Äänekoski-fenomenet väckte rikstäckande intresse för Kommunmarknaden
Äänekoskis stadsstrategi Äänekoski-fenomenet presenterades förra veckan på Kommunmarknaden i Finansdepartementets öppna förvaltningsinformationsattack.

Förvaltningsdirektör Aleksi Heikkilä presenterade Äänekoskis stads strategi vid finansministeriets öppna förvaltningsplats på Kommunmarknaden. Äänekoski-fenomenet uppstår ur ett nytt slags tänkande, genuin öppenhet och ständig interaktion.
Finansministeriets enhet för öppen förvaltning presenterade sitt arbete och mål och hur den öppna förvaltningen genomförs i Finland i praktiken. Städerna Uleåborg och Äänekoski fungerar som ministeriets kommunala exempel.
Öppen styrning är viktig, särskilt när världen förändras och blir mer komplicerad. Demokrati handlar om pålitligt och säkert styre.
Principerna för öppen förvaltning presenterades av departementets särskilda sakkunniga Ira Alanko ja Matti Torrt land. Öppen förvaltnings fasta arbetsområden är begriplighet, delaktighet, öppen drift, förvaltning som möjliggörare, öppen data, kommunikation, förtroende och publicitet.
Enligt OECD:s rekommendation om öppen förvaltning är målet med öppen förvaltning att främja transparens, integritet, ansvarighet och inkludering. Dessa främjas både vid beredning av beslutsfattande och vid planering och genomförande av tjänster. Detta görs på ett öppet och deltagande sätt.
– I denna tid är det extra viktigt att stärka demokratin och bygga förtroende mellan förvaltning och människor, säger förvaltningsdirektören som presenterade arbetet i Uleåborgs öppna förvaltning. Ari Heikkinen.

Öppenhet och transparens
Administrativ direktör för Äänekoski Aleksi Heikkilä presenterade den gemensamma resa som gjorts med beslutsfattare och invånare från strategin till Äänekoski-fenomenet.
Äänekoski stads strategiarbete startade sommaren 2021 genom att lyssna på och involvera invånarna. Under processens gång inkom cirka 2 500 svar på olika enkäter, som användes vid utarbetandet av strategin.
– Vi behövde nytänkande och djärva perspektiv. Vi ville också öka invånarnas delaktighet, och målen för trivsel och trivsel växte fram ur dem, beskriver Heikkilä utgångspunkterna för strategiarbetet.
Alla har bjudits in att delta i genomförandet av strategin och den levs ut tillsammans med invånarna – detta skapar fenomenet Äänekoski. Det nya sättet att tänka är att strategin innehåller exemplariska åtgärder som genomför den även för de som bor och gör affärer i Äänekoski, inte bara för stadsorganisationen.
I Äänekoski gick man djärvt in på vägen att involvera invånare och öppen förvaltning.
– Många Äänekoski-förvaltare upplever att de representerar invånarna, och inte så mycket stadsorganisationen. Det är därför som förvaltare vanligtvis inte anser att involvera invånare och öka transparensen som risker, konstaterar Heikkilä.

Vi vill också mäta hur vi ligger till
Med den nya strategin utökas sätten att delta i Äänekoski stad över hela linjen, i stadens alla verksamheter. Genomförandeprogram beskriver hur man involverar invånarna. Exempel på deltagandemetoder är bykvällar, zonindelningseftermiddagar, forum för olika aktörer, invånarutfrågningar, rekryteringsevenemang, deltagande budgetering och byariksdagsverksamhet, yttrandeförfrågningar, verksamhetskonsekvensbedömningar, brukarmedverkan i serviceplanering samt olika omröstningar och enkäter.
Genomförandet av strategin synliggörs genom stadens kommunikationer och målet är att få invånarna med i dialogen.
– Vi betonar vår strategi, det vill säga fenomenet Äänekoski, i hela vårt narrativ och på alla nivåer av verksamheten. Utöver deltagandet är vårt mål att öka kännedomen om stadens tjänster och därmed också öka tillfredsställelsen, säger Heikkilä.
I Äänekoskis presentation på Kommunmarknaden var lyssnarna intresserade av att införliva dessa olika sätt i praktiken. Men de flesta frågor som Äänekoskis nytänkande väcker börjar också mäta genomförandet av stadsstrategin i praktiken.
Genomförandet av strategin kommer att följas upp med hjälp av en ny typ av mätverktyg. Antalet på denna Äänekoski-barometer, eller fenomenmätare, lever efter hur vi har det.
– Även små handlingar är viktiga för stadssamhällets välmående och vi vill synliggöra handlingarna också med hjälp av fenomenmätaren. Varje person från Aunekoski kan göra skillnad och genom detta ansvarar de också för att avläsa fenomenmätaren. De synliga konsekvenserna av aktiviteterna inspirerar oss att göra bättre val inom området för strategins huvudmål om ett gott liv, en hållbar miljö och effektiva försörjning, beskriver Heikkilä.
Äänekoski stad bevakar redan många frågor, såsom budgetgenomförande, skatteintäkter, utbildningsnivå, sysselsättning och luftkvalitet. Å andra sidan är ett gott liv en mänsklig upplevelse som inte kan mätas med enbart siffror. För den goda livsdelen av fenomenmätaren genomförs en boendeundersökning med växlande frågor en gång i månaden. Resultaten av undersökningen påverkar direkt figuren, Äänekoski-barometern.
Fenomenmätaren kommer troligen att vara klar i oktober 2022, då till fenomenets webbplats den första invånarundersökningen kommer också att öppnas. Fenomenmätaren med sina månatliga undersökningar kommer att fungera under hela strategiperioden 2022-2028 och därmed kan dess utveckling följas.
Mer information:
Administrativ direktör Aleksi Heikkilä, 040 823 7921, aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Nyheter publicerade 19.9.2022, ändrad den 23.9.2022/10/20 kl. XNUMX:XNUMX