskelle. Kotoutumispalveluilla rakennetaan maahanmuuttaneiden tulevaisuutta ja tulevaisuudennäkymiä ja halutaan lisätä heidän osallisuutta. Varsinkin lapsiperheille Äänekoski on upea paikka asua.

Ukrainalaisten tulon myötä Maahanmuuttovirasto perusti Äänekoskelle vastaanottokeskuksen vuonna 2022 ja sen toiminta loppui viime vuodenvaihteessa. Lakimuutosten ja vastaanottokeskuksen lopettamisen myötä Äänekosken kaupungin omat kotoutumisen palvelut ovatkin nyt merkittävämmässä roolissa kuin aikaisemmin.

– Kun vastaanottokeskus sulki ovet Äänekoskella viime vuoden lopulla, kaupungin tarjoaman yleisen ohjauksen ja neuvonnan tarve hiukan lisääntynyt, mutta odotimme kyllä isompaa ryntäystä. Ukrainalaisilla on täällä erittäin hyvät verkostot keskenään ja hyvää koulutustaustaa, joten he osaavat hakea hyvin tietoa myös itsenäisesti, maahanmuuttokoordinaattori Titta Veijanen kertoo.

Äänekoskella on sekä ukrainalaisia että kiintiöpakolaisia eri maista. Viime vuonna täällä oli 604 vieraskielistä asukasta, ja heistä noin 270 on parhaillaan meneillään kahden vuoden kotoutumisaika. Äänekosken asukasluvusta ulkomaalaistaustaisten osuus on 3,4 prosenttia.

Kotoutumisen alkuvaiheen asiakkailla on kunnassa samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin asukkailla. Suurin osa Ukrainasta tulleista on hakenut kotikuntamerkintää ja ovat Äänekosken asukkaita. Pelkästään syksyn aikana kotikuntaa haki sata ukrainalaista.

Kodiksi Äänekoski

Äänekosken kaupunki tarjoaa maahanmuuttaneille kotoutumislain mukaisia palveluita Suomeen ja Äänekoskelle asettautumiseen. Ohjaus ja neuvonta on tarkoitettu kaikille vieraskielisille, oli sitten pakolainen, työssä käyvä tai vaikka perheenjäsenenä Suomeen tullut. Kunnat saavat kotoutumiseen valtiolta laskennallisia korvauksia kolmen tai neljän vuoden ajan, eli palvelu ei ole omilta asukkailta pois, vaan päinvastoin.

Kaupungin kotoutumispalveluissa on kolme työntekijää ja lisäksi Koskelan kautta järjestetään maahanmuuttoneuvontaa kahden ohjaajan voimin. Maahanmuuttaneiden neuvontapiste on auki ilman ajanvarausta kahtena päivänä viikossa Perhekeskus Kerkän tiloissa Koulunmäellä. Käytössä tulkkipalvelut ja työntekijät osaavat venäjää, thain ja englannin kieltä.

Kotoutumispalvelujen lisäksi myös muut kaupungin yksiköt järjestävät palveluja maahanmuuttaneille ja huomioivat heidät tarjonnassaan – samalla tavalla kuin muutkin kuntalaiset. Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa on lastenohjaaja, jolla on venäjän kielen taitoa, kouluilla on osaamista ja kielitaitoa maahanmuuttaneiden lasten opetuksessa, kirjastoissa löytyy aineistoa eri kielillä ja tarpeen mukaan järjestetään uimakouluja.

Ukrainasta tulijoiden lisäksi Äänekosken kaupunki vastaanottaa joka vuosi kiintiöpakolaisia eri maista. Äänekosken kaupunki vastaa kiintiöpakolaisten vastaanotosta ja heidän alkuvaiheen kotoutumisesta. Toki osa tulijoista voi tarvita apua vielä 10 vuoden päästä.

Kaupunginvaltuusto päättää vuosittain vastaanotettujen kiintiöpakolaisten määrän. Nyt Äänekoskella on käytössä 30 kuntapaikkaa vuodessa, joista 15 paikkaa on varattu kiintiöpakolaisille. Tänä vuonna Äänekoskelle muuttaa luultavasti täydet 15 henkilöä. Äänekoski vastaanottaa ensisijaisesti lapsiperheitä. Syksyllä valtuusto päättää asiasta seuraavan kerran.

