Purettavan Koulunmäen koulun C-osan arkistojen aarteita säilytetään jälkipolville

Koulunmäen koulun C-rakennuksen purkutyöt aloitetaan kesäkuussa. Eräs valmisteleva työ on käydä läpi purettavan koulun vanhan arkistohuoneen sisältö ja poimia sieltä jälkipolville säästettävät aarteet talteen. 
vanhaa kaunokirjoitusta

Työtä on tehnyt tiedonhallinnan asiantuntija Sakari Niemelä apunaan arkistoapulainen Susanna Hytönen.

– Tänä päivänä on melko poikkeuksellista touhuta ja järjestellä fyysisessä arkistossa, kun työ on valtaosin sähköistä asianhallintaa ja pääasiassahan kaikki tehdään sähköisesti, Sakari Niemelä sanoo.

Sakari Niemelä.

Kauniita mustekynällä kirjoitettuja asiakirjoja talteen

Koulunmäen koulun arkistoissa on aika vähän sellaista, mitä Kansallisarkisto määrää säilyttämään. Ne ovat lähinnä esimerkiksi johtokuntien kokouspöytäkirjoja. Paikallishistorian näkökulmasta kuitenkin säästetään muutakin, vaikka rajalliset varastotilat täytyy pitää mielessä.

– Me emme Äänekoskella halua heittää vanhoja aineistoja vain sokeasti pois, vaan käydä ne huolellisesti läpi ja säästää osa niistä jälkipolville. Vanhimmat aineistot ovat mielenkiintoisia ja myös tosi kauniita, kun ne ovat opettajien mustekynällä kaunokirjoituksella kirjoitettuja, Niemelä kertoo.

Säilytettäväksi on linjattu mm. kaikki säästynyt materiaali 1900-luvun alusta 1940-luvulle saakka. Sieltä löytyy mm. opettajien päiväkirjoja, vuosisuunnitelmia ja erilaisia tilastotietoja. Lisäksi valikoidaan talteen 1950-luvulta 2000-luvulle asti otantana asiakirjoja viiden vuoden välein. Säilytettäväksi pääsee mm. opettajien päiväkirjoja, joissa on tietoja opetustuntien sisällöistä. Säilytettävät asiakirjat puhdistetaan ja ne tuodaan säilöön kaupungintalon pääarkistoon.

kirjoja

Äänekosken kaupungin asianhallinta toimii pitkälti sähköisessä ympäristössä. Kansallisarkiston määräyksestä kuntien pitää arkistoida vuoden 2022 alusta lähtien syntyvät, pysyvästi säilytettävät asiakirjat yksinomaan sähköisessä muodossa. Tämä edellyttää toimia myös Äänekoskella, ja työ on Niemelän mukaan hyvässä vauhdissa.

– Vanhojen aineistojen seulomista ja suunnitelmallista digitointia tehdään jatkuvasti ja se on tärkeä osa kaupungin tiedonhallinnan kehittämistä, Niemelä toteaa.

mappeja

Koulunmäen koulun C-rakennuksen rakennushanketta esiteltiin asukasillassa maaliskuun alussa. Suunnitelmissa on järjestää kaupunkilaisille rakennuksen ylijäävästä irtaimistosta huutokauppa. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 21 miljoonaa euroa. Vanhan koulurakennuksen purkutyöt aloitetaan kesäkuussa ja yläkoulun oppilaat aloittavat syksyllä koulun väistötiloilla Tekellä. Uuden yläkoulun yhteyteen saadaan uudet nuorisotilat Nuorisokeskus Spotin tilalle sekä uudet tilat myös musiikkiopistolle. Suunnitelmien mukaan uusi koulurakennus on valmis vuoden 2025 alussa.

Lisätietoja:

Tiedonhallinnan asiantuntija Sakari Niemelä, 040 168 3442, sakari.niemela@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 23.3.2023, muokattu 24.4.2023 klo 11:28

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023