– Maailmantilanne vaikuttaa suoraan kiintiöpakolaisten tilanteeseen ja paikoista on tarvetta, Titta Veijanen sanoo.

Kielitaito on tärkein

Uuden lain mukaan kotoutumisaika on kaksi vuotta eli lyhyempi kuin ennen. Sen aikana tulijalle tehdään kotoutumissuunnitelma, hänen tulisi oppia suomen kieli ja päästä mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Kotoutumiskoulutuksia pitäisi alkaa siis järjestää entistä rivakammin.

Kotoutumiskoulutuksen jälkeen hakeudutaan töihin tai opiskelemaan. Äänekosken kaupunki järjestää luku- ja kirjoitustaidon kurssin niille, jotka sen tarvitsevat. Maahanmuuttaneilla on samat oikeudet palveluihin ja esim. Kelan tukiin kuin muillakin kuntalaisilla.

– Kahden ensimmäisen vuoden aikana tärkeintä on hankkia kielitaito. Se on avain kaikkeen. Lisäksi pitää tutustua siihen, miten täällä kaikki toimii, miten palveluihin pääsee ja kuinka asiointi sujuu, maahanmuutto-ohjaaja Minna Aikio kertoo.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue huolehtii työikäisten tulijoiden kotoutumiskoulutuksista, ja kunnat vastaavat muista palveluista sekä alaikäisten ja iäkkäiden palveluista. Maahanmuuttaneet työnhakijat saavat palvelua työllisyysasioissa parhaiten soittamalla työnhakijanumeroon.

Kotoutumispalveluissa tehdään paljon verkostoyhteistyötä myös muiden kuntien, eri organisaatioiden, oppilaitosten ja työnantajien kanssa.

– Äänekoski on tänne maahanmuuttaneiden koti, mutta haasteena on, miten heidät saataisiin pysymään täällä, kun suuret kaupungit houkuttelevat, Titta Veijanen sanoo.

”Onko tämä kaikki meille?”

Minna Aikio on toiminut kahden vuoden ajan Äänekosken kaupungin maahanmuutto-ohjaajana. Työhön kuuluu maahanmuuttoneuvonta ja ohjaus sekä pakolaisten avustaminen mm. erilaisissa palveluissa ja virastokäynneillä. Aikio tekee eniten töitä kiintiöpakolaisten kanssa ja valmistelee esimerkiksi perheiden asunnot valmiiksi.

– Alan tehdä valmisteluja heti kun tiedän, ketä on tulossa ja milloin. Perheille vuokrataan sopivat asunnot ja niihin hankitaan kaikki, millä perhe pääsee elämässään alkuun, Minna Aikio kertoo.

– Sängyt ja petivaatteet ostetaan uutena. Käytettynä hankitaan kaikki muu: sohva, ruokapöytä, tuolit, astiat, verhot, matot jne. Haluamme toimia ekologisesti ja käyttää kierrätystuotteita, ja kierrän paljon kirppareita ja lahjoituspaikkoja.

Työtä tehdään suurella sydämellä ja vastaanotto on lämmin. Minna Aikio haluaa, että lasta on aina odottamassa jotain ikätasoista ja juuri häntä varten. Jos tulossa on vaikkapa pikkutyttö, Aikio hankkii nukkekodin tai vauvanuken, jolle lahjoittajat ovat ommelleet nukenvaatteita. Äidillekin Aikio hankkii aina jotain pientä kivaa, kukan tai suklaata.

– Yleensä vastaanotto on todella kiitollinen, ihmetellään, onko tämä kaikki meille, Aikio kertoo.

Titta Veijanen on ollut maahanmuuttokoordinaattorina Äänekoskella reilun vuoden. Toimintaa on vuoden aikana uudistettu ja lakimuutoksia on tullut paljon.

– Olen pistänyt tuulemaan ja paljon on uudistettu ja lakimuutoksia on ollut paljon. Olen ottanut haltuun uuden kotoutumislain ja Äänekosken kokonaisuutena, verkostoyhteistyötä tehdään entistä tiiviimmin ja tapahtumissakin halutaan näkyä. Viime syksynä sata ukrainalaista otti Äänekosken kotikunnakseen ja vastaanottokeskus sulki ovensa. Maahanmuuttokoordinaattorin tehtävä innostaa edelleen ja paljon tapahtuu, Veijanen tuumaa.

Osallisuus on tärkeää

Osallisuuden kehittäminen on tärkeää myös kotoutumisessa. Päästessään mukaan vaikuttamaan kunnan palveluiden kehittämiseen, maahanmuuttaneet saavat osallisuuden kokemuksia ja tämä lisää kotoutumista. Tavoitteena on lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja lisätä maahanmuuttaneiden mahdollisuuksia päästä tasavertaisiksi jäseniksi osaksi kunnan eri yhteisöjä.

– Kun maahanmuuttaneella on ollut kotikuntamerkintä kaksi vuotta, hän saa myös äänestää kuntavaaleissa. Viime kevään vaaleissa Äänekoskelle aiemmin tulleet kiintiöpakolaiset äänestivätkin innolla, Veijanen kertoo.

Kotoutumispalvelut järjestää ke 9.7.2025 klo 14.30-15.45 Wahlmanin talolla osallisuusiltapäivän maahanmuuttaneille. Tilaisuudessa ideoidaan yhdessä, mitä Äänekoski kaipaa lisää maahanmuuttaneiden näkökulmasta.

Lisätietoja:

Maahanmuuttokoordinaattori Titta Veijanen, 040 701 8642, titta.veijanen@aanekoski.fi

Maahanmuutto-ohjaaja Minna Aikio, 040 737 8534, minna.aikio@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 2.7.2025 klo 16:06

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Lisää läpinäkyvyyttä, avoimuutta ja joustavuutta! – Yhteistyössä yrittäjien kanssa laaditut hankintakriteerit ovat nyt kommentoitavana

Äänekosken kaupunki on uudistanut talonrakennusurakoiden kilpailutustensa vaatimuksia yrityksille. Tarjoavalta yritykseltä edellytetään esimerkiksi riittävää taloudellista vakautta ja kokemusta urakointialasta. Yhteistyötä hankintakriteeristön uudistuksessa on tehty paikallisten rakennusalan yrittäjien kanssa ja yhteistyön tuloksena laadittu kriteeristö on nyt kommentoitavana.

Kotoutumisen tavoitteena saada Äänekoskesta uusi koti

Äänekosken kaupungin kotoutumisen palveluissa palvellaan maahanmuuttaneita ja vieraskielisiä asukkaita ja uusia kuntalaisia. Äänekoskella tarjotaan kotoutumispalveluja laajasti ja valtiolta saadaan toiminnalle rahoitus. Tavoitteena on, että tulijat pääsevät sisään suomalaiseen yhteiskuntaan ja jäävät asumaan Äänekoskelle. Kotoutumispalveluilla rakennetaan maahanmuuttaneiden tulevaisuutta ja tulevaisuudennäkymiä ja halutaan lisätä heidän osallisuutta. Varsinkin lapsiperheille Äänekoski on upea paikka asua.

Uudet sähköautojen latausasemat ovat nyt käytössä

Äänekosken kaupungin uudet sähköautojen latausasemat ovat valmistuneet ja käyttöönotettu. Plugitin latausasemat löytyvät nyt Äänekosken kaupungintalon parkkialueelta, Liikuntalon/Mikonpuiston päiväkodin parkkialueelta, lukion pihasta, Liikuntapuistosta, Suolahdesta jäähallin pihasta, Sumiaisista Taipaleentien alun parkkialueelta sekä Konginkankaalta Salen takana olevalta parkkialueelta. Haluamme tarjota asukkaille, kesäasukkaille, matkailijoille ja työntekijöillemme parempia palveluja joka taajamassa.

Vt 4 Konginkangas–Kalaniemi, Äänekoski: Konginkankaan bussiturman muistopaikka siirtynyt seurakuntakodille

Valtatie 4:n varrelle Konginkankaan kohdalle syntynyt bussiturman epävirallinen muistopaikka on ollut tärkeä hiljentymisen paikka monille. Nyt alueella tehdään liikenneturvallisuutta parantavia tietöitä, joiden vuoksi valtatien liikenne on siirretty kiertotielle. Paikalla sijainnut muistoristi on liikenneturvallisuussyistä jouduttu poistamaan. Uusi muistelupaikka on perustettu turvallisempaan paikkaan seurakuntakodin pihamaalle.

Vahingontekojen kustannukset ovat yli kolminkertaistuneet Äänekoskella

Vuonna 2022 Äänekosken kaupunki tiedotti, että vahingontekoihin ja niiden korjaamiseen menee yli 10 000 euroa vuodessa. Kustannukset ovat rajussa kasvussa ja ilkivaltaa tehdään entistä enemmän kaupungin kohteissa ja omaisuuteen. Pelkästään tänä vuonna 2025 huhtikuuhun mennessä ilkivallasta on koitunut kustannuksia Äänekosken kaupungille yli 30 000 euroa. Äänekosken kaupunki tekee aina rikosilmoituksen kaupungin omaisuuteen kohdistuvasta ilkivallasta.

Sini kehittää Äänekosken matkailua

Sini Kaapro-Lindenberg aloitti projektiasiantuntijana Äänekosken kaupungin matkailun kehittämishankkeessa Experience Lake Keitele. – Matkani matkailun parissa alkoi vuonna 2019, kun toimin Hidden Äänekoski -lähettiläänä ja aloitin vapaaehtoisena sisällöntuottajana Äänekoskella. Tuosta hetkestä lähtien olen saanut työskennellä erilaisissa matkailualan tehtävissä ja olen tutustunut alueen upeisiin kohteisiin ja useisiin yrittäjiin, Sini Kaapro-Lindenberg kertoo.

Äänekosken yhteisöpuutarhaan kutsutaan uusia viljelijöitä ja aktiivisia asukkaita mukaan!

Tiesitkö, että Äänekosken Piilolanniemessä sijaitsee kaikille kaupunkilaisille avoin kohtaamispaikka, yhteisöpuutarha? Äänekosken kaupungin yhteisöpuutarhan toimintaa halutaan elvyttää uudelleen. Kutsumme asukkaita, yhdistyksiä ja yhteisöjä mukaan kasvatuskauden avajaistapahtumaan torstaina 5.6.2025 klo 14.00-18.00 yhteisöpuutarhaan, os. Eerolankatu 12, Äänekoski. Suunnitellaan yhdessä tulevaa kesää ja perehdytään yhteisöpuutarhan toimintaan. Toimintaan ovat kaikki vauvasta vaariin tervetulleita mukaan!

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen asiantuntijat jalkautuvat 13 kuntaan

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue palvelee 13 kunnan työnhakijoita ja työnantajia ja tavoitteena on edistää alueen työllisyyttä. Kevään aikana asiakkaan on mahdollista saada palvelua myös kasvokkain omassa kotikunnassa, mutta tapaamiset järjestetään aina yksilöllisesti lain vaatimusten ja palveluprosessin mukaisesti. Työllisyysasiantuntija sopii tapaamisen asiakkaan kanssa aina yksilöllisen tilanteen mukaan.

Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinnon kunniamaininta Alkulan päiväkodille ja Äänekoskelle

Uuraisten koulukeskus saa Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinto Kolkuttimen 2025 ja Alkulan päiväkoti ja Äänekosken kaavoitustoimi saavat yhteisen kunniamaininnan. Palkinnon teema oli tänä vuonna lasten luontoyhteyden vahvistaminen. Palkinnon myöntää Keski-Suomen kestävän elämäntavan yhteistyöryhmä KYKY. Palkinto ja kunniakirjat käydään luovuttamassa koululle ja päiväkodille tiistaiaamupäivällä 15.4.2025.

Äänekosken kaupunki satsaa kävelyn ja pyöräilyn kehittämiseen

Äänekosken kaupungin Kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelma vuosille 2025-2035 on valmis. Kävelyä ja pyöräilyä halutaan lisätä Äänekoskella. Kävelyn ja pyöräilyn avulla voidaan edistää kustannustehokkaasti asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia sekä hillitä kaupungin liikenteen päästöjä. Ohjelman laatiminen on osa Äänekosken kaupungin aktiivista ilmasto- ja ympäristötyötä ja liikenneturvallisuuden edistämistä.

Äänekoskella nuorta ei jätetä yksin – Uudistunut nuorten työpajatoiminta tarjoaa rinnallakulkijan

Äänekosken kaupungin uudistunut alle 29-vuotiaiden nuorten työpajatoiminta on käynnistynyt Wahlmanin talolla. Nuorten työpaja tarjoaa tukea nuoren arkeen ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Nuorten työpajalla harjoitellaan mm. arjen ja hyvinvoinnin taitoja, työelämän pelisääntöjä, kontaktien luomista ja luodaan yhdessä näkymiä tulevaisuuteen. Äänekoskella nuori saa rinnallakulkijan, kun sitä tarvitsee. Meillä kukaan ei jää yksin.

Äänekosken kaupungin hankintoja kehitetään – Rakennusalan toimijoita kutsutaan yhteistyöhön

Äänekosken kaupungin hankintatoimen kehittämiseksi käynnistetään kehitysprojekti. Projektin aikana julkisia hankintoja koskevien tarjouskilpailujen ehtoja johdonmukaistetaan ja kehitetään paikallista elinvoimaa tukevaan suuntaan yhteistyössä yrittäjien kanssa. – Haluamme kuulla yrittäjien ideoita ja ajatuksia julkisista hankinnoista ja syventää näin yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Nyt yrittäjillä on aito mahdollisuus vaikuttaa tarjouskilpailuiden kriteereihin, hankintapäällikkö Henriikka Mäkelä sanoo.

Äänemessuilla on luvassa runsas ohjelmatarjonta

Toukokuun Äänemessuja valmistellaan parhaillaan Äänekosken lukion yrittäjyyskasvatuksen, näytteilleasettajien sekä kaupungin väen tiiviillä yhteistyöllä. – Luvassa on vauhdikas messuviikonloppu ja kaikenikäisille kiinnostavaa ohjelmaa. Äänemessut on herättänyt runsaasti kiinnostusta ja nyt jo näytteilleasettajia on enemmän kuin viime vuonna, Äänekosken lukion apulaisrehtori Sami Kallioinen kertoo. Nuorten ideat ja osaaminen näkyvät vahvasti tapahtumassa ja sen toteutuksessa.

JAMKin hanke avasi äänekoskelaisille lapsille upean mahdollisuuden oman lajin etsimiseen

Äänekoskella 11–13-vuotiaat tytöt ja pojat pääsevät kokeilemaan huippuvalmennuksessa kaikkia mahdollisia urheilulajeja. Kyseessä on JAMKin ÄKSport -hanke, jossa 17 lasta valmentaa Heikki Nurmi ja Tommi Koskinen sekä Äänekosken eri lajien huippuosaajat ja valmentajat. Hankkeen tavoitteena on saada lapset liikkumaan, löytämään liikunnan ilo, itselle mieleinen tapa liikkua sekä saada uusia harrastajia urheiluseuroihin. Äänekoskelta löytyvät parhaat osaajat ja puitteet lasten liikkumiselle!

Äänekosken 200 000 euron rakennemuutosrahalla rakennetaan elinkeinoelämän kasvun mahdollisuuksia

Keski-Suomen liitto on myöntänyt Äänekosken kaupungille tukea 160 000 euroa. Rahoitusta myönnettiin Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE)-rahoituksesta Äänekosken rakennemuutoksen helpottamiseksi. Rahoitus on kohdennettu Äänekosken paikallisen rakennemuutostilanteen hoitamiseen, koordinaatioon ja toimintaympäristön kehittämiseen uuden yritystoiminnan ja työpaikkojen luomiseksi.

Äänekosken Muhluniemen uudet omakotitontit tulevat myyntiin Jyväskylän Rakennusmessuille

Äänekosken kaupunki on panostanut Koivisto-Hirvaskangas -alueeseen rakentamalla Koiviston hirsikoulun yhteyteen uuden päiväkodin sekä kaavoittamalla Muhluniemeen uuden asuinalueen rantatontteineen. Olemme mukana Jyväskylän rakennusmessuilla 21.-23.3.2025 osastolla B-315! Muhluniemen omakotitontit myydään tonttihuutokaupassa messujen jälkeen 24.3.-6.4.2025. Myynnissä on kymmenen omakotitonttia, joista kaksi on varattavissa heti Jyväskylän Rakennusmessuilla. Koko perheen tonttiesittelypäivä ohjelmineen järjestetään Muhluniemessä sunnuntaina 30.3.2025 klo 12-14.

Kaupungin kuljetussuunnittelijana aloitti Anne Paananen

Äänekosken kaupungin kuljetussuunnittelijana aloitti helmikuussa Anne Paananen, 30. Kuljetussuunnittelijan vastuulle kuuluvat kaikki kaupungin kuljetuspalvelut ja niiden suunnittelu, hankinnat, ohjaus ja tiedottaminen. Kuljetussuunnittelija huolehtii mm. kuljetusten kilpailutuksista ja hankinnoista, sopimuksista, koulukuljetuksista, Kyläbussin ja palveluliikenteen toiminnasta sekä Linkki-liikenteen yhteistyöstä. Tärkein ja varmasti vastuullisin ja haasteellisin työ on kaupungin koulukuljetuksista huolehtiminen.

Valtiovarainministeri Riikka Purra oli aidosti kiinnostunut Äänekosken tilanteesta

Valtiovarainministeri Riikka Purra vieraili lauantaina 1.3.2025 Äänekoskella ja tapasi kaupungin ja Valtran johtoa. – Valtiovarainministeri Riikka Purra oli aidosti kiinnostunut Äänekosken tilanteesta. Keskustelimme Äänekosken teollisuutta tukevista tiehankkeista, työllisyysuudistuksen rahoituksesta sekä valtionosuuksista. Tapaaminen onnistui hyvin ja keskustelimme asioista rakentavassa hengessä, kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoo.

Äänekosken kaupungin työntekijöiden ja asukkaiden yhteiset Ilmiökahvit tulevat taas

Kaikille avoimet Ilmiökahvit on katettuna taas tänä vuonna 2025 perjantaisin 7.3., 16.5., 26.9. ja 12.12. klo 13-14.30 kaupungintalon valtuustosalissa. Luvassa on rentoa yhdessäoloa ja kohtaamisia ilman virallista agendaa. Tänä vuonna Ilmiökahvien yhteydessä järjestetään myös Äänekosken kesäasukkaiden kahvitus 16.5. ja uusien asukkaiden tervetulotilaisuus pidetään 12.12. Ilmiökahvien yhteydessä. Saamme useimmiten Ilmiökahveille esiintyjiä Ala-Keiteleen musiikkiopistosta ja Koskela-opistosta. Tervetuloa mukaan!

Keskimaan Ilo auttaa 2025 -lahjoituksella autetaan keskisuomalaisia nuoria toimimaan turvallisemmin verkossa

Osuuskauppa Keskimaan vuoden 2025 Ilo auttaa -lahjoituksen tavoitteena on parantaa keskisuomalaisten nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä tarjoamalla heille tukea ja resursseja digitaalisessa maailmassa toimimiseen ja välillisesti myös siellä esiintyvien ilmiöiden (esim. kiusaaminen, yksinäisyys ja ulkopuolisuus) käsittelyyn. Lisäksi aiheen tiimoilta järjestetään koulutuksia nuorisotyöntekijöille ja vanhempainiltoja nuorten vanhemmille. Toteuttajakumppaneina toimivat Keski-Suomen kuntien nuorisopalvelut ja Mieli ry. Lahjoituksen kokonaissumma on 143 410 euroa. Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut koordinoi pohjoisen Keski-Suomen alueen saamaa lahjoitusta.

Päiväkotien ja koulujen henkilöstöä koulutetaan, jotta lapsilla olisi parhaat mahdollisuudet oppia ja kasvaa

Opetushallitus on myöntänyt Äänekosken kaupungille hankerahaa yli 42 000 euroa opetus- ja kasvatustoimen henkilöstön kouluttamiseen. Tavoitteena on, että Äänekoskella jokainen lapsi tai nuori kokee olevansa turvallisessa ympäristössä, jotta paras mahdollinen kasvu ja oppiminen toteutuvat. Oikealla tavalla, oikeaan aikaan -niminen hanke on alkanut vuoden 2025 alusta ja kestää vuoteen 2026.

Kaavoituskatsaus 2025: Uudet tontit tuovat rakentajia ja elinvoimaa Äänekoskelle

Äänekosken kaupunginhallitus hyväksyi kaavoituskatsauksen vuodelle 2025. Siinä esitellään seuraavien vuosien 2025-2027 kaavoitusohjelma; vireillä olevat ja lähiaikoina vireille tulevien kaavahankkeiden alustavat aikataulut sekä ensisijaiset tavoitteet. – Äänekosken kaupungin kaavoituksessa pyritään aktiivisesti edistämään kaupungin kehittämistä ja elinvoiman lisäämistä. Kaavoituskatsaukseen nostetaan vain ne hankkeet, joita pystymme edistämään aikataulun mukaan, kaavoituspäällikkö Nina Marjoniemi kertoo.

Sydän-Suomen jätelautakunta tiedottaa: Sako- ja umpikaivolietteiden käsittelylaskutus muuttuu vuonna 2025

Äänekosken Energia Oy hoitaa Äänekosken alueella asumisessa syntyvien lietteiden käsittelyä myös sako- ja umpikaivolietteiden osalta. Nykyisin jätelaki velvoittaa jätehuoltoviranomaista ylläpitämään jäterekisteriä, millä seurataan myös sako- ja umpikaivolietehuoltoa. Jäteviranomaisena toimii Sydän-Suomen jätelautakunta. Jätehuollon muu rekisteri on tällä hetkellä osana jätelautakunnan ja Sammakkokangas Oy:n yhteisesti käyttämää rekisteriä.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueella valmistaudutaan TE-palvelujen siirtoon – Palveluissa voi olla vuoden alussa ruuhkaa

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue palvelee työnhakijoita ja työnantajia vuoden 2025 alusta. TE-toimistot sekä kuntakokeilut lakkaavat 31.12.2024. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue tarjoaa lakisääteistä työvoimapalvelua työnhakijoille ja työnantajille Äänekoskella, Hankasalmella, Kannonkoskella, Karstulassa, Kinnulassa, Kivijärvellä, Konnevedellä, Kyyjärvellä, Laukaassa, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Uuraisilla, Viitasaarella ja 1.1.2025 alkaen. Vuoden alussa erilaiset häiriöt, käyttökatkokset ja viivästykset palvelussa ovat mahdollisia.

Yrittäjyyskasvatuksessa katsotaan jo kohti kevään Äänemessuja

Äänekosken yrittäjyyskasvatuksessa on nyt monenlaista meneillään. Äänekosken lukion Joulumaa -myyntitapahtuma pidettiin 12.12.2024 ja lukiolaisten tekemiä hyväntekeväisyysasetelmia on Kokon puutarhan Pop Up -myymälässä myytävänä jouluun saakka. Myös ensi kevään Äänemessuihin valmistaudutaan parhaillaan. Työministeri Arto Satoseen ja pääministeri Petteri Orpoon Äänekosken kaupungin yrittäjyyskasvatus teki vaikutuksen.

H-hetki lähestyy! TE-palvelut siirtyvät kuntiin vuoden alusta

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue palvelee työnhakijoita ja työnantajia vuoden 2025 alusta. TE-toimistot sekä kuntakokeilut lakkaavat 31.12.2024. Työllisyysalue tarjoaa lakisääteistä työvoimapalvelua Hankasalmella, Kannonkoskella, Karstulassa, Kinnulassa, Kivijärvellä, Konnevedellä, Kyyjärvellä, Laukaassa, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Uuraisilla, Viitasaarella ja Äänekoskella työnhakijoille ja työnantajille 1.1.2025 alkaen.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue aloittaa toimintansa 1.1.2025

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue palvelee työnhakijoita ja työnantajia 1.1.2025 alkaen. TE-toimistot sekä kuntakokeilut lakkaavat 31.12.2024. Tarjoamme lakisääteistä työvoimapalvelua Hankasalmella, Kannonkoskella, Karstulassa, Kinnulassa, Kivijärvellä, Konnevedellä, Kyyjärvellä, Laukaassa, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Uuraisilla, Viitasaarella ja Äänekoskella työnhakijoille ja työnantajille 1.1.2025 alkaen. Työvoimapalveluilla sekä henkilö- että työnantaja-asiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen.